Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sultan 1. Murat Kosova’da anıldı

Sultan 1. Murat Kosova’da anıldı

Osmanlı devletinin savaş meydanında şehit düşen tek padişahı Sultanı 1. Murad Hüdavendigar, ölümünün 624’üncü yılında, Kosova’nın Obiliç kasabasındaki mezarı başında dualarla anıldı. Osmangazi Belediyesi ile Obiliç Belediyesi...

  • Ege Postası
  • 12.08.2013 - 15:24
Osmanlı devletinin savaş meydanında şehit düşen tek padişahı Sultanı 1. Murad Hüdavendigar, ölümünün 624’üncü yılında, Kosova’nın Obiliç kasabasındaki mezarı başında dualarla anıldı.

Osmangazi Belediyesi ile Obiliç Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen törene, Kosova Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar, Kosova Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Ferid Agani, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tırnava, Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan, AK Parti Bursa Milletvekili Tülin Erkal Kara, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Meşhed-i Hüdavendigar Derneği Başkanı Muhabbet Ali Yıldırım ve vatandaşlar katıldı.

Kur'an-ı Kerim, mevlid-i şerif ve duaların okunduğu törende konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Sultan 1. Murat Hanı, hem Obiliç hem de Bursa’daki mezarı başında her yıl düzenledikleri törenlerle andıklarını söyledi.

OBİLİÇ’E KÜLTÜR MERKEZİ MÜJDESİ

Murat Hüdavendigar’ı anma törenlerinin, Kosova ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesine, iki ülke insanı arasındaki mevcut dostluk ve kardeşlik duygularının pekişmesine de büyük katkı sağladığını ifade eden Başkan Dündar, şunları dile getirdi: “Sultan Murat Han ve onun nesli, Balkan coğrafyasına hoşgörü ve kardeşlik içerisinde yaşama anlayışı getirdiler. Bizler de yaptığımız çalışmalarla bu geleneği yaşatmak için çaba gösteriyoruz. Bu çalışmalarımızda bize destek veren herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” dedi. Osmanlı'nın derin izlerini taşıyan Kosova’da, kardeş şehirler ile birlikte yoğun çalışma yürüttüklerini söyleyen Dündar, “2009 yılında, Mamuşa’ya bir hizmet binası yapıp hizmete açtık. Geçtiğimiz yıl Prizren’de Engelli Bakım Merkezi'ni hizmete açtık. Önümüzdeki günlerde de Obiliç kasabasında, protokolünü geçtiğimiz yıl imzaladığımız Sultan Murat Kültür Merkezi’nin temellerini atacağız.”

Obiliç Belediyesi'nin tahsis ettiği bin 300 metrekare alanda inşa edilecek merkezin, bölgede uzun yıllar hizmet verecek şekilde düzenlendiğini belirten Dündar, “2 adet çok amaçlı salon, 3 adet eğitim salonu, kafeteryalardan oluşan bina, modern mimarisi ve ihtiyaca cevap verecek yapısı ile kısa sürede tamamlanarak hizmete girecek. Şimdiden Obiliç’e, Kosova’ya hayırlı olsun.” dedi.

Dündar, Osmangazi Belediyesi olarak, tarihi ve kültürel mirasın korunup yaşatılması, ortak değerlerin tüm dünyaya tanıtılarak, ülkenin uluslararası ilişkilerine katkı sağlamak için birçok projeye imza attıklarını ifade etti.

"DÜNYADA BİR TARİHİN YAZILDIĞI YERDEYİZ"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de Obiliç kasabasının, 624 yıl önce dünya tarihinin en önemli dönüm noktalarından birinin yazıldığı yer olduğunu belirttiği konuşmasında, şunları söyledi: “Sultan 1. Murat’ın 624 yıl önce şehit düştüğü bu topraklar, o günden bugüne İslam toprağı. Bu kültür, bu medeniyet, 624 yıldır yaşıyor. Bizler de ecdadımızın eserlerine, onların bıraktığı manevi mirasa sahip çıkmayı sürdüreceğiz.”

Murad Hüdavendigar'ın şehit edilmesinin 624. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen ve Kur'an tilaveti ile başlayan törenler, Türkçe ve Arnavutça mevlit ve dualarla sona erdi. Sultan Murad Han'ın savaş meydanında yaptığı duası da her iki dilde okundu. Yemeklerin yenip duaların edildiği törenin sonunda, Sultan 1. Murat’ın türbesi ziyaret edilip dua edildi.




Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.