Dolar 34,2536
%0.26
Euro 37,4889
%-0.09
Altın 2.915,860
%0.92
Bist-100 8.964,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Rus heyeti, Samsun TSO’yu ziyaret etti

Rus heyeti, Samsun TSO’yu ziyaret etti

Orta Karadeniz Bölgesi Türk-Rus İş Forumu Heyeti, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Ziyarette son yıllarda artan Türk ve Rus ilişkilerinin önemine vurgu yapıldı. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (OKA) ev sahipliği yaptığı...

  • Ege Postası
  • 26.06.2013 - 15:38
Orta Karadeniz Bölgesi Türk-Rus İş Forumu Heyeti, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Ziyarette son yıllarda artan Türk ve Rus ilişkilerinin önemine vurgu yapıldı.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (OKA) ev sahipliği yaptığı Türk-Rus İş Forumu’na katılmak üzere Samsun’a gelen ve içlerinde kardeş şehir Novorossisk’ten de temsilcilerin bulunduğu Rus misafirler, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’na ziyarette bulundu. Başkanlığını, Novorossiysk Belediyesi Dış İlişkiler Danışmanı Pavel Pokusaev’in yaptığı ve aralarında Novorossisk Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Julıa Rostovokova Losıfovna, Novorossisk Gümrüğü Birinci Başkanı Alexander Trıfonov Valentınovıch, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliği'nden yetkililerinin bulunduğu heyeti, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcıları Mustafa Kemal Şahin, Haluk Akyüz ve Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Çakır karşıladı.

Samsun TSO Başkan Yardımcısı Haluk Akyüz, yapılan yatırımlarla birlikte Samsun’un kalkınma hamlesinde önemli bir ivme kazandığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu: “Samsun geçmişten gelen ticaret geleneği, lojistik bağlamda sahip olduğu avantajlı konum nedeniyle bölgenin buluşma noktası olmuştur. Samsun, zengin tarihi geçmişi, kültürel zenginlikleri, ulaşım kolaylığı ile bölgenin turizm potansiyeli en yüksek kentlerinden biridir. Kentimiz, denizi, ormanları, gölleri, yaylaları, şelaleleri, bozulmamış doğası, kaplıcaları, kayak merkezi, ılıman iklimi ile tam bir doğa cennetidir. Samsun sahip olduğu avantajlar itibariyle önemli bir cazibe merkezi niteliğinde. Ancak bu potansiyelin bir takım argümanlarla desteklenmesi gerekiyor. Samsun bugün büyük ihracat rakamlarına imza atmıyor belki ama, dünyanın tam 135 ülkesine ürettiği ürünü satabiliyor. Samsun yarına çok sıkı bir şekilde hazırlanıyor. Yine taktir edersiniz ki; iki ülke arasındaki ticaret hacmi hedefi 100 milyar dolardır. Belirlenen hedefe ulaşmak için de doğru adres hiç kuşkusuz Samsun’dur. Bu hedef bizi sürekli zinde tutmaktadır. Rusya’nın Karadeniz kıyı çanağında Türkiye’ye en yakın kapısı Samsun’dur. Son olarak geçtiğimiz gün hizmete giren ve Rusya’dan Orta Asya ve Orta Doğu’ya kombine yük taşımacılığının Türkiye üzerinden yapılmasını sağlayan Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı iki ülkenin önlerine koyduğu hedefe yönelik atılan adımlardan sadece bir tanesidir. Ayrıca vizelerin kalkmasıyla beraber Rusya ile olan ilişkilerimizin çok daha sıcak ve ekonomik anlamda daha çok gelişeceğine inanıyorum. Samsun ile Krasnador arasındaki hava yolunun bağlanmasıyla iki ülke arasındaki ticaretin daha da gelişeceğine inanıyorum. Bizim amacımız, karşı kıyı kentlerimizi buraya çekmek. Samsun, Rus yatırımcılar için ideal bir kenttir. Samsun’a her türlü yatırımı yapabilirler. Biz de Samsun Ticaret ve Sanayi Odası olarak, kentimizde üretim yaparak, istihdam sağlayacak tüm Rus işadamlarına yardıma hazırız.”

Samsun TSO Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Şahin ise “Sizleri tekrar kentimizde görmekten çok mutluyuz. Son yıllarda Türkiye ve Rusya arasında artarak devam eden ilişkiler kentlerimize de yansıyor. Samsun TSO olarak karşı komşu kıyıları çok önemsiyoruz. Bizim amacımız karşı kıyılarla güzel diyaloglar kurmakla birlikte ihracatımızı artırmaya dönükte çalışmalar yürütmek. Son yıllarda kentimizde güzel projeler de yapılmakta. Çok iyi bir ortaklıkla yapılan Fuar ve Kongre Merkezimizde sona gelindi. Lojistik bölge için çalışmalarda hızla devam ediyor. Türkiye’nin en büyük lojistik merkezlerimizden biri kentimizde yapılacak. Avrupa Birliği ve Türkiye'nin eş finansmanı ile gerçekleştirilecek, toplam bütçeleri 35 milyon Euro olan ve amacı Türkiye'deki bölgesel ekonomik kalkınmayı canlandırmak olan, aralarında Samsun TSO’nun da nihai faydalanıcısı olduğu, Samsun Uluslararası Akredite Metal Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuvarı Projesi’nin imzası atılarak temel atma aşamasına geldik. Kentimizin konaklama sorununun giderilmesine dönük yapılan otellerde de sona gelindi. Yine birbiri ardına açılan alışveriş merkezleri kentimize büyük hareketlilik kazandırdı. Oda olarak bir başka çalışmamız da ihracatın artırılmasıyla ilgili yürüttüğümüz çalışmalar. Bunun master projesi tamamlandı. İnşallah kısa sürede hayata geçirip, kentimizin ihracatının artırılmasına katkı koyacağız. Türkiye’ye her yıl binlerce Rus turist geliyor. Artık Rus turistleri Samsun’da da görmek istiyoruz. Bu yönde ilimize karşı kıyılardan doğrudan uçak seferi çalışmamız sürüyor. Eğer bunu başarırsak bu hedefimize de ulaşacağımıza inanıyorum.” dedi.

Novorossiysk Belediyesi Dış İlişkiler Danışmanı Pavel Pokusaev ise tekrar Samsun’da bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Samsun’la güzel bir birliktelik ve güzel bir yakınlık sağladık. Amacımız, bunun artarak devam etmesi. Her geldiğimizde Samsun’un daha çok geliştiğine şahit oluyoruz. Amacımız, denizden de komşu olan Türkiye ile ilişkilerimizi çok sıcak bir noktaya getirmek. Karşılıklı yapılan ziyaretler iki şehir arasındaki samimiyeti ve dostluğu pekiştiriyor. Ancak daha yolun başındayız ve daha çok yol katetmeliyiz. Artık dostluk ve arkadaşlığımız iş yönünde de artarak devam etmeli. Biz bu sürecin bir parçasıyız.” diye düşüncelerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından günün anısına karşılıklı hediye takdimi yapıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.