Selvitopu: Dönüşüm projemiz özellikle engellendi
TV 35 ekranlarında yayınlanan Onuncu Köy programının konuğu olan Karabağlar Belediye Başkan Adayı Muhittin Selvitopu, Karabağlar’ın planlamasının tamamını bitirdiklerini belirterek, önümüzdeki yeni dönemde kültür, spor merkezlerinden yeni bulvarların açılmasına kadar çok sayıda projeyi hayata geçireceklerini söyledi. Başkan Selvitopu’ndan yeni dönem mesajları
- Ege Postası
- 27.03.2019 - 15:17
HAZIRLAYAN: HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-Birol Soylu’nun sunduğu Onuncu Köy programına katılan CHP Karabağlar Belediye Başkan Adayı ve mevcut başkan Muhittin Selvitopu, Poligon Deresi Projesi’nden kentsel dönüşüm projelerinin neden geciktiğine kadar kendisine yöneltilen bir dizi soruyu yanıtladı.
Başkan Muhittin Selvitopu, Karabağlar’ın 2050 yılına kadar olan tüm planlamalarını tamamladıklarını kaydederek, “Düzensiz kent dokusunun yoğun olduğu bir ilçe Karabağlar. Herhangi bir planlama biriminin olmadan, emlakçıların yaptığı özel parselasyonlara göre şekillenmiş bir ilçe. Bu yapılaşmanın dönüştürülmesi lazım. Bunun için planlamayı yaptık. Karabağlar’ı yeniden planladık. Bir kenti planlayarak bir yere taşıyabilirsiniz. O kadar algı yoksunluğu var ki, Karabağlar’ın planı yok gibi şeyler diyorlar. Karabağlar’ın planlamasının tamamını planladık. 2050’ye kadarki planlamalarını bitirdik. Önümüzdeki dönem bu planları uygulamaya başlayacağız. İç ulaşımı rahatlatacak birkaç proje de var bu planlamaların içinde. Bulvarlar açılacak. Bu hem trafiği rahatlatacak hem Karabağlar’ı geliştirecek. Kültür, gençlik merkezleri, kreşler, semt merkezleri, sosyal tesisleri gibi birçok projemiz var. Bunları tek tek hayata geçireceğiz” diye konuştu.
PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:
Parti içinde aday belirlemeyle ilgili tüzüğümüze göre ön seçim veya merkez yoklaması yöntemi vardır. Bu dönem merkez yoklamasına göre atama yapıldı. Benim için sürpriz olmadı. Diğer aday arkadaşlarımız da vardı,7 kişi yarıştık. Sonuçta partimizin yetkili kurulları bir değerlendirme yapıp beni aday olarak atadı. Bu süreç parti içi bir yarıştır. Partimize katkı yaptılar. Ben de aday olarak elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Üçüncü dönem fazladır diye düşünüyorum. Belediye başkanı seçilmiş olan kişi on yıllık süre içerisinde kendi üzerine düşeni ya da düşüncelerini hayata geçirebilir diye düşünüyorum. Ama tabiî ki üçüncü dönem de yapılabilir, o günkü duruma ve konjoktöre bağlıdır.
YURTOĞLU’NDAKİ SPOR TESİSİNİ YAPTIRMAMAK İÇİN 3 YIL ENGELLEDİLER
Sayın Zeybekci’ye birileri söylüyor, o da kalkıp bunları söylüyor. Belediye kurulalı on yıl oldu. 17 yıldır iktidardalar. Siz ne yaptınız diye sorsam ortaya hiçbir şey koyamazlar. Spor salonlarından evet sorumluyuz, peki koskoca Spor Bakanlığı da yok m? Neden bir şey yapmıyorlar Karabağlar’? Önce bunun cevabını vermeleri gerekir. Karabağlar’da spor salonu var. İhsan Alyanak Spor Salonu. Göreve geldiğimde bu yana bu sekizinci seçim. Bizim salon sürekli seçim salonu oldu. Bir de spor kompleksi projemiz var. tam 3 yıl engellediler. Yurtoğlu Mahallesi’nde 32 dönümlük bir alan var. bu alanı biz spor tesisi ve gençlik merkezi olarak değerlendirmek istedik. Ama üç yıl engellendik. Orada iki tane de hazineye ait büyük araziler vardı, bunlar devredilmedi, yasa gereği devredilmesi gerekirken. Orası Uzundere Kentsel Dönüşüm alanında bu parseller. Belediye Kanunu’na göre de kentsel dönüşüm alanındaki alanlar rayiç bedel üzerinden vermeliler. Maalesef Milli Emlak bu devri yapmadı. Yapmayıncaı büyükşehir belediyesi devrin yapılması gerekir diye dava açtı ve davayı da kazandı. Kazanmasına karşın iki yıl da mahkeme kararıyla oyalattılar. Enson mecburen bu devir parayla yapıldı. Büyükşehir bedelini ödeyerek aldı, oraya 32 dönüm üzerine güzel bir spor kompleksi kurulacak.
KARABAĞLAR’DA YÜZME HAVUZU VAR, HABERLERİ YOK
Bunu 3 yıl engelleyerek kim ne kazand? Karabağlar halkını cezalandırmış oldular. Bunu çıkıp 500 bin insanımıza anlatmaları gerekiyor. Bunların hepsinin belgesi de var. sayın Zeybekci’nin bunlardan bilgisi olduğunu zannetmiyorum. Bunlardan bilgisi olmadığı için de konuşuluyor. İkincisi Karabağlar’da yüzme havuzu var, açıldı, Karabağlar Belediyesi açtı. Geçtiğimiz yaz Uzundere Rekreasyon Alanı içinde yüzme havuzumuz açıldı ve on bin kişi de ziyaret etti. Bundan da haberleri yok.
BİRİ AÇIK, ÜÇ TANE TİYATRO OYNANACAK SALON VAR, PEKİ SİZ NE YAPTINIZ'
Meydanı, sineması, tiyatrosu olmayan bir ilçe yaratıldı. Bu ilçeyi siyasi iktidar kurdu, sınırlarını çizdi. Şimdi kalkıp bunu bize satmaya kalkıyorlar. Tiyatro oynanacak salonlar var. kim yapt? Karabağlar Belediyesi. Kaç tane va? biri açık olmak üzere, üçü de kapalı. İktidar ne yaptı pek? Bence önce bunu anlatsalar iyi olur. Hangi spor salonu, yüzme havuzunu yaptılar devletin bütçesiyle. Algı operasyonu yapmaya çalışıyorlar.
SOSYAL MEDYADA GRUP OLUŞTURMUŞLAR KARALAMA İÇİN ANCAK..
Şimdi bir grup oluşturmuşlar sosyal medyada. Bunların hiçbirisinin Karabağlar’da 31 Mart’taki seçim sonuçlarına etkisi olmayacaktır. Karabağlar halkı hem belediyenin ne yaptığını hem iktidarın ne yaptığını çok iyi biliyor. Değerlendirmesi birkaç gün sonra halk tarafından yapılacaktır tabiî ki.
İZMİR AVRUPA’NIN DA ARITMA TESİSLERİ AÇISINDAN SAYILI KENTLERİNDEN BİRİSİ
Zaten yağmur suyunun normalde dereler vasıtasıyla körfeze verilmesi gerekir bildiğim kadarıyla. Atık su ve yağmur suyu sistemi ayrılıyor. Buna dönük büyükşehirin çalışmaları var. Karabağlar’da da yapıldı. Son yağan yağmurlarda en ufak bir su baskını ve sıkıntı oluşmadı. Bazı su basan yerlerimiz vardı, bunlar bertaraf edildi. Körfez benim konum değil ama büyük kanal projesiyle körfeze atık sular verilmiyor. Ama bence çevre illere bir bakılması lazım. Körfeze sadece İzmir’deki derelerden su gelmiyor. Gediz ve başka dereler var. Diğer illerde yeterince temiz suyu geliyor m? Bunların incelenmesi gerekir. Bildiğim kadarıyla da Sayın Aziz Kocaoğlu da açıkladı. Avrupa’nın arıtma tesisleri açısından sayılı kentlerden birisidir İzmir. Bunları bile bile söylemek doğru değildir. Bilimsel gerçekler vardır.
GÖRDES BARAJI SU TUTMUYOR, NEDENİNİ BİLİYORLAR, AÇIKLASINLAR
Bu yıl yağan onca yağmura karşın Gördes neden su tutmad? Nedenini biliyorlar. Kamuoyuna açıklamaları gerekir diye düşünüyoruz. Projede bir eksiklik var, bu eksikliğin giderilmesi lazım. Baraj su tutmuyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİMİZ ONAYLANMAYARAK ÖZELLİKLE ENGELLENDİ
Kentsel dönüşüm projelerinin uygulanması gereken bölge Karabağlar. Çevre yolu güzergahını ele almıştık özellikle. Orayı nasıl bir an önce toparlarız diye fikir oluştu. Arkadaşlarımızla bu konuda çalıştık. Önerimiz Cennetçeşme’de yani Limontepe Kavşağı’ndan bizim Nasreddin Hoca’ya kadarki bölüm vardır. Orada gecekondular vardır. 48 hektarlık bir alan belirledik. 6306 sayılı kanun yoktu o zaman. Bakanlar Kurulu onayı gerekiyordu, onaya gönderdik, tam 2 yıl bekletildi. Sınır onaylanacak zaten. Onay verilmedi. Bu özellikle iki İzmir milletvekili tarafından engellendi. Belediyenin bunu yapmasına izin verilmedi. Oysa orası büyükşehir belediyesinin ilk uygulayacağı projeydi. Verilmemesinin tek nedeni, 23 hektarı kamu arazisiydi. Projenin çok süratle ilerlemesi sözkonusu idi. Bu görülünce bilinçli olarak bekletildi. Bize hiçbir gerekçe sunulmadı. Şu eksik bu eksik gibi bir istek gelmedi. Bekletildi. 2012 yılında yasa değişti, yürürlüğe girdi. 48 hektar 540 hektara çıktı. 17 mahalleyi etkileyen riskli bir alan var. 2012 yılında bu ilan edildi, sene 2019. Yedi yıl oldu. Siyasi ortama çıkıp İzmir’de orayı burayı eleştirenler 7 yıldır, sayın Zeybekci de o süreçte bakandı, kentsel dönüşümle ilgili hiçbir proje geliştirilemedi. Şu anda da hiçbir proje geliştirilmiş değil.
BİR KENTİN KÖY KALMAMASI İÇİN GÖKDELENLER Mİ YAPMAK LAZIM'
O yasaya göre Çevre ve Şehircilik Bakanı yapmalı. Bu görev belediyelere verilsin. Tam yetki belediyelere verilsin. Belediyelere verilirse çok rahatlıkla çözüm üretilir. Ülkeyi de o hale getirdiler. İyi yönetiyoruz dediler ülkenin geldiği nokta belli. Ankara ve İstanbul’u da iyi yönetemediler. 25 yıldır İstanbul’u yönetiyorlar. İzmir köy kaldı eleştirisi yapıyorlar. Bir kentin köy kalmaması için gökdelenler mi yapmak lazı? Gelişmeyi gökdelenlerle ölçemezsiniz. Türkiye’de vergi vermede ikinci sırada İzmir var. İstanbul üçüncü sırada. 81 ilden insan da bu köyde yaşamak istiyor. Neden insanlar gelişmemiş, köy denilen bir kente gelip yaşamak istesi? Son zamanlarda İstanbul’dan çok sayıda İzmir’e göç var. sebebi de İzmir’de yaşanabilirliliğin korunmasıdır. Kim yönetti bu belediyeler? CHP’li belediye başkanları yönetti. Eksikleri olabilir ama bir kenti de geleceğe taşımak bir o kadar önemlidir diye düşünüyorum.
87 HEKTARLIK ALANI BİR GECEDE TOKİ’YE DEVRETTİLER VE…
Karabağlar’da 3 temel konu var. birisi üniversite konusu. Kampus alanı ayrılma konusu var. biliyorsunuz bu 15 Temmuz Darbe Girişimi’nden sonra hükümet İzmir Demokrasi Üniversitesi’ni kurdu. Merkezi Karabağlar’da. Kampus alanı ve fakülteler kurulması lazım. Uzundere’nin sırtlarında Tırazlı yoluna kadar 87 hektarlık bir hazine arazisi vardı. Bir gecede TOKİ’ye devredildi. Bunları söylemiyor iktidar yerel yönetim adayları. O konulardan kaçmaya çalışıyorlar. 87 hektarlık alan TOKİ’ye neden devredildi. Bunun cevabını bugüne kadar veremediler, veremezler de. Çünkü oralara biri el attı. Bir rant söz konusu. Hazır 87 hektarlık da kamu arazisi var. bu olaydan sonra 120 stk bir araya geldi. Üniversitenin kampus arayışı içinde olduğunu biliyoruz. Biz de bu alanın kampus alanı olması için bir görüş birliği oluşturduk. Bununla ilgili girişimleri başlattık. Stk’lar siyasi partileri, kamu kurumlarını ziyaret edip taleplerini belirtti.
ÜNİVERSİTEYE BIRAKILAN ALAN SADECE 38 HEKTAR
Bunların bir defa düzeltilmesi lazım. Kentin sahibi yerel yönetimler iken başkası oluyor. TOKİ orada mecburen bir kısmını üniversite kampus alanı olarak ayırdı. 38 hektar. 42 hektarı yine konut alanı olarak işaretlendi. 38 hektar çok küçük bir rakam. İYTE’nin kampus alanı bin 200, EÜ’nün 600 hektar, DEÜ’nün 300 üstü diye biliyorum. 38 hektarın zaten lafı bile olmaz. Çok komik bir rakam. Orada yeni konutlar yaparsanız Karabağlar’daki dönüşümü engellemiş olursunuz. Israrla orada konut alanı belirleme isteği var. Biz de üniversitenin lojman ve yurt binasına ihtiyacı varsa kampus alanı içinde yapılabilir dedik. Bunu cevabını da bir türlü alamadık. İktidar partisinden hiçbir vekil ve yetkililer de yanıt veremedi bu konuda hala.
UZURDERE’DE BİR KÖY DOKUSU VAR, BOZULMAMASI LAZIM
Orada köy dokusu var. Bu dokuyu da bozacak. Uzundere’de sosyal yapısının dokusunun korunmasını istiyoruz biz. Orada yaşayan insanlar da dokunun bozulmasını istemiyor. DEÜ’ye bir proje hazırlattık. Bir proje uygulamasını önümüzdeki yıllarda hayata geçireceğiz. Hep rant gözüyle bakıyorlar. Ancak üniversite kampus alanı olursa köy tasarımlı projemizle entegre olur, kampüsün Karabağlar’daki ekonomik, ticari, sosyal yaşama da katkısı olur. Karabağlar’ı düşünüyorsanız orayı üniversite alanı olarak düşüneceksiniz. Çıkan imar planını yargıya götürdük, kararlılığımız devam ediyor. O alanın tamamen üniversite kampus alanı olmasını diliyoruz.
POLİGON DERESİNİN ORADAKİ ASKERİ ALANIN TAMAMINI REKREASYON ALANI OLARAK DÜŞÜNÜYORUZ ANCAK İKTİDAR…
Poligon Deresi’nin orada askeri bir kampüsümüz var. Taşınacak duyduğum kadarıyla. Oradaki çevrenin yapılaşmış olması sıkıntı yaratıyor diye biliyoruz. Taşındıktan sonra ne olacak oras? Tam 200 hektar. Fuar 40 hektar. Fuarın beş misli yemyeşil bir alan var. ağaçlarla kaplı. Poligon Deresi’nin çıkış noktası. Oradan çıkıp Körfeze kadar uzanan bir dere yatağı var. İzmir’in tarihi bakımından da tarihi bir yer. Buranın tamamının rekreasyon alanı olmasından yanayız. Herkes bu konuda ortak düşünüyor. Bir ara Binali Yıldırım 45 dönümünü Millet Bahçesi yapacağız dedi. Peki kalan 150 hektar ne olaca? Millet Bahçesi yapacağız diyorlar ama ne kadarı yapılaca? Söylemiyorlar. İktidar partisinin yerel yönetim adayı bunu açıkça ifade etmeli. Orası yerel yönetime devredilir ve halkın kullanımına açılır. İçerisinde spor, kültür tesisleri, piknik alanları olur. İzmir’in de Karabağlar’ın da buna çok çok ihtiyacı var.
GELİN ORADA POLİGON VADİSİ PROJESİNİ HAYATA GEÇİRELİM
Orası imara açılacak mı, rezidanslar, AVM’ler yapılacak m? İzmir’e geldikleri zaman herkes, İzmir betonlaşmış, yeşil alan yok. E hazır yer var. Buyurun bu 200 hektarı yeşil alan olarak İzmirliye sunalım. Devletin yeri, kamulaştırma gerekmiyor. Ağaçlar da yetişmiş. Su kaynağı da var. İçinde Osmanlılardan kalma tarihi köşk de var. restore edilir. Poligon Deresi ile Körfez’e kadar uzatabilirsiniz. Poligon Vadisi Projesi’ni halka sunalım. Bir İnciraltı gibi, hayvanat bahçesi gibi müthiş bir alan var. İzmir’in böyle alanlara ihtiyacı var. bir de oranın şöyle bir özelliği var, bir çıkışla bütün İzmir’e hizmet verecek bir alan haline gelir. Bundan kim kazanı? İzmir, Karabağlar, Türkiye kazanır. Biz de o yeşil dokuyu gelecek kuşaklara bırakmış oluruz. İzmirlilik budur.
O ASKERİ ALANDA BETONLAŞMA İSTEKLERİ VAR ANCAK…
Biz orada yapılaşma isteğini biliyoruz. Orası betonlaşacak. Buna doğru girişimleri var. İzmir’i seviyorsanız yapmanız gereken oradaki o yeşil dokuyu koruyup İzmirlilerin, Karabağlıların hizmetine sunmaktır.
UZUNDERE KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİNDE KOMŞU TERCİHİ HAKKI BİLE VERİLDİ
Doğru proje geldiğinde sonuna kadar arkasında dururuz kentsel dönüşümde. Bizim için belli kriterler var. Önemli olan kente katkı sunması. İnsanların hak ve hukukunun korunması önemli. Son zamanlarda bu konuda herkes hemfikir. Yerinde dönüşümü gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir. Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi’nde komşu tercihine kadar sunulmuştur. Türkiye’de böyle bir örnek yok.
MOBİLYACILAR SİTESİ İÇİN YER BAKIYORUZ
Karabağlar mobilya sektörüne ilgisiz kalmamız söz konusu değil. Göreve başladıktan sonra mobilyacılar odası ile sürekli temas halindeyiz. Ara ara bir araya geliyoruz. Mobilya sektörünün iki temel konusu var, bir tanesi bir mobilyacılar sitesi kurulması talepleri var. Karabağlar’da genelde merdiven altı üretim yapılıyor. Üretim çok kalitelidir. Türkiye çapında isim yapmış bir sektör var. diğer sorunları da konuştuk. Ürettikleri mobilyanın Türkiye’nin diğer kentlerine iletilmesini sağlayacak lojistik desteğe ihtiyaçları var. Karabağlar’da çok uygun yer bulamadık. Hepsinin ihtiyacını giderecek bir alan bulmakta sıkıntı var. O nedenle büyükşehir belediyesine taşıdık. Mobilyacılar sitesi kurulmasıyla ilgili. Sanayi bölgesinde birçok alanın boş olduğu bilgisi var. bu alanın bu amaçla değerlendirilebileceği konuşuldu. Böyle bir sitenin kurulması mobilya sektörünü rahatlatır. Yeşillik Caddesi aksı yoğun olarak bulundukları yer. Bu caddenin show-roomlara dönüşmesini sağlayacağız. Odayla ortak proje geliştireceğiz. Çıraklık merkezi kuracağız. Ara eleman yetiştirilmesi sağlanacak.
KARABAĞLAR’IN PLANLAMASININ TAMAMINI BİTİRDİK
Düzensiz kent dokusunun yoğun olduğu bir ilçe Karabağlar. Herhangi bir planlama biriminin olmadan, emlakçıların yaptığı özel parselasyonlara göre şekillenmiş bir ilçe. Bu yapılaşmanın dönüştürülmesi lazım. Bunun için planlamayı yaptık. Karabağlar’ı yeniden planladık. Bir kenti planlayarak bir yere taşıyabilirsiniz. O kadar algı yoksunluğu var ki, Karabağlar’ın planı yok gibi şeyler diyorlar. Karabağlar’ın planlamasının tamamını planladık. 2050’ye kadarki planlamalarını bitirdik. Önümüzdeki dönem bu planları uygulamaya başlayacağız. İç ulaşımı rahatlatacak birkaç proje de var bu planlamaların içinde. Bulvarlar açılacak. Bu hem trafiği rahatlatacak hem Karabağlar’ı geliştirecek. Kültür, gençlik merkezleri, kreşler, semt merkezleri, sosyal tesisleri gibi birçok projemiz var. Bunları tek tek hayata geçireceğiz.
Yorum Yazın