Dolar 34,6450
%0
Euro 36,3499
%-0.08
Altın 2.932,910
%0.05
Bist-100 9.636,00
%-0.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sasalı Doğal Yaşam Parkı'na ziyaretçi akını

Sasalı Doğal Yaşam Parkı'na ziyaretçi akını

Türkiye'nin ilk hayvanat bahçesi olarak Kültürpark içine 18 dönüm alana 1937 yılında kurulan Fuar Hayvanat Bahçesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, 2008 yılında Çiğli Sasalı'daki 425 dönümlük alanda Türkiye'nin ilk Doğal Yaşam Parkı'na dönüştürüldü. Her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin ziyaret ettiği Doğal Yaşam Parkı'nı DHA havadan görüntüledi. Sasalı Doğal Yaşam Parkı'na

  • Ege Postası
  • 24.09.2015 - 12:32
Türkiye'de doğan ilk fil olan İzmir'in de aralarında bulunduğu 125'den fazla türde bin 500'e yakın hayvan ve 250'den fazla bitki türünü bünyesinde barındıran Doğal Yaşam Parkı, büyük ilgi görüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kendi öz kaynaklarını kullanarak 2006 yılında başladığı proje 2 yılda tamamlandı. 41 ülkeden 345'i aşkın üyesi bulunan Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği'ne (EAZA) 2011 yılında tam üye olan İzmir Doğal Yaşam Parkı, kısa sürede İzmir'in cazibe merkezlerinden biri haline geldi. 425 bin metrekare alan üzerinde olan İzmir Doğal Yaşam Parkı, 125'den fazla türde bin 500'e yakın hayvanı ve 250'den fazla bitki türünü bünyesinde barındırıyor. Parkta veteriner hekim olarak görev yapan Duygu Aldemir, "Burası aynı zamanda botanik parkı. Açılış gününden bu yana yoğun ilgi görüyoruz. Yıllık ortalama 1 milyon ziyaretçimiz var. Bu yıl da aynı performansta devam ediyoruz. Aslında şehir içinde kalan hayvanat bahçeleri koleksiyon tipi hayvanat bahçesiydi. Biz İzmir'de bunu değiştirmek istedik, Büyükşehir Belediyesi olarak, hayvanların doğal yaşamlarına uygun, toprak zeminlere basarak ziyaretçi ile hayvan arasında herhangi bir görsel bariyer olmadan bir alan yapmak istedik. Aynı zamanda hayvan refahını da en yüksek seviyede tutmak istedik. Bu nedenle barınaklarımız oldukça büyük ve tamamı toprak zemine sahip. Göletlerimiz mevcut. Beslenme düzenleri en doğal şekilde yapılıyor. Hayvanlar burada habitatlarına en uygun şekilde bakılıyor. Türkiye'nin ilk fil ailesi de burada. İlk olarak 'İzmir' dünyaya geldi Türkiye'de doğan ilk Asya fili. İzmir şu anda 4 yaşında. Kocaman bir fil oldu aslında, neredeyse 1 yaşını dolduracak 'Deniz' adlı filimiz var. Anne 'Begümcan' ve iki kızı birlikte yaşıyor, diğer barınakta ise erkek filimiz 'Winner' yaşıyor. İlerleyen dönemlerde birleştirecekler" dedi.
 

AFRİKA SAVANI'NDAN TROPİK MERKEZE
İzmir Doğal Yaşam Parkı içinde 18 bin metrekarelik alanda bulunan Afrika Savanı'nda zürafalar, zebralar, su aygırları, deve kuşları doğal savanlardaki gibi bir arada yaşamlarını sürdürüyor. Tamamı kapalı 2 bin 345 metrekarelik, özel ısıtma ve nemlendirme sağlanarak tropik yağmur ormanlarının koşullarıyla oluşturulan Tropik Merkez'de sürüngenler, timsahlar, kaplumbağalar, papağanlar, koi balıkları, marmosetler ve meyve yarasaları ile tropik bitkiler bulunuyor. Parkta ayrıca, kaplan, aslan, puma, yırtıcı kuşlar, vaşak, sırtlan, geyik, ceylan, ayı ve kurt gibi birçok tür için özel barınaklar yeralıyor. Toplam 6 bin 600 metrekare alanda oluşturulan maymun adasında velvet maymunları, siyah makaklar ve mona maymunları barındırılıyor. Parkta çocuklar için özel olarak hazırlanan alanda ise küçük ziyaretçilerin hayvanları daha yakından görmeleri, onlara yaklaşmaları, dokunmaları, tanımaları ve sevmeleri sağlanıyor. Büyük ve küçük gölet park dışından yaban kuşlarının uğrak yerleri arasında yer alıyor.
 
EĞİTİM DE VERİLİYOR
Doğal Yaşam Parkı bünyesinde görevli personel ile okul ve gruplar için özel eğitimler veriliyor. Yaban hayvanları, doğal hayatın korunması, hayvanat bahçeleri ve görevleri ile Doğal Yaşam Parkı hakkında bilgilerin verildiği eğitim çalışmalarının yanı sıra, hayvanlar için düzenli olarak davranış zenginleştirme çalışmaları yapılıyor. Hediyelik eşya satışının da yapıldığı park ziyaretçilerini bekliyor.
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.