Soma davasında madencilerden flaş ifadeler
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'sı tutuklu 46 sanıklı davaya, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Tanıklardan Yaşar Güven, "Madende çalışırken 8 saatte 4 toz maskesi kullanmamız gerekiyordu. Ancak, 8 saat için bazen 1, bazen de hiç gaz maskesi alamadığımız oluyordu" dedi. Bir diğer tanık madenci Ercan Çetinyılmaz da acil kömür nakilleri olması durumunda insan nakil bandından kömür yüklendiğini söyledi.
- Ege Postası
- 19.02.2016 - 17:18
Madende, 2011 yılında işe başladığını belirten Yaşar Güven, madendeki bazı bölgelerde çalışmanın çok zor olduğunu, olay günü kendisinin daha önce geçirdiği bir kaza nedeniyle hastanede bulunduğunu anlattı. Güven, şunları söyledi:
"200 metre sürünerek geçtiğimiz yerler vardı. 130 kilogramlık malzemeleri oradan geçirmemizi istiyorlardı. Madende çalışırken 8 saatte 4 toz maskesi kullanmamız gerekiyordu. Ancak, 8 saat için bazen 1 bazen de hiç gaz maskesi alamadığımız oluyordu."
"İNSAN NAKİL BANDIYLA KÖMÜR TAŞINIYORDU"
Madende çalışmış olan Ercan Çetinyılmaz da acil kömür nakilleri olması durumunda insan nakil bandından kömür yüklendiğini söyledi. Madene çakmak sokulmaması uyarılarının yapıldığını dile getiren Çetinyılmaz, "Bu uyarılar güzel. Ancak madende oksijen kaynağıyla kesim yapılıyordu. Dizel makineler çalıştırılıyordu. Bu bir çelişki değil midi? Ayrıca bazı üretim ayaklarına sürünerek gidililiyordu. Olaydan 4-5 ay öncesine kadar madende anormal bir ısı artışı yaşanıyordu. En serin olması gereken bölgelerde dahi ısı artışları vardı" dedi.
İki tanığın dinlenmesinin ardından Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşmaya öğle arası verdi. Öğlenden sonra tanıkların dinlenmesine devam edilecek.
AİLELER DİNLENDİ
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'sı tutuklu 46 sanıklı davada, ifadelerin alınmasına öğleden sonra da devam edildi. Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde madenci ailelerinin ifadelerine başvuruldu. İlk olarak faciada vardiya amiri olarak görev yaptığı madende 31 yaşında yaşamını yitiren maden mühendisi İbrahim Çelik'in babası Mehmet Çelik ifade verdi. Baba Çelik kazayı duyup geldiği madende yaşadıklarını anlattı.
Faciada yaşamını kaybeden bir başka madenci Veli Çetiner'in babası Adem Çetiner de olay günü madende kaza olduğunu duyduğunu söyledi. Çetiner, "Hemen ardından maden işçilerini taşıyan servis aracını gördüm. Oğlum serviste yoktu. Servistekilere sordum. Cevap alamayınca, madene gittim. Revire sorduk. Oğlumun ölmüş olabileceğini beklemiyordum. Kimsede bir isim listesi yoktu. Oğlum öldü mü kaldı mı bir türlü öğrenemiyordum. Revirdekilere isim listesi sormamızdan sonra liste tutulmaya başladı" dedi.
Mahkeme ölen madencilerden Davut Çeçen'in babası Osman Çeçen, İsmail Coşkun'un babası Halil Coşkun, Sait Karaca'nın kardeşi Yusuf Karaca, Doğru Esen'in eşi Fatma Esen ve Kazım Karaçoban'ın eşi Sevinç Karaçoban'ı da dinledi.
Faciada hayatını kaybeden madencilerin ailelerinin dinlenmesi ve taleplerinin alınmasının ardından ilk tutulan otopsi rapor tutanaklarından 50'si okundu. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, tutanakların okunmasına devam edilmek üzere duruşmayı erteledi. (DHA)
Yorum Yazın