TMMOB'dan Zorlu Gökdelen Projesi'ne itiraz
TMMOB İzmir İKK üyeleri Konak'ta Zorlu Gökdelen Projesi’ni kapsayan 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişiklikleri’yle ilgili belediyeye itiraz başvurusunda bulundu. Burada bir konuşma yapan TMMOB İzmir İKK Sekreteri Aykut Akdemir, proje için verilen ruhsatın iptal edilmesi için çağrı yaptı.
- Ege Postası
- 26.10.2021 - 17:47
EGEPOSTASI - Zorlu Holding tarafından İzmir’in Konak ilçesine yapılmak istenen gökdelen projesiyle ilgili tartışmalar son günlerde yaşanan gelişmelerle bir kez daha alevlendi.
Geçtiğimiz günlerde Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı odalar tarafından yapılan açıklamada projenin yüksekliğinin 84 metre olarak belirlenerek yeniden ruhsat verilmesine tepki gösterilmiş ve proje için belediyeye itiraz dilekçelerinin iletileceği duyrulmuştu.
TMMOB İzmir İl üyeleri bugün projeyle ilgili itiraz dilekçelerini teslim etmek üzere Konak Belediyesi önünde bir araya geldi.
TMMOB İzmir İKK Sekreteri Aykut Akdemir burada yapmış olduğu açıklamada projenin şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı olduğuna vurgu yaparak, projeden vazgeçilmesi yönünde belediyeye çağrı yaptı.
Basın açıklamasının ardından oda üyeleri itiraz dilekçelerini belediyeye teslim etti. Söz konusu dilekçede itiraza yönelik maddeler halinde sıralanan gerekçeler şu şekilde:
1. 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişiklikleri ile meslek odaları ve İzmir’de yaşayan yurttaşların hassasiyetleri dikkate alınmadan hazırlanarak onaylanmıştır.
2. 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişiklikleri “Planların Kademeli Birlikteliği” ilkesine aykırıdır.
3. 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliklerinin Plan Açıklama Raporunun bulunmaması imar mevzuatına açıkça aykırıdır.
4. 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliklerinde belirlenen kat yükseklikleri, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinin 26. maddesine aykırıdır.
5. Yüksekliğin serbest olduğu imar adalarındaki yükseklik kararının yeniden değerlendirilmesine olanak sağlayan 7221 sayılı Yasa ile değişik 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 8. maddesindeki gabariye ilişkin hüküm, kent silüetinin korunması açısından fırsat olarak değerlendirilmeli ve bina yüksekliği kararları plan bütünlüğü gözetilerek yeniden gözden geçirilmelidir.
Yorum Yazın