Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
PYD, arama noktasına karşı çıkan 3 köylüyü öldürdü iddiası

PYD, arama noktasına karşı çıkan 3 köylüyü öldürdü iddiası

Suriye'nin kuzeyindeki Kürt bölgesine 2 yıl önce rejimin desteğiyle yerleşen PKK'nın bölgedeki uzantısı PYD, kendisine destek vermeyenleri infaz etmeye devam ediyor. Son günlerde PYD'nin silahlı militanları ile diğer Kürt parti ve grupları...

  • Ege Postası
  • 26.06.2013 - 13:00
Suriye'nin kuzeyindeki Kürt bölgesine 2 yıl önce rejimin desteğiyle yerleşen PKK'nın bölgedeki uzantısı PYD, kendisine destek vermeyenleri infaz etmeye devam ediyor. Son günlerde PYD'nin silahlı militanları ile diğer Kürt parti ve grupları arasında çatışmalar yaşanıyor. PYD, kendisine karşı sesini yükselten Suriyeli Kürtleri 'işbirlikçi, çeteci güçler' olarak tanıtıyor. İddialara göre, Kobani şehrinin Til Xezalê köyüne baskın düzenleyen PYD, burada bir kontrol noktası kurmak istedi. Ancak Barzani'ye yakınlığıyla bilinen El Parti taraftarı Kitêka aşiretinin mensupları buna karşı çıktı. Bunun üzerine silahlı saldırı düzenleyen PYD, Mehmûd Ehmed Şahîn, Hêwî Mihemed ve ismi öğrenilemeyen bir çocuğu öldürdürdü. Rênas Şahîn, Azad Kino Etî, Mistefa Kino Etî, Emîn K. Etî ile ismi öğrenilemeyen 5 kişi ise yaralandı.

    2011 yılının Aralık ayında Baas rejiminin isteği üzerine Suriye'ye yerleşen PYD, bugüne kadar çok sayıda Kürt siyasetçiye saldırılar düzenledi. Örgütün, Geleceğin Partisi lideri Meşal Temo ve yerine geçen yeğeni Muhammed Xelef Ciwan'ı, Kürtlerin Demokratik Birlik Partisi (PYDKS) Halep sorumlusu Dr. Şerzad Hacı Reşid'i, Demokrat Kürt Partisi Politbüro üyesi Nesredin Berhik'ı, Kamışlı'nın en büyük aşiret lideri Abdullah Bedro'nun 3 oğlunu düzenlediği saldırılarda öldürdüğü iddia edilmişti. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin baskısı üzerine PYD kısa süreliğini bu saldırılara ara vermek zorunda kaldı ancak çok geçmeden yeniden başladı. Kendisini tek güç ilan edip arama noktaları kuran PYD, örgüte boğun eğmek istemeyen aşiretlere saldırılar düzenleniyor. Son olay El Parti'nin kontrolünde olan Kobani'de yaşandı. PYD'nin silahlı militanları, Til Xezalê köyüne baskın düzenleyerek buraya Esed güçleri adına bir kontrol noktası kurmak istedi. Ancak El Parti taraftarı Kitêka aşiretinin mensupları buna karşı çıktı ve örgütün silahlı saldırısına uğradı.

    Muhalif Kürtler olaya büyük tepki gösterdi. nasname.com sitesinden yapılan açıklamada, "Geçmişte Türkiye'de de kendisine boyun eğmeyen, itaat etmeyen tüm Kürtleri hain ve ajan ilan eden anlayışın Rojava'daki yansıması da aynı taktikle Kürtleri sindirmeye çalışmaktadır. Elmuhaberat ile kol kola hareket edip Kürtleri katleden çeteleri aklayarak neye hizmet ediyorsunu? Rojava'daki hapishanelerde bir tek rejim taraftarı yokken, birçok yurtseverin tutuklanmasının bir açıklaması olabilir mi'" ifadelerine yer verildi.

    Bu arada Kobani ve Afrin kentlerinde PYD’nin saldırılarına tepki gösteren halk, sokaklarda tepki mitingleri düzenledi. PKK’nın yakınlığıyla bilinen basın yayın organları ise PYD’nin çetelerle savaştığını iddia etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.