Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Suriyelilerin istihdamı ilk kez tartışıldı

Suriyelilerin istihdamı ilk kez tartışıldı

ÜLKEMİZDE 2.2 milyon'a yaklaşan, geçici koruma altındaki Suriyelilerin istihdamının sağlanması konusunda atılan adımları çok olumlu karşıladıklarını ifade eden Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdoğan Çiçekçi, “Gönül isterdi ki, pozitif etkileri olacak uygulamanın yıllar önce ya

  • Ege Postası
  • 16.05.2016 - 16:22

Ege Bölgesi Sanayi Odası, ülkemizde geçici koruma kapsamındaki Suriyelilerin çalışma izni ve istihdamlarına yönelik olarak bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirilen toplantıda; Çalışma Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İlknur Tosun geçici koruma sağlanan yabancıların çalışma izinlerine dair yönetmelik sonrası Suriyelilerin istihdamı, kayıtdışı çalışanlarla ilgili yaptırımlar, geçici koruma altındaki yabancıların çalışma izin başvuru koşulları ve son dönemde getirilen yenilikleri anlattı. 

EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi de, yönetmeliğin yeni olduğunu ve izinler konusunda işverenlerin çok bilgisi olmadığını ve ortaya çıkacak zorlukların bulunduğunu ifade etti. 

Suriyeli istihdamına Türk istihdamını çalıyorlar diye bakmadıklarını söyleyen Çiçekçi, “Bu uygulamayı bir dünya bakışı içinde evrensel bir hareket olarak görüyoruz. Bunu yapmayan ülkeleri kınıyoruz biz yaptık diye değil yapılması gerekeni onlar yapmıyor diye kınıyoruz. Eksik bir şeyler varsa onların düzeltinmesi için pozitif fikirler konulmalı" dedi. 

2.2 milyon Suriyeli arasında geçiçi koruma dahil 7 bin Suriyeli işçinin yasal olarak çalıştırıldığını ifade eden Çiçekçi, “İzmir'de bu salonda işçi çalıştıran kimse bulunmuyor. Siz daha bir kişiyi alamamışsınız. Bir yıl sonra nereye gidecek diye düşünüyorsunuz. İzin çıkana kadar işçi kaçıp gidiyor. Uygulamada izin süreci ile ilgili kolaylaştırılması gerekiyor. Şu anda bu toplantıda bu düzenleme derde derman olmuş mudur olmamış mıdır tartışacağız" dedi. 

Daha kolay ve daha uygulanabilir bir yasa olması yönünde çağrı yapan Erdoğan, “Buna yönelik düzenlemeler bir an önce yapılmalı. İşverenler istihdam konusunda izin gerekmediğini zannediyorlar. Mutlaka istihdamda uyulması gereken usul ve esaslar var, bunların bilinmesini ve daha anlaşılabilir olması için bir şeyler yapmak zorundayız" dedi.

Geçici Koruma Kapsamında bulunan Suriyelilerin konumları hakkında bilgi veren Yabancılar Koruma Dairesi Başkanı İlknur Tosun, Suriyelilere 2013'ten günümüzde kadar oturma izni ve çalışma izni olanların başvurularını aldıklarını son çıkan yasa ile geçici koruma altında kendilerine kimlik verilenlere yönelik düzenleme yapıldığını ve bu kişileri çalıştırmak için uygulanacak izinler hakkında bilgi verdi. Konunun yeni olduğunu söyleyen Tosun, istihdamın arttırılması için kamu spotu yayınlamak için çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. 

Suriyelilerin İşkur'a başvurarak çalışma izni alması için 191 lira ödemesi gerektiğini bu parayı bulamayacak olan çalışanların durumunun ne olacağı konusundaki soruyu cevaplayan Tosun, “Bu standart uygulamadır Bu aşamada belge almak isteyen Mercedes Genel Müdürü de Suriyeli de vermek zorunda. Bu standart uygulamadır. Çözüm olarak çalışma harcı konusunda işveren ile Suriyeli arasında anlaşarak ödenmesi yolu uygulanabilir" dedi. 

Suriyeli çalıştırmak için bir teşvik bulunmadığına dikkat çeken Tosun, “Çalıştırmanız insanı değerlerden ve niteliğinden faydalanmak konusunda olacak. Size bir vergi ve ayrıcılık şu anda gözükmüyor" dedi. 

Suriyeli çalıştırmak konusunda Türk vatandaşı sayısının yüzde 10'unu geçemeyeceği yönünde bir kota bulunduğunu hatırlatan Tosun, eğer o dalda Türk çalıştırılamayacağına yöneik bir belge getirildiği takdirde kota uygulanmayacağını belirtti. 

Tosun, geçici korunan misafir ülke vatantaşlarının insana yakışır bir hayat için gelir sağlamasını istediklerini söyleyerek sözlerini şu şekilde tamamladı: 

"Çok nitelikli insanlar var. Haksız rekabeti önlemek, sosyal yardımların ülkeye yönelik zararını azaltmak, bireylerin sosyal zararlarını azaltmak hedefleniyor. Okunan çok maddenin uygulamasının pek çoğu gerçekleşmiş değil." (Elif Demirci/DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.