Dolar 34,2274
%-0.05
Euro 37,4769
%-0.43
Altın 2.871,090
%-0.55
Bist-100 9.132,00
%0.97

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Söke Ziraat Odası Başkanı Kocabaş: Pamuk fiyatlarının artacağını düşünüyoruz

Söke Ziraat Odası Başkanı Kocabaş: Pamuk fiyatlarının artacağını düşünüyoruz

Söke Ziraat Odası Başkanı M. Kemal Kocabaş, 2013 yılı pamuk üretim sezonuna çözülmeyen sorunlarla girdiklerini ifade ederek, "Mazot, gübre, zirai ilaçlardaki yüksek fiyat belimizi bükmeye devam ediyor. Girdilerimizdeki KDV oranları düşürülmeli."...

  • Ege Postası
  • 09.07.2013 - 11:51
Söke Ziraat Odası Başkanı M. Kemal Kocabaş, 2013 yılı pamuk üretim sezonuna çözülmeyen sorunlarla girdiklerini ifade ederek, "Mazot, gübre, zirai ilaçlardaki yüksek fiyat belimizi bükmeye devam ediyor. Girdilerimizdeki KDV oranları düşürülmeli." dedi.

Söke Ziraat Odası Başkanı M. Kemal Kocabaş, 2013/14 pamuk üretim sezonu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, pamuk fiyatları ile ilgili spekülasyonlar olduğunu belirterek, "Dünya pamuk üretimini ve tüketimini analiz edenler fiyatların daha da düşebileceği yönündeki spekülasyonları moralimizi bozuyor. Ancak bu spekülasyonlara inanmamak gerekiyor. Ben aynı zamanda Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) yönetim kurulu üyesiyim. Bizim Söke Ziraat Odası ve UPK olarak görüşümüz geçen yıla göre, bu yıl pamuk fiyatlarının bir miktar artacağı yönündedir." dedi.

Bu yıl pamuk üreticilerinin, gerek çözülmeyen sorunları nedeniyle gerekse pamuk fiyatlarının düşük olacağı endişesiyle 2013/2014 sezonunda pamuk ekim alanlarında yüzde 20-25 oranında azalma beklediklerini ifade eden Kocabaş, şöyle devam etti: "Bu tahmine göre hesaplarsak, içinde bulunduğumuz sezonun pamuk hasadında pamuk üretimimiz 500 bin ton civarında olacaktır. Türkiye, pamuk tüketiminde artış olacağını düşündüğümüzde ülkemizin pamuk ihtiyacının bin 350 bin tona ulaşması beklenmektedir. Bu durumda bu yıl ülkemiz 850 bin ton pamuğu yurt dışından ithal etmek zorunda kalacaktır. Bu da ülkemiz çiftçisinin rahatlıkla yetiştirebileceği pamuğu 2-2,5 milyar dolar ödeyerek yurt dışından alınması demektir. Türk çiftçisine yeterli, destek verildiği takdirde, bu pamuğu biz üretebiliriz. Yeter ki mazot, gübre, zirai ilaç gibi girdilerimizi dünya çiftçilerinin kullandığı fiyattan alalım. Yeter ki girdilerimizdeki KDV oranı düşürülsün ve prim 60 kuruşa çıkarılsın. Bizim pamuk üretmeye, ülkenin de pamuğa ihtiyacı var.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.