TKB toplantısında Çukurova’nın yol haritası tartışıldı
Tarihi Kentler Birliği’nin (TKB) Adana buluşmasında ‘Gelişen Dünyada Çukurova Bölgesindeki Doğal ve Kültürel Varlıkların Önemi ve Kültürel Öncelikli Değerlendirme Yöntemleri’ konulu oturum yapıldı. Hiltonsa...
- Ege Postası
- 12.05.2013 - 15:05
Hiltonsa Oteli’ndeki oturumda Şehir Plancısı Faruk Göksu, ‘Çukurova Kültür Öncelikli Yol Haritası Sunumu’nu gerçekleştirdi.
Çukurova vizyonunu tartıştıklarını belirtene Göksu, “TKB olarak önce Mardin, Denizli, Bitlis, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Çorum kentlerinin yol haritaları hazırlandı. Bu 5 kentte, o kentlerde yaşayanlarla yol haritaları hazırladık. Daha sonra Trakya, Güney Ege, Göller Bölgesi, Kapadokya ve Gaziantep’te bölgesel yol haritaları için çalışmalara başladı. Yani 2012’de ölçeği yükselttik. TKB olarak kent ölçeğinden çıkarak, bölgesel yol haritaları hazırlamaya başladık. Bu yıl ise Çukurova vizyon planını gündeme aldık.” dedi.
Analitik, stratejik ve yönetim olarak 3 bakış ortaya koyduklarını bu başlıklar etrafında yol haritaları belirlediklerini ve çalıştaylar düzenlediklerini belirten Faruk Göksu, “Bugün burada Çukurova vizyon planının ilk aşamasını tartışmak için toplandık.” şeklinde konuştu.
Faruk Göksu şöyle devam etti: “Çukurova diyerek Mut ile Hatay arasındaki 350 kmlik bir alandan bahsediyoruz. Bu bereket yelpazesi arasında bütünleşmeyi nasıl sağlarız, bunun üzerinde çalışıyoruz. 3 temel strateji var; su, yol ve verim, yani bereket. Su bölgenin geleceği için temel veri ise suyun bölgesel bütünleşmedeki rolü nedi? Çukurova yerleşimleri işbirliği ağları nasıl kurgulanmal? Koruma ve kalkınma örgüsünün yaşamsal dokuları nasıl canlandırmal? Cevaplanması gereken üç temel soru var. Şu anda bu coğrafyada her şey var. Ancak ölü toprağı serilmiş durumda.”
Çukurova’daki kentlerin yarışmak yerine paylaşması gerektiğini vurgulayan Faruk Göksu, her kentin farklı değerleri olduğunu, Çukurova’da her kentin birbirine ihtiyacı bulunduğunu anlattı. Faruk Göksu’nun sunumunun ardından Çukurova’daki kentlerin belediye başkanların Çukurova Vizyon Planı ile ilgili görüşlerini açıkladı.
ADANA TARİHİ BİR TOPLANTI YAPILDI
Oturumun sonunda genel bir değerlendirme yapan ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Adana’daki toplantıyı tarihsel bir toplantı olarak niteledi. Türkiye Cumhuriyeti’ndeki herkesin bugün burada kendi ülkesine nasıl bakması gerektiğini görmesini isteyen Prof. Dr. Metin Sözen, “Burada ölçüt şudur; belde büyükşehir yoktur yerleşke vardır. Tarihi Kentler Birliği’nde de baş yoktur, beraberce katılan ortak aklın birleştiği bir kesit vardır. Bizi yönetenlere işte katılıma dayalı, her kesimin sözü budur demek. Erki bir yerde toplamak değil erki sahibiyle paylaşmak lazımdır.” dedi.
Faruk Göksu’nun anlattıklarının 50 yıllık bir birikimin ürünü olduğunu söyleyen Prof. Dr. Metin Sözen, Çukurova’yı geçmişte çok iyi bildiğini ancak artık başkanların yaptıklarının da çok iyi görüldüğünü ve bunları gönülden desteklediğini bildirdi.Prof. Dr. Metin Sözen, “Ben gençliğimde Seyhan’ın kenarında çimiyordum. Bugün aynı yerde oturup güzel şöyler düşünmeye başladık. Adana’dan dünya ölçeğinde çok adam çıkmıştır. Bu bize biraz olsun yansıyorsa Çukurova kurtulacaktır. Bu toplantının zaptının iyi tutulmasını istiyorum. Zihni beyin başkanlığında bu toplantıyı düzenleyenleri kutluyorum.” diye konuştu.
GÜZELBEY’DEN ALDIRMAZ’A KUTLAMA
Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise kapanış konuşmasında, “Başta Metin Hocam olmak üzere bu bayrağa taşıyan herkesi kutluyorum. Adana toplantısı yapılanların çok iyi anlatıldığı bir toplantı olarak aklımızda kalacaktır. Zihni bey ve Çukurova’daki tüm belediye başkanlarımız artık bu bayrağı daha yükseğe taşıyacaktır. Herkesi kutluyorum.” dedi.
Toplantıya çok sayıda belediye başkanı, meclis üyeleri, akademisyen ve davetli katıldı.
Yorum Yazın