Selçuk'ta Devecilik Kültürü sempozyumu
İzmir’de başlayan 1. Uluslararası Selçuk-Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumunun açılışında konuşan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, deve güreşlerini UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine kazandırmak için çalışma başlattıklarını söyledi.
- Ege Postası
- 17.11.2016 - 13:21
Bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Selçuk-Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu, İzmir’in Selçuk ilçesinde gerçekleştiriliyor. Selçuk Pamucak’ta bulunan bir otelde 17-19 Kasım’da gerçekleştirilecek sempozyumun açılış töreninde konuşan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, Selçuk’un 2015 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girdiğini hatırlatarak, “Devecilik kültürünü, deve güreşlerini Dünya Kültür Mirası Listesinde somut olmayan kültür varlıkları içinde yer almasını sağlamamız gerekiyor, bu manada çalışmalar ortaya koymamız gerekiyor. Üç gün sürecek bu sempozyumda bu yolun aydınlatılmasında ve mesafe alınmasında birçok bildirinin ortaya çıkacağına inanıyoruz. Bu platform kültürümüze önemli bir katkı sağlayacak” dedi.
Sempozyumun devecilikle uğraşan ailelerin bu uğraşı daha sağlıklı bir şekilde yapmalarına da yardımcı olacağını kaydeden Başkan Bakıcı, “Türk toplumun en önemli özellikleri içerisinde mutlak anlamda bir hayvan sevgisi vardır. Katılan herkes bu üç gün boyunca sempozyumu takip ederek muazzam bir bilgi birikimini paylaşacak. Sempozyum sonunda çıkacak olan bildiriler kitaba dönüştürülecek” diye konuştu.
“Deve Türklerin hayatında önemli bir yere sahip”
“Bilimin ışığında, UNESCO yolunda” sloganıyla düzenlenen sempozyumda konuşan UNESCO Türkiye Milli Komitesi üyesi Prof. Dr. Metin Ekici, tarihteki tüm Türk toplumlarında hayvanların sadece temel biyolojik ihtiyaç olarak görülmediğini, onlara kutsiyet atfedildiğini anlattı. Türklerin develere de kutsiyet atfettiğini söyleyen Prof. Dr. Ekici, “Devenin eski Türk devletlerinde topumun hem ticari hem de inançsal ihtiyaçlarını karşılamada rolü vardır. Tarihi kayıtlar büyük kervan yollarının güçlü develerini Türklerin yetiştirdiğini ifade etmektedir. Bu nedenle deve, Türklerin düşüncelerine ve edebi verimlerinin derinliklerine işlemiştir” dedi.
Devenin Türklerin hayatında önemli bir yere sahip olduğunu da ifade eden Ekici, halk inanışlarından edebi eserlere kadar bu etkinin izlerinin görüldüğünü kaydetti.
Deve havutlama ritüeli yapılacak
Konuşmaların ardından başlayan Gülsen Demir’in başkanlık yaptığı açılış panelinde Prof. Dr. Kenan Mortan “Avustralya’da Afgan Deveciliği”, Prof. Dr. Muhittin Eliaçık “Anadolu Develerinin Irkları, Bakımı ve Hastalıkları Üzerine Bir Risale”, Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu ise “Anadolu’nun Türkleşmesinde Deve Kültürünün Yeri ve İşlevleri” konulu sunumları yaptı.
Yerli ve yabancı 120’den fazla konuğun katıldığı sempozyum kapsamında, Cumartesi günü Selçuk İstasyon Meydanında deve havutlama ritüeli ve havut hayrı yapılacak.
Yorum Yazın