Dolar 34,2023
%-0.01
Euro 37,9200
%0.39
Altın 2.911,180
%-0.63
Bist-100 9.351,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Susam: Bu kış uzun ve zor geçecek

Susam: Bu kış uzun ve zor geçecek

CHP’li Susam, hükümetin bütçe açığını gidermek için zam yapmasını eleştirdi, “Devlete borçlar yapılandırılsın; hem bütçe kazansın hem ekonomi daralmasın” dedi.

  • Ege Postası
  • 28.09.2012 - 09:23
 İZMİR- CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Hükümet’in doğalgaz ve elektrik fiyatlarına zam yapmaması gerektiğini söyledi. İlk zam dalgasının etkilerinin hissedilmeye başladığını ifade eden Susam, bütçenin denkleştirilmesi için yapılandırma önerdi.

 Geçen yıl gerçekleştirilen vergi ve sosyal güvenlik borcu yapılandırmalarının koşullarının yetersiz olduğunu ifade eden CHP’li vekil, “Meclis’te yapılan görüşmelerde uyarılarımızı yaptık. Yapılandırmada süre kısa olduğu için geri ödemede taksitler yüksek olacağını söyledik. Vatandaşın hem günü gelmiş ödemelerini hem de yapılandırma taksitlerini birlikte ödemesinin zor olacağını ifade ettik. ‘Vadeyi uzun tutalım herkes rahat rahat ödesin’ dedik ama dinletemedik. Peşinden 4 ay sonra ikinci bir yapılandırma çıkartma zorunda kaldık. Fakat aynı koşullarda olduğu için her ikisinden de yararlanamayan geniş bir kesim var. Maliye Bakanı’na soru önergesi vererek yapılandırmayı genişletmeyi, bütçe açığını devletin tahsil edemediği alacağıyla kapatma yoluna gitmeyi önerdim. Böylelikle hem devlet borcunu tahsil eder, açığını kapatır, hem işletmeler borcunu ödemiş olur hem de ekonomi daralmaz” diye konuştu.

 Ekonominin daralması tehlikeli

İktidarın bütçe açık verince hemen elini vatandaşın cebine attığını ifade eden Susam, “AKP ülkeyi yönetmiyor, durumu idare ediyor. Enerji ürünlerine yapılacak ikinci zam dalgasını son derece yanlış ve tehlikeli buluyorum. Evini ısıtmak isteyen emekliden, fabrikasını çalıştırmak isteyen en büyük sanayiciye kadar herkesi ilgilendiren bu kadar geniş bir alana yapılacak bir zam; ülke ekonomisinde daralmayı getirecektir. Ekonomideki daralmayı büyüme ve istihdamdaki düşüş takip edecektir. Türkiye ekonomisi büyümek zorundadır. Büyümezse zarar eder ve krize girer. Bu nedenle Bütçe açığını vatandaşın cebinden yamamaya çalışmak, ekonomiyi küçültmek yerine ülke kaynaklarını daha verimli kullanmak, ekonomiyi daha doğru yönetmek gerekiyor” dedi.

 Kış uzun ve soğuk olacak

Elektrik ve doğalgaza yapılacak zammın, iğneden ipliğe her şeye yansıyacağının altını çizen Susam, “Bunlar her türlü üretimin temel girdisidir. Elektrik üretimimizin % 55’i doğalgazla yapıldığından; gaza yapılacak zam elektrikte katmerli olarak hissedilecektir. Türkiye 0,25 TL’den elektrik kullanırken krizde denilen AB ülkeleri 0,19 TL, OECD’de ise 0,16 TL civarından elektrik kullanmaktadır. TRT payından, kayıp kaçak bedeline hatta sayaç okuma bedeline kadar türlü türlü kesintinin ilave edildiği elektrik faturası önümüzdeki kış çok daha fazla kabaracak. Diğer yandan doğalgazın üretildiği kaynaklara en yakın ülkelerden biri olduğumuz halde, AB ülkelerinden daha pahalıya doğalgaz kullanıyoruz. Doğalgazımızın % 70’e yakınını aldığımız Rusya ve İran’la Suriye nedeniyle aramız açık olduğu için bu yıl zaten bir fiyat krizi bizi bekliyordu. Buna bir de zamlar eklenince doğalgaz cep yakacak. Bu kış herkes için çok uzun ve soğuk olacak” diye konuştu.

 Şoför değişsin

Ekonomide gaz-fren tartışmasına da değinen Susam, “Sayın Babacan haklı, yolumuz virajlı ve sisli. Bugüne kadar ekonomiyi güneşli havada ve düz yolda yönettikleri için; bu havada otobüsü kullanmaya korkuyorlar. Şoförü değiştirmeye ihtiyaç var. Biz yapısal sorunları çözmeye, ekonomiyi büyütmeye, istihdamı attırmaya, virajlı ve sisli havadan ülkeyi düze çıkartmaya hazırız. Planımız, projemiz ve kadrolarımız hazır. Yerel seçimden başlayarak vatandaşın görevi bize vereceğine inanıyoruz” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.