Dolar 32,6610
%0.32
Euro 35,4440
%0.42
Altın 2.509,730
%1.72
Bist-100 10.852,00
%-0.19

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Soyer’den büyük müjde: Bin 762 haneye konut desteği

Soyer’den büyük müjde: Bin 762 haneye konut desteği

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Ulaşım Merkezi (İZUM)’nde Afet Durum Değerlendirmesi toplantılarının dördüncüsünü gerçekleştirdi. 24 saat içerisinde yapılanlar ile ilgili kısaca bilgi veren Soyer, depremden etkilenen vatandaşlara da müjdeli haber verdi. Binin üzerinde vatandaşın konulara yerleştirileceğini belirten Soyer, bin 762 hanenin konutlara yerleştirilecek durumda olduğunu söyledi. Başkan Soyer ayrıca milletvekillerine de seslenerek, her birinin en az bir haneye sahip çıkmasını istedi.

  • Ege Postası
  • 04.11.2020 - 16:54

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir, 30 Ekim tarihinde 6.9 şiddetinde depremin ardından depremzedelerin yaralarının sarılması için yürütülen çalışmalar devam ediyor.

Arama kurtarma çalışmalarının sona erdiği İzmir’de deprem nedeniyle 124 kişi hayatını kaybetti, bin 35 kişi ise yaralandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Ulaşım Merkezi (İZUM)’nde Afet Durum Değerlendirmesi toplantılarının dördüncüsünü gerçekleştirerek 24 içerisinde yapılanları raporlarken ilerleyen dönemde yapılacaklar ile ilgili bilgi aktardı. Başkan Soyer, Halkın Bakkalı üzerinden depremzedelere ulaştırılmak üzere satışa sunulan yardım paketlerinin ederinin 13 milyona yaklaştığını açıkladı. “Bir Kira, Bir yuva” kampanyasıyla ulaşılan hane sayısı hakkında da bilgi veren Soyer, binin üzerinde vatandaşı konutlara yerleştirecek durumda olduklarını söyledi.

1100 HANEYE 5 AYLIK KİRA DESTEĞİ

Başkan Soyer, dün başlatılan “Bir Kira, Bir Yuva” kampanyası kapsamında şu ana kadar ev ihtiyacının 621, şu ana kadar verilen kira desteğinin 900, toplam maddi desteğinin 10 milyon 780 bin 770 TL ve paylaşılan ev sayısının 60 olduğunu bildirdi. Soyer, “Bu bin 100 hane demek oluyor. Biz bu bin 100 hanenin beş aylık kirasını ödeyecek noktaya gelmiş durumdayız. Burada muazzam bir katılım var. Hiçbirimiz bu kadar büyük bir katılım olacağını düşünmemiştik. Burada yaratılan dayanışma için de çok teşekkür ederiz. Bu sabah Çevre ve Şehircilik Bakanı ile yaptığımız toplantıda ağır hasarı olan, yıkılmış ya da yıkım kararı olan bin 680 hane ve 3 bin 680 bağımsız birim var. Bu 3 bin 680 hane demek. Dört mahallemizde büyük yıkım oldu. Buradaki hasar çalışmaları yüzde 95 seviyelerinde tamamlandı. Bu 3 bin 680 sayısı en fazla 4 bin aileye ulaştı. Yani şu anki hedefimiz 4 bin hanedir. Hilton’da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 23,5 hissesi vardı. Büyük hissedarla görüştük ve 382 odanın tamamını yarından itibaren depremzedelere açıyoruz. Bunu yanında Uzundere’de her bloğunda 56 daire olan 4 bloğumuz var. Bunlardan 56’sını yarın açabilecek noktadayız. Diğerlerinde elektrik gibi bazı eksiklikler var. Bunlar da tamamlanınca toplamda 224 hanemiz daha depremzedelerimize açacağız. 224 toplamda konutla 380nin üzerine eklenebilir. Gaziemirde 58 adet yaşam alanını depremzedeler için kullanacağız. Yani toplamda en azından bin 100 hane için 5 aylık kira bedelini garantiledik. 662 konut ve otel odasını da ekliyoruz. AFAD’dan ricamız bin 762 depremzedemizin ismini verirlerse biz bu isimlerimizi kaynağımızla buluşturacağız ve yerleştirmeye başlayacağız. Bununla da bitmeyecek. Biz, Uzundere konutlarındaki 224 konutumuzun çamaşır makinesi, buzdolabı, ocak, fırın, karyola ve yatak ihtiyaçlarının da temin edeceğiz. Kısacası biz bin 772 hanemiz için yarından itibaren bu imkanları devreye sokacak durumdayız. Hedefimiz bugün 2 bin 900’e yakın çadırda hayatını devam ettiren vatandaşlarımızın taamını çadırlardan kurtarmak. Zamana karşı bir yarışımız var. Kış bastıramadan bunları yapmak istiyoruz. Özelikle evleri yıkılmış vatandaşlardan önceliğimiz apartman görevlisi olarak hizmet verenlere vermek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“1 YIL BOYUNCA KİRA BEDELİ ALINMAYACAK”

Vatandaşların bazı kaygılarının olduğunu ifade eden Başkan Soyer, konuya ilişkin şunları söyledi; “Vatandaşlarımızın toplanan paralara el konulacak mı kaygısı var. Biz burada parayı Büyükşehir Belediyesi olarak almıyoruz. Biz gücü olanla ihtiyacını olanı buluşturuyoruz Ortada para yok, el konulacak bir para da yok. İkincisi taşıyacağımız konutların değerlendirmesi yapıldı. Depreme karşı hiçbir zafiyet taşımadığından emin olabilirler. Güven içinde bu binaları taşınabilirler. Burada bu kampanyayı büyütmekten başka çaremiz yok. Tüm milletvekillerine sesleniyorum. Her biri en azından bir haneye sahip çıksınlar. Ve tüm Türkiye’ye sesleniyorum. Kış gelirken vatandaşlarımızı çadırda bırakmamalıyız. Asıl şimdi bugün kadar gösterilen gönüllülüğe ihtiyacımız var. Bu vatandaşlarımızı bir an önce kurtarmak zorundayız. Uzundere’deki konutlardan 1 yıl boyunca hiçbir şekilde kira bedeli almayacağız. Bu vatandaşlarımıza verilen desteklerin devam etmesi lazım. Bakanımız bin konutun yıkım alanlarında 3 bin konutun da Şehir Hastanesi’sin oradaki rezerv alanında yapılması planlanıyor. Dolayısıyla devletimiz 5 bin konut için harekete geçti. Biz bunlar gerçekleşene kadar şu anki bu can yakıcı sorunu çözmek için girişimde bulunuyoruz. Umarız ki en yakın zamanda vatandaşlarımızı çadırdan kurtarırız” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan imar denetlemeleri sonucunda tespit edilen hasarlı bina sayısı 22 bin 3, ağır hasarlı ve yıkılan bina sayısı 180, orta hasarlı bina sayısı 190, az hasarlı bina sayısı ise bin 267 olarak açıklandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.