Dolar 34,1738
%0.11
Euro 38,1823
%-0.16
Altın 2.937,270
%0.13
Bist-100 9.829,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Şahin: Kadın istihdam paketi açıklandığında önce iş dünyası teşekkür edecek

Şahin: Kadın istihdam paketi açıklandığında önce iş dünyası teşekkür edecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, hükümet olarak son aşamaya getirdikleri ‘kadın istihdam paketiyle’ ilgili öze sektörden gelen eleştirilere cevap verdi. Kadınlara sağlanacak yeni haklarla ilgili tüm yükleri sosyal devlet olarak...

  • Ege Postası
  • 27.09.2013 - 10:59
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, hükümet olarak son aşamaya getirdikleri ‘kadın istihdam paketiyle’ ilgili öze sektörden gelen eleştirilere cevap verdi. Kadınlara sağlanacak yeni haklarla ilgili tüm yükleri sosyal devlet olarak kendilerinin karşılayacağını belirten Şahin, “Bütün yükünü sosyal devlet olarak biz karşılıyoruz hiç kimseye ekstra bir yük getirmiyoruz. O yüzden herkes rahat olsun paket açıklandığı zaman önce iş dünyası ve özel sektör bize teşekkür edecek." dedi.

    Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Eğitim Politikaları ve Araştırmaları Derneği'nin işbirliği ile 21. Yüzyıl Dünya Çocuk Eğitimi Zirvesi düzenlendi. Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu’nda düzenlenen zirvenin açılışına Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Metin Doğan ve Eğitim Politikaları ve Araştırmaları Derneği Başkanı Mürşid Ekmel Aybek katıldı.

    Programın açılışı öncesi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin “Kadın istihdamına yönelik torba kanunda yapılacak değişiklik ile ilgili özel sektör biraz eleştirel yaklaşıyo? Bu konuda neler söyleyeceksiniz'” şeklindeki sorusu Şahin şu cevabı verdi; “Özel sektörün bu konuda yaptığı yorumlar çok sevindirici. Kalkınmanın kadın üzerinde çok önemli bir nokta olduğunu, artık kadın olmadan sanayileşemeyeceğimizi ve kalkınamayacağımızı gösteren bir süreç yaşıyoruz. Paketin tamamı bilinmediği ve konular yeterince tartışılmadığı için eksik bilgi üzerinde boş yere endişeleniyor özel sektör. Geçen gün sanayi odası başkanlarımıza bunu ifade ettim. Özel sektör rahat olsun.” diye cevapladı.

    Son 10 yıldır özel sektörün önündeki engeli ve üzerlerindeki yükü azaltacak bir ekonomik program yönettiklerini belirten Şahin, "Dünyadaki bir çok tsunamiye rağmen ekonomik büyüme devam ediyorsa istihdam politikalı ekonomik programlarımızdan dolayıdır. 2008 yılında dünyada büyük bir kriz varken birçok AB ülkesinde erkekler işsiz kalırken biz eğer kadın çalıştırıyorsanız iş veren payını devlet öder şeklinde güçlü bir pozitif ayrımcılık getirdik. Son 5 milyon işe alınanın 2 milyonu kadın oldu. Özel sektöre yeni yük getirmek ve kadının istihdamına engel oluşturma değil seçenekleri arttırma ve katı çalışma hayatındaki durumu rahatlatmak istiyoruz.” dedi.

    "KADINLARIMIZ HEM KARİYER HEM DE ÇOCUK YAPABİLECEK"

    Kadın istihdamı konusunda ideolojik değil bilimsel bir yaklaşım tarzı izlediklerini anlatan Şahin, “Dünyadaki bütün örnekleri inceleyerek yeni bir çalışmayı yaptık. Çalışırken duygusal olarak bakmadık. Yalnızca kadın bakışı ile bakmadık. Başbakan yardımcımız başkanlığında Kalkınma Bakanlığı'nın tüm uzmanları ile Maliye Bakanlığı uzmanları ile tüm seçenekleri inceledik ve özel sektörün önünü açıcı bir paket hazırladık. Paketin içerisinde özel sektörde kadın istihdamını rahatlatacak ve özel sektörü rahatlatacak bir süreç var. Sorduğumuzda kadın ve ailelere doğum yapmak istediğini fakat çalışma hayatının katılığından dolayı doğum yaptığı zaman iş hayatına tekrar dönmekte zorlandığını söylüyorlar. Bizde bu esnek çalışma modeli ve geçici istihdam büroları ile bu işi kolaylaştırıyor ve özel sektörü rahatlatıyoruz. Kadının bu konudaki seçeneklerini artıyoruz. Kreşleri yaygınlaştırıyoruz. Paket tamamında hem kadın istihdamını geliştirecek. Hem kadınlar rahat olsun hem de özel sektör rahat olsun. Nitelikli nüfus bizim için önemli. Katı çalışma hayatı ve doğurganlık hızındaki düşüşe bakacak olursak batıdaki doğurganlık hızımın Avrupa Birliği ortalamaların altına inmiş durumda. Bizim sistemimizde ya kariyer yapacaksın ya çocuk yapacaksın denildi yıllarca bizde bunun böyle olmayacağını kariyerde yapılabileceğini çocukta yapılabileceğini alternatiflerin çoğaltılabileceğini seçmenin özgürlük olduğunu ve insanlara sosyal devlet olarak seçenek sunmanın doğruluğuna inanıyoruz. Bütün yükünü sosyal devlet olarak biz karşılıyoruz hiç kimseye ekstra bir yük getirmiyoruz. O yüzden herkes rahat olsun paket açıklandığı zaman önce iş dünyası ve özel sektör bize teşekkür edecek.” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.