TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu'ndan asgari ücret bildirisi
TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, “Anayasamız, asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartlarının göz önünde bulundurulması gereğine yer vermektedir. Çalışanların geçim şartları, Konfederasyonumuz tarafından 35 yıldan bu yana sürdürülen çalışmayla ortaya konulmaktadır. Bu kapsamda TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, asgari ücret belirlenirken öncelikle insana yakışır bir yaşamı sağlayacak tutarın temel alınmasını, buna refah payı ilave edilerek enflasyon karşısında satın alma gücünün korunması gerektiğini savunmaktadır” açıklamasını yaptı.
- Ege Postası
- 08.12.2022 - 14:14
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023’te geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısı dün yaptı. Komisyonda işçileri temsil eden TÜRK-İŞ de aynı gün Başkanlar Kurulu’nu topladı. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, dünkü toplantının ardından bugün yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi:
“ASGARİ ÜCRET BELİRLENİRKEN İNSANA YAKIŞIR BİR YAŞAMI SAĞLAYACAK TUTARIN TEMEL ALINMASINI, BUNA REFAH PAYI İLAVE EDİLEREK ENFLASYON KARŞISINDA SATIN ALMA GÜCÜNÜN KORUNMASI GEREKTİĞİNİ SAVUNUYORUZ”
"Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çağrısı üzerine toplanmaktadır. Komisyon 15 üyeden oluşmakta ve yapısı gereği bunların 5’i işçi temsilcisi olmaktadır. Asgari ücret, işçiler ve aileleri için asgari bir yaşam seviyesini sağlayacak ücrettir. Anayasa’mız, asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartlarının göz önünde bulundurulması gereğine yer vermektedir. Çalışanların geçim şartları, Konfederasyonumuz tarafından 35 yıldan bu yana sürdürülen çalışmayla ortaya konulmaktadır. Bu kapsamda TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, asgari ücret belirlenirken öncelikle insana yakışır bir yaşamı sağlayacak tutarın temel alınmasını, buna refah payı ilave edilerek enflasyon karşısında satın alma gücünün korunması gerektiğini savunmaktadır. Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmaları, TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu ile Başkanlar Kurulu tarafından değerlendirilecek ve gelişmelere göre karar verilecektir.
“ÜCRETLİ ÇALIŞANLAR ÜZERİNDE DOĞRUDAN GELİR VE DOLAYLI OLARAK HARCAMALARINDAN KAYNAKLANAN AĞIR VERGİ YÜKÜ BULUNMAKTADIR”
İşçi ve ailesinin çoğu zaman tek geliri olan asgari ücretin vergi dışı bırakılması, 2022 yılından itibaren işçi sınıfının ortak talebi olarak sağlanmıştır. Ancak vergi sorunu, ücretli çalışanlar için yakıcı olmaya devam etmektedir. Ücretli çalışanlar üzerinde doğrudan gelir ve dolaylı olarak harcamalarından kaynaklanan ağır vergi yükü bulunmaktadır. Ücretlerin vergilendirilmesinde mevcut tarife ve oranlar, çalışanları mağdur etmektedir. İşçilerin yılın başında aldığı net ücreti, ilerleyen aylarda, vergi dilimlerindeki düzenleme nedeniyle giderek azalmaktadır. Toplu iş sözleşmesiyle alınan ücret zamları bu nedenle anlamını kaybetmektedir.
TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, işçilerin vergi nedeniyle uğradıkları gelir kaybının önüne geçilmesi için düzenleme yapılmasını acil olarak talep etmektedir. Sosyal devlet olmanın gereği olarak vergide adalet sağlanmalı, gelir vergisi tarifesi ve oranı, ücretliler lehine değiştirilmelidir.
“ÇALIŞMA HAYATININ DEVAM EDEN SORUNU OLAN ‘GEÇİCİ İŞÇİ’ KONUSU DA ARTIK ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALIDIR”
Kamuda halen taşeron işçisi çalıştırılmaktadır. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, 696 sayılı KHK (Kanun Hükmünde Kararname) düzenlemesi dışında bırakılan işçilerin bir an önce kamuda kadroya alınmasını, kamuda taşeron işçisi sorununun çözüme kavuşturulması talebini yinelemektedir. Başta KİT’ler olmak üzere özel bütçeli kuruluşlar, hizmet alım işleri, danışmanlık ve mal alım ve benzeri ihalelerde, işçilik maliyetinin yüzde 70’in altında kaldığı (kiralık araç şoförleri, yemekhane, diş protez vb.) yerlerde çalışanlar, hastane bilgi sistemi, hastane sterilizasyon hizmetleri, çağrı merkezi hizmetleri ile kamu dışı aile sağlık çalışanları da bu kapsamda değerlendirilmelidir. Aynı şekilde, belediye şirket işçileri sürekli kadroya alınmalı ve özlük hakları verilmelidir. Çalışma hayatının devam eden sorunu olan ‘geçici işçi’ konusu da artık çözüme kavuşturulmalıdır.
Emekli ve kamu çalışanlarının maaş promosyonuyla ilgili düzenleme kapsamına özel kesim çalışanları da alınmalı, bir alt limit belirlenerek mağdur olmaları önlenmelidir.
TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, kamu kesiminde 2023 yılında bağıtlanacak toplu iş sözleşmelerinin birlikte yürütülmesi hususunu ve uygulanacak politikayı değerlendirmiştir.
Sendikal örgütlenme, anayasal bir haktır. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, tüm çalışanların sendikal örgütlenme haklarını etkin olarak kullanması çağrısını yinelemekte, üye sendikalarımızda örgütlü işçilerin sürdürdükleri bütün meşru ve haklı mücadelesini desteklemekte ve katkı vermektedir.”
Yorum Yazın