Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Süt cennetine RES şoku

Süt cennetine RES şoku

Geçtiğimiz ay içerisinde Karaburun’da yeni RES’ler (Rüzgar Enerjisi Santrali) kurulabilmesi için 6 ayrı alanda acil kamulaştırma kararı alan Bakanlar Kurulu, Tire’de RES yapılması için yine benzer bir kararın altına imza attı. Bakanlar Kurulu’nun Ödemiş Rüzgar Enerjisi Santrali yapımı amacı ile Tire ilçesindeki toplam 22 ayrı taşınmaz hakkında aldığı kamulaştırma kararı tarım ve hayvancılık ile geçinen bölge halkı başta olmak üzere, birçok kesimden tepki ile karşılandı.

  • Ege Postası
  • 10.05.2014 - 12:06
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Karaburun ve Urla’nın ardından İzmir’in farklı bölgelerinde RES kurulması için çalışmalarını sürdüren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yeni enerji merkezleri için adres olarak Tire ilçesini belirledi. Bakanlar Kurulu’nun 22 ayrı alan üzerinde acil kamulaştırma kararını içeren ilgili değişikliği resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girerken, son dönemde çevresel ve ekonomik etkileri nedeniyle büyük tartışmalara yol açan rüzgar enerji santrallerinin kent genelinde yarattığı kriz de şiddetlenerek artıyor.
 
 
22 AYRI ALANDA ACİL KAMULAŞTIRMA YAPILACAK
Kurulması planlanan Ödemiş Rüzgâr Enerjisi Santralinin yapımı amacıyla yine kritik bir kararın altına imza atan Bakanlar Kurulu, Tire’de yer alan 22 ayrı alanda acil kamulaştırma işlemlerinin başlaması için düğmeye bastı. Tire’deki Büyükkemerdere, Karacaali, Dallık, İhsaniye, Boynuyoğun, Yenimahalle ve İpekçiler bölgelerindeki toplam 22 ayrı taşınmazın Hazine adına tescil edilmek üzere Maliye Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılması için alınan Bakanlar Kurulu kararı bugün resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
 
TİRE HALKI KARARA TEPKİ GÖSTERDİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 8 Nisan tarihinde ilettiği yazılı talep üzerine Ankara’dan çıkan kamulaştırma kararı İzmir’de yeni bir RES krizi için perdeyi aralarken, başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan, süt üretimiyle de İzmir’in yıldızı konumuna yükselen Tire’de tepkiyle karşılandı. Bir süredir ilçede dolaşan “Bölgede yeni RES’ler kurulacak ve tarım arazileriniz elinizden alınacak” dedikoduları yüzünden huzursuz günler geçirdiklerini dile getiren Tire halkı, enerji yatırımları için yer seçiminin yanlış olduğunu belirterek, Ankara’ya “Vazgeçin” çağrısında bulundu.
 
KARABURUN HALKI DA İSYAN ETMİŞTİ
Diğer yandan, yine geçtiğimiz ay içerisinde doğal güzellikleri ve değerli tarım arazileri ile İzmir’in gözde tatil cenneti olan Karaburun Yarımadası’na RES kurulabilmesi için, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın talebi üzerine harekete geçen Bakanlar Kurulu, Urla ve Karaburun bölgesindeki 6 ayrı alanda RES (Rüzgar Enerjisi Santrali) kurulabilmesi için acil kamulaştırma kararı almıştı. Karaburun’da Yaylaköy ve Eğlenhoca ve Urla’da Barboros ve Nohutalan bölgelerindeki 6 ayrı taşınmaz için acil kamulaştırma kararı alan Bakanlar Kurulu’nun bu hamlesi, başta yarımada halkı ve sivil toplum örgütleri olmak üzere, bölgenin koruma alanı ilan edilmesini bekleyen birçok çevre örgütü gelişmelere tepki göstermiş ve konuyu yargıya taşıyacaklarını bildirmişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.