Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
TBMM’de 120 dostluk grubu İzmir’in EXPO hedefine kilitlenecek

TBMM’de 120 dostluk grubu İzmir’in EXPO hedefine kilitlenecek

AK Parti İzmir Milletvekili ve Mali Dostluk Grubu Başkanı İlknur Denizli EXPO 2020 kararına bir yıl kala TBMM’deki 120 Dostluk Grubu Başkanına mektup yazarak İzmir için destek istedi.

  • Ege Postası
  • 30.11.2012 - 16:03
ANKARA-  İlknur Denizli önce TBMM Başkanı Cemil Çiçek’le görüşerek mektubun içeriği hakkında istişarede bulundu ve desteğini aldı. Ardından da 120 Dostluk Grubu Başkanına İzmir’in EXPO Adaylığı ile ilgili mektup iletildi.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek görüşme sırasında şunları ifade etti;
“EXPO 2020’yi İzmir’e ve ülkemize kazandırmak hedefindeyiz. Her ziyaret yaptığım ülkede İzmir’e destek istiyorum. Yabancı konuklarımız geldiğinde bir gündem maddemiz mutlaka İzmir ve EXPO hedefimiz oluyor. Dostluk gruplarındaki milletvekillerimizin iletişim içinde oldukları ülkelerde yapacakları çalışmalarda EXPO hedefimizi ifade etmelerinin ve destek aramalarının son derece önemli olduğu inancındayım. Bu mektubu bütün dostluk grupları ile paylaşalım. TBMM’nin, İzmir’in EXPO hedefine ulaşmasında katkılarının olacağı açıktır. Geçen adaylıkta kıl payı kaybettiğimiz yarışı bu defa önde bitireceğimize inanıyorum.”

AK Parti İzmir Milletvekili Denizli ise şunları ifade etti;
“İzmir EXPO 2020 hedefinde hızla yol alıyor. Ancak daha önceki tecrübemizden de biliyoruz ki hükümetler ve parlamentolar arası ilişkiler oylama sırasında çok büyük önem arz ediyor. Bunun bilinci ile parlamentodaki Dostluk Gruplarımızdan destek talebimizi TBMM Başkanı Sayın Cemil Çiçek ile paylaştık. Hazırladığım mektubu TBMM Dostluk Grubu Başkanlarına ileterek onları hem EXPO ile ilgili olarak bilgilendirdik, hem de bu çabaya katkı vermelerini rica ettik. İnancım odur ki; zaten konu ile ilgili hassasiyeti olan milletvekillerimiz bir Türkiye projesi olan EXPO’yu gündemlerine alarak ciddi bir çalışmanın içine gireceklerdir. Bu mücadelenin son bir yılında TBMM’de hızlanacak lobi faaliyetlerimiz hedefe ulaşmamızda biz İzmirlilere güç verecektir. İnanıyorum ki EXPO 2020 İzmir’in ve Türkiye’nin bir başarı hikayesi olarak tarih sayfalarında yerini alacaktır.”


İlknur Denizli TBMM Dostluk Grubu Başkanlarına gönderdiği mektupta şunlara yer verdi:

Sayın Başkanım,
Bildiğiniz gibi EXPO devletlerin, uluslararası kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin ve vatandaşların katıldığı, bir kültür, tarih ve eğitim olimpiyatıdır. Ülkeler daha yaşanabilir bir dünya için bilgi birikimlerini, fikirlerini, kültürlerini ve projelerini 5 yılda bir gerçekleşen ve 6 ay süre ile açık kalan EXPO’larda sergiliyorlar. EXPO’lar gerçekleştirildikleri kentleri dünyaya tanıtıyor, itibarlarını arttırıyor ve marka haline getiriyorlar.

Türkiye 2004 yılında EXPO organizasyonuna üye oldu, ve 2020 yılında düzenlenecek 57. EXPO için hükümetimiz İzmir’i aday olarak gösterdi.
İzmir, fuarlara, uluslararası organizasyonlara alışkın bir kenttir. Türkiye’nin ilk uluslararası genel ticaret fuarı olan “İzmir Enternasyonal Fuarı” ile 81 yıllık fuar deneyimine sahiptir. Dünyanın önde gelen ihtisas fuarlarından, İzmir ile özdeşleşen ve bugün itibariyle yurtdışında marka haline gelen Mermer Fuarı ile beraber, yılda ortalama 40 fuar gerçekleştirilmektedir. İzmir uluslararası alandaki ilk büyük sınavını 1971 yılında Akdeniz Olimpiyatları’nı organize ederek vermiştir. UNIVERSIADE 2005 organizasyonunu büyük bir başarıyla gerçekleştirerek, en iyiler arasına girmeyi de başarmıştır.

İzmir, barışın ve hoşgörünün kentidir. İzmir, değişim ve gelişimin sembolüdür. Tarihten bugüne üstlenerek geldiği bu misyonunu, EXPO 2020 ile pekiştirecektir.
Bu özellikleri dolayısıyla bir dünya fuarı yapmak için ideal bir kenttir. Ekonomik gelişmişliğin doğuya doğru akmaya başladığı dikkate alındığında da, zamanın ruhuna ve ihtiyacına cevap veren bir kent olarak karşımıza çıkmaktadır.

2020 EXPO için seçtiğimiz temayı da sizinle paylaşmak istiyorum. Günümüzde ulusların en önemli hedeflerinden biri; toplumlarının sağlık seviyesini yükseltmektir. Kuşkusuz sağlık, evrensel ve herkesi ilgilendiren bir konudur. Bu sebeple İzmir, EXPO 2020 adaylığı için “Daha iyi bir dünya için yeni yollar / Herkes için sağlık” temasını seçmiştir. Temanın çerçevesi, yalnızca bireyin vücut ve ruh sağlığı ile sınırlı değildir. Burada ‘sağlık’ kavramı toplum ve çevre sağlığını da içerecek biçimde en geniş anlamıyla kullanılmaktadır.

100’den fazla ülkeden beklenen on milyonlarca ziyaretçi sayesinde EXPO 2020 yeni teknolojiler dahil olmak üzere her yönüyle daha sağlıklı bir yaşama ulaşmak için ideal bir platform oluşturacaktır. Yeni uygulamalar, gelişmeler ve teknolojiler hakkında bilgi edinmek, ortaklıklar oluşturmak ve tüm katılımcılarla evrensel anlamda bir bilgi paylaşımına girmek mümkün olacaktır.
İzmir’de 240 hektarlık EXPO 2020 alanı ile dünyanın en geniş sağlık turizm bölgesi oluşturulacaktır. EXPO 2020 tamamlandıktan sonra da bu alan Türkiye ve İzmir için artı değer üretmeye devam edecektir.
Hükümet olarak hedefimiz; EXPO 2020’yi ülkemize ve İzmir’e kazandırmaktır. Bu süreçte 4 rakibimiz var. Brezilya – Sao Paulo, Rusya – Ekaterinburg, Birleşik Arap Emirlikleri – Dubai, Tayland – Ayutthaya.

Bu zorlu yolda, TBMM Dostluk Gruplarının desteğinin İzmir adına, Türkiye adına kritik önemde olduğuna inanıyorum. Rakiplerimiz arasından sıyrılıp hedefe ulaşmak için hep beraber el ele vererek, gönül ve güç birliği yaparak çalışmamız gerektiğine dair inancıma sizlerin de katılacağınızı umuyorum.
Kasım 2013 tarihindeki son oylamaya kadar, güç birliği yaparak lobi faaliyetlerine hız vereceğiniz için şimdiden teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.