Dolar 34,1456
%-0.05
Euro 38,1972
%0.08
Altın 2.924,940
%0.16
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Serter’den adaylık sinyali: ‘Her dakika her yerdeki göreve hazırız’

Serter’den adaylık sinyali: ‘Her dakika her yerdeki göreve hazırız’

Birol Soylu’nun sunduğu Onuncu Köy programında konuşan Bedri Serter, belediye başkan adaylığı görevi verilmesi durumunda reddetmeyeceğini, her dakika her yerdeki göreve hazır olduğunu söyledi. Serter’den adaylık sinyali:

  • Ege Postası
  • 25.01.2018 - 16:44

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-CHP İzmir İl eski başkanlarından Bedri Serter, Birol Soylu’nun sunduğu Onuncu Köy programına konuk oldu. Türkiye ve kent gündemine dair değerlendirmeler yapan eski il başkanı Bedri Serter, partisinin görev vermesi durumunda elinden geleni yapacağını belirterek, belediye başkan adaylığı için yeşil ışık yaktı.

BEDRİ SERTER: HER DAKİKA HER YERDEKİ GÖREVE HAZIRIZ

İl başkanlığı görevinden önce de Karabağlar Belediye Başkan aday adayı olan ancak MYK’dan çıkmayan Bedri Serter, “Bir siyasetçinin hedefi olmazsa olmaz. Fakat siyasi arena o kadar enteresan ki siyasette bir saat, bir gün bile önemli. Bunu şunu olmak istiyorum diye bir şey söz konusu değil. Ama eğer partimiz, parti büyüklerimiz bizi bir yere yakıştırırsa elimizden geldiğince bu vatana hizmet etmek durumundayız. Her dakika her yerdeki göreve hazırız” ifadelerini kullandı.

SEÇİM ONUN KENDİ SON SINAVI DİYE DÜŞÜNÜYORUM, BAŞARACAĞINA İNANIYORUM

2019 seçimlerinin önemine dikkat çeken Bedri Serter, 3-4 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek olan CHP Kurultayı’nda mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanında olduğu mesajını verdi. Serter, 2019 seçimlerinin CHP Lideri Kılıçdaroğlu için de büyük bir sınav olacağına işaret ederek,

“Ekip mutlaka genel başkanın performansına ayak uydurmak mecburiyetinde. Artık son düzlükteyiz. Bir sene göz açıp kapayıncaya kadar geçecek. Hepimiz aklımızı başımıza devşirmeliyiz. Bir strateji ile, Cumhurbaşkanlığını Cumhuriyet ilkelerine hakim biriyle yürümek mecburiyetindeyiz. Genel başkanımız son sekiz yıldır iyi bir deneyim kazandı. Bu da onun kendi son sınavı diye düşünüyorum. 2019 onun son sınavıdır. Başaracağına inanıyorum” dedi.

İZMİR CEPTE KEKLİK DEĞİL, TEDBİR ALMAK ZORUNDAYIZ, BÜYÜKŞEHİRİ DE KAYBEDEBİLİRİZ

Soylu’nun İYİ Parti’nin kamuoyu yoklamalarında İzmir’de de beklenenden fazla oy alacağı şeklindeki sonuçları nasıl değerlendirdiği sorusunu yönelttiği CHP İzmir İl eski Başkanı Bedri Serter, tedbir alınmazsa büyükşehir belediyesinin dahi kaybedilebileceği uyarısında bulundu ve ekledi:  

“İYİ Parti İzmir’de bizim için yani CHP için handikap. Çünkü öyle oylarımız var ki MHP kökenli arkadaşlarımızdan İzmir’de ya da orta sahadan insanlardan rahatlıkla oy aldık. Ama İYİ Parti gibi bir faktör çıktığı zaman… İzmirli merkez sağa kayabilir. Belediyelerimizin hizmetleri bu anlamda çok önemli. Bu seçimde adaylar da önemli. Öyle adaylar seçilmeli ki İYİ Parti lokasyonunun süratini kesebilecek, ona dur görevi yapabilecek insanları ön plana çıkarmalıyız. Ancak öyle kazanabiliriz. Yoksa daha çoğunu kaybedebiliriz. O kaybolursa büyükşehiri de kaybedebiliriz. Aradan sıyrılan parti ise AKP olacaktır. Tedbirlerini şimdiden almak zorundayız. Hayır oyunun çıkması nedeniyle yelkenleri suya indirmemeliyiz. İzmir de cepte keklik değil.”

İl eski başkanlarından Bedri Serter, kaybedilen 8 ilçe arasında bulunan Aliağa, Torbalı gibi yerlerde yaşanan durumlar hakkında da değerlendirme yaptı. Serter, Aliağa örneğini vererek, aday gösterilmediği için DSP’ye geçen Hakkı Ülkü’nün yanlış yaptığını, zamanı geldiğinde herkesin kenara çekilmeyi bilmesi gerektiğini söyledi:

“Hakkı Ülkü abimize bu parti 3 dönem belediye başkanı, 2 dönem milletvekili görevi verdi. Partiye  zarar verme hakkı yok. Bu kadar deneyime yakışmadığını düşünüyorum. Size bir parti bu kadar güzel görevler vermiş. Partinize zarar vermemeniz gerekiyor. Kenarda durmayı bileceksin arkadaş. Sinsice yaklaşımlar olmaz. Ben de 2014’te Karabağlar Belediye Başkan adayıydım. MYK’dan da çıkmadım. 15’inci dakikada bana DSP’den bir telefon geldi. Biz sizi partimizden Karabağlar’dan belediye başkanı görmek istiyoruz dedi. Benim aile geleneklerim ve parti geleneklerim var. Bu at üstünden indirdi, ama zaman gelecek bu at bizi sırtına alıp bir yere götürecektir dedim. Beş ay sonra il başkanı oldum. O arkadaşa telefon açtım. Bak dedim o at geldi, beni üstüne aldı ve il başkanı oldum dedim. Kimse bu partiye darılmayacak, kırılmayacak. Yönetim kademesindekiler de hakkaniyetli davranmalı. En tepeden aşağıya kadar. Kim ne şekilde nerede görev alacaksa adaletli bir şekilde hareket edeceğiz. Kendi içimizde de adaletli davranmak zorundayız. Yoksa Türkiye elden gidiyor. Cumhurbaşkanını kendi içimizden çıkaramazsak hepimiz siyaseti unutalım.”

İŞTE PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

İzmir’de bir dönem il başkanlığı yaptım. O dönem 3 seçim geçirdik. Partimiz büyük ve inançlı bir parti. Hepimiz Türkiye ve Cumhuriyetin ilkeleri için çalışıyoruz. Delegasyon seçimlerini ve birbirimize gol atmayı çok seviyoruz. Bir de karşı kaleye nasıl gol atılacağını öğrensek o zaman iktidara geliriz.

Yağan yağmur geçtikten sonra kepenek atmaya gerek yok. Önümüzdeki kurultayda parti büyüklerimizin neler yapması gerektiğine odaklanalım. Yeni il başkanına ne tür destek vermemiz gerekiyora odaklanalım. Seçilen tüm başkanlar bizim başımızın tacıdır. Tüm partili kardeşlerime başarılar diliyorum. Desteğe hazırız. Yanlarındayız. Onu bilsinler.

Referandumdan sonra CHP iktidarı diye bir şey yok. Cumhurbaşkanının iktidarı olacak. Cumhurbaşkanı adayı çıkarıp seçtirirsek iktidar olacak. Bundan sonra hiçbir parti için geçerli değil iktidar.

Birol Soylu: yapılacak kurultaya dair temenni ve düşünceleriniz neler'

Ne geçmişte yaşadığımız delegasyon seçimlerini yaşamamamız gerekiyordu. 2019’a bir adım kaldı. Biz bu bölünmüşlükle büyük bir seçime nasıl hazırlanacağız. Bu kurultayda bir aday daha çıkmış. Şu anda dört olmuş. Mevcut başkanımız Kılıçdaroğlu. Etrafında derli toplu toparlanabilsek çok daha sağlıklı olacağına inanıyorum. Tabiî ki herkes aday olabilir, herkesin de hakkı var. Bir lider vardır, tüm partinin onun etrafında toplanması lazım. Kendisiyle çok onurlu bir görev yaptım. Çok da sevdiğim bir büyüğüm. İnşallah ikna ederiz onu Cumhurbaşkanı adayı da yaparız. Onunla yürürsek daha iyi bir yol kat edeceğimize inanıyorum. Onu Cumhurbaşkanı seçtirmek için varımızı yoğumuzu ortaya koyacağımızı bilmesini istiyorum.

Birol Soylu: Genel başkanın ekibinin, PM ve MYK’nın daha kuvvetli ve nitelikli olması gerektiği konusunda herkes hemfikir. Etrafındakilerin ona yakın bir çalışma performansı göstermesi gerekiyor. Şeyh uçmaz mürit uçurur diye bir laf vardır. Partiyi ve genel başkanı uçuracak bir kitlenin oluşması gerekiyor.

Bedri Serter: Ekip mutlaka genel başkanın performansına ayak uydurmak mecburiyetinde. Artık son düzlükteyiz. Bir sene göz açıp kapayıncaya kadar geçecek. Hepimiz aklımızı başımıza devşirmeliyiz. Bir strateji ile, Cumhurbaşkanlığını Cumhuriyet ilkelerine hakim biriyle yürümek mecburiyetindeyiz. Genel başkanımız son sekiz yıldır iyi bir deneyim kazandı. Bu da onun kendi son sınavı diye düşünüyorum. 2019 onun son sınavıdır. Başaracağına inanıyorum.

Birol Soylu: Erken seçim olası mı'

Bedri Serter: Ben de yüzde 80 böyle olacağını düşünüyorum. Erdoğan zeki bir siyasetçi. Bunu kabul etmemiz gerekiyor. Halkın ona gösterdiği teveccühe yapacak bir şey yok. Afrin çıkarması da AKP lehine dönüyor. Çok net bir seçim yatırımı. 15 Temmuz’a doğru gittiğini düşünüyorum gidişatın. Büyük ihtimalle seçimi 15 Temmuz’a alacak. CHP olarak hazır olmalıyız. Hazırlığımızı yapamazsak maalesef 2019’dan sonra demokrasiyi unutalım. Demokratik seçimleri de unutalım. İktidar tekrar aynı kişilerin elinde giderse ne belediyeler, ne Bakanlıklar, ne Başbakanlık kalacak. Her şey tek adamın istediği düsturda yürüyecektir.

Birol Soylu: İzmir Cumhuriyetin kalesi olduğu için CHP’nin kalesidir. Yoksa geçmişte sağ partiler de kazandı. Kimse Cumhuriyet çizgisi dışında değildi. Kaybedilen 8 ilçenin öz eleştirisini vermeden görevine devam edenler var. Daha önce parti içi muhalefet nefes alacak alan buluyordu. Başta büyükşehir olmak üzere bütün belediye başkanları il ve delege seçimlerine karıştı.

Bedri Serter: İzmir Cumhuriyetin, Atatürk’ün kalesi. Kendilerini bulabildikleri tek parti CHP olduğu için kazanıyoruz. Yoksa belediye başkanlarımızın çok becerikli, çok popüler, çok demokrat oldukları ya da partiler üstü olduğundan dolayı değil. CHP bayrağı olmasaydı hiçbir belediyeyi alamazdık. Biz siyasi jargonumuzu CHP’liler, İzmirliler ve belediyeler olarak düşünmeliyiz. Aziz Bey şu anda başkanımız. Gecesini gündüzüne katmakta. Kendisiyle 14 ay görev yaptım. Bir gün birbirimizi incitmedik. Ama siyaset farklı bir şey. Onun görüşlerine de saygı duymak gerekiyor diye düşünüyorum. Biz artık bu tür eleştirileri bir kenara bırakalım. Bu seçimde başarılı olan kimse takdir etmek ve onun yanında durmak lazım. Demek ki genel merkezden bu inisiyatifi kullanma hakkına sahip oldu ki bu hakkını kullandı. Özeleştirileri ikili temaslarda yapmakta fayda var. Hiçbir belediye başkanımı eleştirmem. 8 ilçenin kaybıyla ilgili defterimizi iyi tutmak zorundayız. 30’da 22 ilçeye düştük 29’dan. Tedbirlerimizi almak mecburiyetindeyiz. Genel başkanın da takip ettiğini biliyorum. Kendisi de İzmir milletvekilidir. İzmir’e olan onun inisiyatifinin farklı olduğunu biliyorum.

Birol Soylu: Hayır bloğu içerisinde İYİ Parti ile beraber hareket edeceğiz. Bunda sorun yok. Ancak öngörülen o ki İYİ Parti Türkiye genelinde AK Parti’den ve MHP’den yüklü oy devşirecek. Ama İzmir’de CHP’den ciddi oy alma endişesi var. Yüzde 15-20 bandında İzmir’den oy alırsa. Neler yapmalı bunun önüne geçmek içi? Ya da bir ittifak olur mu'

Bedri Serter: İYİ Parti İzmir’de bizim için yani CHP için handikap. Çünkü öyle oylarımız var ki MHP kökenli arkadaşlarımızdan İzmir’de ya da orta sahadan insanlardan rahatlıkla oy aldık. Ama İYİ Parti gibi bir faktör çıktığı zaman… İzmirli merkez sağa kayabilir. Belediyelerimizin hizmetleri bu anlamda çok önemli. Bu seçimde adaylar da önemli. Öyle adaylar seçilmeli ki İYİ Parti lokasyonunun süratini kesebilecek, ona dur görevi yapabilecek insanları ön plana çıkarmalıyız. Ancak öyle kazanabiliriz. Yoksa daha çoğunu kaybedebiliriz. O kaybolursa büyükşehiri de kaybedebiliriz. Aradan sıyrılan parti ise AKP olacaktır. Tedbirlerini şimdiden almak zorundayız. Hayır oyunun çıkması nedeniyle yelkenleri suya indirmemeliyiz. İzmir de cepte keklik değil.

Birol Soylu: geçen dönem başkan adaylarının belirlenmesindeki hatalar nedeniyle de 8 ilçe kaybedildi.

Bedri Serter: Torbalı’yı niye kaybettik. Bir arkadaşımız vardı. O da çok arzu ediyordu. DSP bu konuyu çok deşti. Gitti DSP’ye, 6 bin 500 oy aldı. Biz orayı bin 100 oyla kaybettik. Menderes’i 138 oyla kaybettik. Bu bir konsensus. Masa etrafında aday olmayan arkadaşlarımızı da çağıracağız. Genel başkanın bu konuya çok iyi eğilmesi lazım. Gönül almadan bir şey yapamıyorsunuz. Aliağa’yı nasıl kaybettik'

Birol Soylu: Neden başka partiye gittin Hakkı Abi dedim. Seçim kaybettirdin. Haksızlığa uğramış olmak partiyi terk etmek, partiye haksızlık etmeyi gerektirmez. Ben de Çiğli’de aday gösterilmedim ama diğer adayın elini kaldırdım. MYK’dan çıktık, balkon konuşması yaptık, PM’de bu engellendi. Ama bana bir telefon gelip de, ‘Hakkı Bey, böyle olması gerekiyordu. Kusura bakmayın deselerdi bunu yapmayacaktım’ dedi. Haklı olduğu noktalar var.

Bedri Serter: Hakkı Ülkü abimize bu parti 3 dönem belediye başkanı, 2 dönem milletvekili görevi verdi. Partiye  zarar verme hakkı yok. Bu kadar deneyime yakışmadığını düşünüyorum. Size bir parti bu kadar güzel görevler vermiş. Partinize zarar vermemeniz gerekiyor. Kenarda durmayı bileceksin arkadaş. Sinsice yaklaşımlar olmaz. Ben de 2014’teKarabağlar Belediye Başkan adayıyım. MYK’dan da çıkmadım. 15’incidakikada bana DSP’den bir telefon geldi. Biz sizi partimizden Karabağlar’dan belediye başkanı görmek istiyoruz dedi. Benim aile geleneklerim ve parti geleneklerim var. Bu at üstünden indirdi, ama zaman gelecek bu at bizi sırtına alıp bir yere götürecektir dedim. Beş ay sonra il başkanı oldum. O arkadaşa telefon açtım. Bak dedim o at geldi, beni üstüne aldı ve il başkanı oldum dedim. Kimse bu partiye darılmayacak, kırılmayacak. Yönetim kademesindekiler de hakkaniyetli davranmalı. En tepeden aşağıya kadar. Kim ne şekilde nerede görev alacaksa adaletli bir şekilde hareket edeceğiz. Kendi içimizde de adaletli davranmak zorundayız. Yoksa Türkiye elden gidiyor. Cumhurbaşkanını kendi içimizden çıkaramazsak hepimiz siyaseti unutalım.

Birol Soylu: İTO’da altı yıl meclis üyeliğiniz var. Ticaretin merkezi Akseki’dir. Mütevazi bir ilçedir. Ekrem Demirtaş, Mahmut Özgener var. Özgener’in AK Parti projesi olduğunu söylüyor kimileri. Demirtaş’ın 29 yıllık iktidarı var.

Bedri Serter: 92-2002 döneminde meclis üyeliği yaptım. Demirtaş ve Kalkan’dan ciddi şeyler öğrendim. Demirtaş İTO’ya vermeye çalıştı ama çok şey de almaya çalıştı. Ama bu tür stk’larda ömür boyu başkanlık olmaz. Maksimum üç dönemde herkes teknesini kenara yanaştırmayı bilecek. Odalar da kamunun malıdır. Herkesin görev hakkını işgal etmemek lazım. Güzel şeyler yapmıştır teşekkür ediyoruz. Ama bırakmasını da bilmek lazım. İzmir’de İTO’ya başkanlık yapacak bir yığın arkadaşımız var. Yasayla sınırlamak şar. Burası şirketi Hayriye değil. Tebdili mekanda ferahlık vardır. Bazı noktalarda çok körleşiyorsunuz. Meslek körlüğü oluşabiliyor. O kör noktaları aşamıyorsunuz. İTO7da bir tebdili mekan olduğunu düşünüyorum. Ama Mehmet ama Ahmet olur. Ticaret odaları siyasetin dışında olmak zorundadır.

Birol Soylu: Bundan sonraki siyasi hedefiniz

Bedri Serter: Bir siyasetçinin hedefi olmazsa olmaz. Fakat siyasi arena o kadar enteresan ki siyasette bir saat, bir gün bile önemli. Bunu şunu olmak istiyorum diye bir şey söz konusu değil. Ama eğer partimiz, parti büyüklerimiz bizi bir yere yakıştırırsa elimizden geldiğince bu vatana hizmet etmek durumundayız. Her dakika her yerdeki göreve hazırız.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.