Dolar 34,6088
%0.19
Euro 36,3563
%0.97
Altın 2.968,560
%-1.23
Bist-100 9.631,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Suriyelileri geri kabul nasıl işleyecek'

Suriyelileri geri kabul nasıl işleyecek'

Türkiye, 20 Mart’tan sonra kendi topraklarından Yunanistan’a giden Suriyeli ve 3. ülke vatandaşlarını dün itibarıyla geri almaya başladı. Bundan sonraki geri alımlar için hangi limanlar kullanılacak, mülteciler nerelerde barınacak, işte bu soruların yanıtı... İşte merak edilen 'İade' süreci

  • Ege Postası
  • 05.04.2016 - 12:34
Bundan sonraki geri alımlar için İzmir-Dikili, Çeşme-Ulusoy, Aydın-Kuşadası ve Muğla-Güllük limanları kullanılacak. Suriyeliler, Osmaniye Düziçi’nde bulunan kampa yerleştirildikten sonra, illere ve geçici barınma merkezlerine yerleştirilecekler. 3. ülke vatandaşları ise Kırklareli başta olmak üzere sınırdışı işlemleri yapılması için geri kabul merkezlerine gönderilecek.

Geri alım işleminde şu prosedür izlenecek:

-Türkiye’ye 4 limandan gelecek olan Suriyeliler, kayıt işlemleri tamamlanana kadar Osmaniye’deki geri gönderme merkezinde kalacak.

-Burada işlemlerinin ardından illere ve barınma merkezlerine yerleştirilecekler. Geri alımı gerçekleşecek Suriyeliler, yasal kayıt ve kontrollerinin tamamlanmasını takiben geçici koruma altına alınacak.

-Yunan adalarına Türkiye üzerinden yasadışı geçen 3. ülke vatandaşları, sınırdışı işlemleri yapılmak üzere Kırklareli başta olmak üzere geri gönderme merkezlerinde toplanacak. Buradan da geldikleri ülkelere geri gönderilecek.

-16 ilde toplam 10 bin 950 kişi kapasiteli geri gönderme merkezi var. Bu iller Edirne (400), Kırklareli (800), Tekirdağ (50), İstanbul (300), Çanakkale (84), Bursa (32), Kocaeli (50), Antalya (60), Kırıkkale (40), Kayseri (750), Osmaniye (5 bin), Hatay (192), Gaziantep (800), Erzurum (750), Van (bin 142) ve Hakkâri (500).

SAYI ARTMAYACAK
“Bire bir” formülü çerçevesinde, AB, Türkiye’ye geri gönderilen Suriyeli sayısı kadar sığınmacı alacak. Bu nedenle Türkiye’de sığınmacı sayısı artmayacak.

Türkiye ile AB arasında kabul edilen anlaşmada, AB için 72 binlik sığınmacı kotası bulunuyor. Bu kota dolarsa, AB yeni ek kota ilan edecek. İlan etmezse, Türkiye sığınmacı alımını durduracak.

Bangladeş, Pakistan, Afganistan, Fas gibi 3. ülke vatandaşları ise Yunanistan’dan iade edildikten sonra sınırdışı işlemleri bitene kadar ülkede kalacak ama sonra kendi ülkelerine gönderilecek.

Yunanistan’dan gönderilen sığınmacılar nedeniyle Türkiye’deki toplam göçmen sayısında artış olmayacak.

DİKİLİ LİMANI'NDA SESSİZLİK HAKİM
Avrupa Birliği ile Türkiye anlaşması çerçevesinde Yunanistan’ın Midilli ve Sakız Adalarından Dikili Limanı'na getirilen mültecilerin haberini yapmak için yüzlerce basın mensubu ilçeye akın ederken, bugün yoğun ilginin yerini sessizlik aldı. Yarın sabah Midilli Adası’ndan 500 göçmenin daha geleceği tahmin ediliyor.

Avrupa Birliği ile Türkiye anlaşması çerçevesinde Yunanistan’ın Midilli ve Sakız Adalarından getirilen mültecilerin ilk durağı Dikili Limanı olmuş, yerli ve yabancı yüzlerce basın mensubu haber takibi için Dikili Limanı'na gelmişti. Bugün sessizliğin hakim olduğu Dikili Limanı'nda, rutin olarak yapılan şileplere yük yükleme ve boşaltma işlerine geri dönüldü. Dikili’de kalan bazı muhabirler, yarın Midilli Adası’ndan geleceği tahmin edilen Suriyeli göçmenleri karşılamayı beklerken, bol bol Dikili'yi gezdi. Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, “Resmi olarak bu konuda bir bilgimiz yok ama tahminimce yarın sabah Midilli Adası’ndan 500 göçmen geleceğini düşünüyorum" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.