Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Susam: Engelli çocuklara bunu yapmayın

Susam: Engelli çocuklara bunu yapmayın

CHP’li Susam, engelli çocukların eğitim hakkının ellerinden alındığını söyledi.

  • Ege Postası
  • 09.11.2012 - 10:11
İZMİR- CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, 23 yaşını dolduran ve özel eğitime muhtaç engellilerin eğitim alamaması sorunun Meclis’te dile getirdi. Buca’da bu alanda eğitim hizmetleri veren Mehmet Ali Susam Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi’ni yaptırarak Milli Eğitim Bakanlığı’na devretmiş olan Susam, “Çıkartılan bir Genelge’yle 23 yaşını dolduran engelli çocuklarımız eğitim alma hakkından mahrum bırakılmıştır. Atatürk’ün ‘Eğitimde feda edilebilecek tek bir fert dahi yoktur’ sözünü hatırlatarak yapılan yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğinin altını çiziyorum” diye konuştu.

Nasıl geliştiklerini gördüm

Bir eğitim gönüllüsü ve böyle bir okul kazandırmış bir kişi olarak okulda eğitim gören çocuklarda önemli gelişmeler yaşandığına tanık olduğunu ifade eden Susam, “Ben bu çocuklarla dört yılı aşkın süredir beraberim. Okula ilk geldikleri günkü içine kapanmış hallerini de, iki üç yıl sonra tiyatro yapan, şarkı söyleyen ve folklor gösterisine katılan hallerini de gördüm. Bugünse bir genelgeyle okullarından atıldılar. Eğer eğitimde ‘Okulum yok’ diyerek bir tasarruf yapılmak isteniyorsa, yapacağımız en son alan burasıdır. Bu çocuklarımız eğitime, sosyal ortama en fazla ihtiyacı olan çocuklardır. Bu çocuklardaki sevgi katışıksız ve hesapsız kitapsız sevgidir. Böyle bir okulu gidin bir ziyaret edin. Bu çocukların iş yaparken, arkadaşlarıyla birlikteyken duyduğu mutluluğunu görün. Çocuğunun gelişmesini gören anne babanın mutluluğunu bir görün. Bu kadarcık mutluluğu bu insanlara çok görmek ‘Eğitim sisteminde reform yaptım’ diyenlerin durup düşünülmesi gereken durumdur” dedi.

Halk Eğitim Merkezi’nin donanımı yok

Genelgeye göre 23 yaşından gün alan çocukların Halk Eğitim Merkezleri’ne gitmesi gerektiğini ancak bu kurumların engellilerin ihtiyaç duyduğu koşullara sahip olmadığını hatırlatan CHP’li vekil, “Bu çocuklarımızın öğretmenlerinin özel olması eğitim almış, fedakarca eğitime gönül vermiş öğretmenler olması gerekiyor. Bina ve alan olarak uygun olması gerekiyor. Geçici yerlerde eğitimler başladı ama servis ve yemek yok. Çocuklarımızın kendi başlarına bir araca binip okuluna gitme şansı yok ki. Bir kısmına ilçe belediyelerimiz ve büyükşehir belediyemiz vasıtasıyla yardımcı olduk. Ancak bu çocuklarımızın gelecekte ne yapılacağı belirsiz… Bir Genelge’yle çocuklarımızın eğitim hayatına son veriyorlar” diye konuştu.

Bütçeyi arttıralım

Bakanlık’ın düzenlemeyi geri çekmesi ve çocukların eğitimlerine devam etmesi gerektiğini ifade eden Susam, “Kendinizi engelli çocuğu olan ailelerin yerine koyun. Yaşamı boyunca evinizde onunla her anı geçirmek zorunda olduğunuzu düşünün. Hangi ekonomik gücünüz olursa olsun, tüm gün sizinle birlikte olması hem çocuğun gelişimi hem de sizin açınızdan çok zordur. Ancak bu iş sadece parayla da olmaz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken Sayın Bakan’a da söyledim. Eğer parasal eksikliğimiz varsa, bütçede arttıralım. Devletin sosyal devlet olma gereği olarak bu çocuklarla ilgili iş yapabilme gereğine, okul açabilme, eğitim verme gereğine ihtiyacı vardır” dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.