Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Savcı 6 soru sordu: Bu sorularla gazeteci tutuklanır mı'

Savcı 6 soru sordu: Bu sorularla gazeteci tutuklanır mı'

MİT TIR'larına ilişkin görüntüleri yayınladıkları gerekçesiyle tutuklanan gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'e savcılık sorguları sırasında sorulan sorular ortaya çıktı. Savcı Dündar'a 4, Gül'e ise sadece iki soru yöneltmiş. Bu sorulardan biri ise her iki gazetecinin telefon numaraları...

  • Ege Postası
  • 02.12.2015 - 15:57
Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilci Erdem Gül’ün, 2014 yılının ocak ayında, yasadışı yollarla silah taşıdıkları gerekçesiyle Hatay ve Adana’da durdurulan MİT TIR’larına ilişkin görüntüleri yayınladıkları için tutuklanmalarının yankıları sürüyor. Posta gazetesi yazarı Nedim Şener her iki gazeteciye savcılar tarafından yöneltilen soruları bugünkü köşesinde yayınladı. Tutuklanan gazetecilere toplam sadece 6 soru sorduğu ve bu sorulardan ikisinin “cep telefonu numaraları”na ilişkin olması dikkat çekiyor.
Nedim Şener’in bugünkü Posta gazetesinde “Bu sorularla gazeteci tutuklanır mı'” başlığıyla yayınlanan yazısı şöyle:
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilci Erdem Gül, 1 Ocak 2014’te Hatay Kırıkhan’da, 19 Ocak 2014’te Adana Ceyhan’da durdurulan MİT Tırları ile ilgili görüntüleri tam 1.5 yıl sonra (29 Mayıs 2015) yayınladığı için tutuklandı.
Oysa o görüntüler olaydan iki gün sonra 21 Ocak 2014 günü Aydınlık gazetesinde zaten yayınlanmıştı. Aradan geçen 1.5 yıl içinde bununla ilgili, asker, polis, savcı tutuklanmış gazeteler iddianameyi sayfa sayfa yayınlamıştı.
Ama tam 1.5 yıl sonra gazetecilik yaparak olayla ilgili görüntüleri yayınladıkları için Can Dündar ve Erdem Gül’, devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri “CASUSLUK” amacıyla “TEMİN ETMEK”, “YAYINLAMAK” ve “ÜYE OLMAMAKLA BİRLİKTE ÖRGÜTE BİLEREK VE İSTEYEREK YARDIM VE YATAKLIK” etmekten üç kez tutuklandı. Önceki gün yapılan itiraza rağmen mahkeme dün tahliye talebini reddetti.
Buraya kadar yazdıklarım suçlamanın ne kadar yersiz olduğunu gösteriyor. Çünkü 1.5 yıl önce yaşanmış ve tüm Türkiye’nin bildiği bir konu devlet sırrı özelliğini yitirmiştir. Hele hele sadece konuyla ilgili görüntüleri yayınlayarak gazetecilik yapan Dündar ve Gül’e “CASUSLUK” suçlaması boş bir iddiadan öteye geçmez.
CAN’A 4 ERDEM’E 2 SORU
Peki Dündar ve Gül’ü tutuklamaya sevk eden savcının elindeki deliller nedi? Bunu öğrenmek için savcı ifade alırken ne gibi sorular yöneltmiş diye merak ettim. Gördüm ki, savcı Can Dündar’a 4, yanlış okumadınız yazıyla “dört”, Erdem Gül’e ise sadece 2 (iki) soru sormuş.
İşte Can Dündar’a sorulan sorular:
Soru 1) 2014-2015 yıllarında kullandığınız telefon numaranız nedir'
Soru 2) (MİT Tırları) görüntülerini nereden buldunuz, kim ya da kimlerden temin ettini? Ne maksatla yayınladını? Bilgi ve fotoğrafları yayınlamak için herhangi bir kişiden talimat aldınız mı'
Soru 3) ……Gazetesi genel yayın Yönetmeni… ve … muhabiri Ankara temsilcisi…… tanıyor musunuz'
Soru 4) Bu görüntüleri bu kişilerden mi temin ettini? Görüntüleri yayınlamak için size para teklifinde bulunuldu mu'
Bunlar da Erdem Gül’e yöneltilen sorular:
Soru 1) 2014-2015 yıllarında kullandığınız telefon numaranız nedir'
Soru 2) ..(MİT Tırları) görüntülerini nereden buldunuz, kim ya da kimlerden temin ettini? Ne maksatla yayınladını? Bilgi ve fotoğrafları yayınlamak için herhangi bir kişiden talimat aldınız m? İki gazeteciye ayrıca “ifadenize eklemek istediğiniz başka bir husus var mı'” diye sorulmuş.
Basına yansıdı Can Dündar, adı verilen kişileri tanımadığını söylemiş hem o hem de Erdem Gül aslanlar gibi gazetecilik savunması yapmışlar. Bunun dışında casusluk ile ilgili ne bir delil, ne belge, ne tanık var.
O zaman iddia makamına biz soralım; Bu sorularla gazeteci tutuklanır mı'

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.