Dolar 34,2271
%0.06
Euro 37,9233
%0.39
Altın 2.921,960
%-0.26
Bist-100 9.236,00
%-1.23

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
“Sınavları merkezi yapılacak derslerdeki öğretmen atamaları eksiksiz yapılacak”

“Sınavları merkezi yapılacak derslerdeki öğretmen atamaları eksiksiz yapılacak”

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) yerini alacak sistemi açıkladı. Yeni sisteme göre 2013 - 2014 eğitim - öğretim yılından başlayarak 6 temel ders için 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan...

  • Ege Postası
  • 04.09.2013 - 12:32
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) yerini alacak sistemi açıkladı. Yeni sisteme göre 2013 - 2014 eğitim - öğretim yılından başlayarak 6 temel ders için 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi merkezi olarak gerçekleştirilecek. Merkezi değerlendirme kapsamındaki fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersleri merkezi sistemle yapılacak. Bakan Avcı, bakanlık tarafından sınavları merkezi yapılacak 6 dersteki öğretmen atamalarının eksiksiz yapılacağını ve atamalarda önceliğin bu branşlara verildiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ‘Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Modeli Hakkında Kamuoyunu Bilgilendirme Toplantısı’ düzenledi. Programa Nabi Avcı ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Doç.Dr. Yusuf Tekin, MEB Müsteşar yardımcıları Yusuf Büyük, Salih Çelik, Zübeyir Yılmaz ve Doç. Dr. Asım Balcı, Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Özel Eğitim Genel Müdürü Mehmet Küçük, Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof.Dr. Emin Karip, YEĞİTEK Genel Müdürü Mustafa Koc ve Orta Öğretim Genel Müdürü Ercan Türk katıldı. Bakan Avcı, bu yıldan itibaren uygulanacak yeni ortaöğretime geçiş sistemini açıkladı. Avcı, JW Marriott Otel'de veliler ve öğrencilerin merakla beklediği yeni sisteme ilişkin açıklamalarda bulundu. Açıklamaların ardından Avcı, gazetecilerin yine sistemle ilgili sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, “Bu yeni sistemde öğrenciler sınav sonrası aldıkları puanla bir sıralama olacak m? Yapılacaksa bu sıralama nasıl yapılacak'” sorusuna Avcı, “Bu bir yerleştirme puanı olacak. Türkiye geneli değerlendirilecek. Özellikle bazı illerde özel takviye yöntemleri geliştiriyoruz. Çocukların aynı koşullarda yetişmesi için. Türkiye genelini ilgilendiren bir düzenleme. 8. sınıflarda 6 temel dersten yapılacak yazılardan biri ağırlıklı olarak denetimli yapılacak. Öğretmen branş atamalarını planlarken bu derslerin öğretmenlerini eksiksiz bırakmayacağız. Bu derslerin öğretmenlerinin eksik olduğu illere öncelik veriyoruz. Branş ve il dağılımında bu yeni uygulamaya gözeterek yapmaya çalışıyoruz.” diye cevapladı.

Başka bir gazetecinin, “Sistem özel kolejleri kapsayacak m? Bazı özel okullar kendi sınavını yapabilir demiştiniz bu sistemde bir gelişme var mı'” sorusuna Avcı, “Bu değerlendirmeler öylesine objektif ve güvenilir olsun ki tüm eğitim kurumları bunları kullansın. Kendileri sınav yapmak isteyen kurumlar için düzenleme hakkında çalışmalar bulunuyor.” dedi.

Özel Öğretim Genel Müdürü Mehmet Küçük ise konu ile ilgili şunları söyledi; “2008 yılına kadar özel okullar kendi sınavlarını yapıyordu bu tarihten itibaren böyle bir hak yok. Son 5 yıldır bakanlık tarafından yapılan sınavla öğrenci alıyor bu okullar. Bu sistemde ek bir sınav verilmeyecek sadece bakanlığın yaptığı sınav kapsamında bu okullar öğrenci alacaklar.”

Bazı öğrencilerin din kültürü ve ahlak bilgisi dersini almadığının dile getirilmesi üzerine Avcı, “Az sayıda bazı azınlık okullardan öğrenciler Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almıyor. Onlar için sosyal bilgiler dersinden alternatif sorularla bu sorunu aşabiliriz. Üniversite sınavlarında da bu dersi almayanlarla ilgili alternatif sorularla bu konu çözülüyor. Burada da çözüyoruz.” cevabını verdi.

    “Okullar arasındaki nitelik farkı bulunuyor. Örneğin a ile b okula arasında alt yapı donanım öğretmen tecrübe ve birikimi fark ediyor. Bu dünyanın her tarafında karşımıza çıkabilir. Her eğitim kurumunda aynı kaliteyi bulmak mümkün değil. Bu ütopik bir şey. Meslek okullarına da birinci sınıf eğitim veren okullar var. Meslek okullarını da en üst klasmana taşımaya çalışıyoruz. Aslonan öğretmendir. İşini seven özveri ile çalışan öğretmenlerimizdir her okulda bu öğretmenlerimizden en az birkaç tane var. Bir öğretmen çok şey değiştirir. Okulların şöhretleri sizi yanıltmasın. Her okulda özveri ile çalışan idealist başarılı öğretmenler var bunlarını sayısını çoğaltmaya çalışıyoruz.”

    KONTENJANLAR DOLANA KADAR SİSTEMİN AÇIK TUTACAĞIZ

    Bir gazetecinin, “Anadolu liselerinde 61 bin kişilik kontenjan boşluğu bulunuyor. Bu konuda bakanlığın bir çalışması bulunuyor mu'” şeklindeki soruya avcı şu cevabı verdi; “Yıllardır bu sınav yapılır 1 milyon öğrenci bu sınava girer 300 bin öğrenci belirli okullara yerleşir diğer öğrenciler sıralamaya göre diğer okullara yerleşir. Anadolu liselerini sınavla alan öğrenciler yerleşti diğerleri boşta kaldı diye bir şey yok. Sınavla alan ve sınavsız alan okullar var. Sınavsız alan okulların öğrencilerin bir kısmı sınavla alan okullara geçebileceği gibi büyük bir kısmı sınavsız okullara gitmek istiyor. Meslek liselerini rencide eden bazı açıklamalar yapılıyor. Meslek liselerimiz şuan en çok rağbet gören liseler. Yerinden memnun olmayanlar dahil olmak üzere bu boş kontenjanların dolması için sistem sürekli açık kalacak. Boş kontenjanlar dolana kadar sistem açık kalacak.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.