Dolar 34,1564
%0.06
Euro 38,1693
%-0.2
Altın 2.909,990
%-0.8
Bist-100 9.771,00
%-0.6

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Taksim'de gergin saatler... Polis Gezi Parkı'nı kapattı...

Taksim'de gergin saatler... Polis Gezi Parkı'nı kapattı...

Hatay'da dün gece protesto sırasında hayatını kaybeden 22 yaşındaki Ahmet Atakan'ı anmak için sosyal medyadan yapılan çağrılar üzerine Gezi Parkı kapatıldı, polis Taksim çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Saat 19.00 sıralarında meydana çıkmak isteyen gruba polis müdahale etti. Polis göstericilere gaz bombası ve tazyikli su ile müdahalede bulundu. Göstericilerin ise havai fişek kullandığı görüldü. İstiklal Caddesi'nde polisin müdahalesi sürüyor.

  • Ege Postası
  • 10.09.2013 - 22:28
İSTANBUL-Kadıköy Boğa'da toplanan yüzlerce kişi, Taksim'deki eyleme destek vermek için yola çıktı. Kadıköy'e yürülen kalabalık buradan vapurlara binerek Karaköy'e geçti.
KADIKÖY'DEN GELEN GRUBA POLİS MÜDAHALE ETTİ
Kadıköy’den vapurlarla Karaköy İskelesi’ne gelen kalabalığa, çevik kuvvet polisleri Şişhane Refik Saydam Caddesi üzerinde müdahalede bulundu. Kadıköy’den 2 adet vapurla yola yaklaşık bin kişilik grup, Karaköy vapur iskelesinden Taksim’e doğru yürüyüşe geçti. Sloganlar atarak ilerleyen eylemcilerin önünü Taksim'e çıkan Refik Saydam Caddesi girişinde çevik kuvvet ekipleri kesti. Eylemciler polisin üzerine havai fişek fırlattı. Çevik kuvvet ekipleri de göstericilere gaz bombası atarak müdahalede bulundu. Kalabalık İstiklal Caddesi’ne doğru yürümeye devam ediyor.

Taksim Dayanışması ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından sosyal paylaşım siteleri üzerinden yapılan çağrıyla bugün Taksim Meydanı’nda saat 19.00’da Hatay’daki gösterilerde hayatını kaybeden Ahmet Atakan için karanfilli anma ve basın açıklaması yapılacağını duyurdu. Polis saat 18.00’dan itibaren güvenlik önlemi alarak Gezi Parkı, Taksim Meydanı ve Cumhuriyet Anıtı’nı kapattı. İstiklal Caddesi girişinde de önlem alan polis, ellerinde karanfillerle bekleyen yaklaşık 50 kişilik grubun sloganlar atması üzerine kol kola girerek müdahale etti.

İSTİKLAL CADDESİ’NE BİBER GAZI
Bu sırada ellerinde “Ahmet Atakan ölümsüzdür. AKP’den hesap soracağızö yazılı pankart taşıyan yaklaşık bin kişilik grup sloganlar eşliğinde polis ekiplerine havai fişek attı. Havaiş fişekli saldırının bitmesinin ardından çevik kuvvet polisleri eylemcilere biber gazı ile karşılık verdi. Ara sokaklara atılan yoğun biber gazı nedeniyle bazı vatandaşların nefes almakta zorlandı.

VEKİLLERDEN OTURMA EYLEMİ
Eyleme destek veren CHP’li milletvekilleri Müslim Sarı ve Melda Okur ile BDP’li milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel ve Sabahat Tuncel, vatandaşlarla birlikte basın açıklaması yapmak için meydana girmek istedi. Polisin izin vermemesi üzerine oturma eylemi yapan grup adına konuşan Taksim Dayanışması üyelerinden Yüksek Mimar Mühendis Mücella Yapıcı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’yu eleştirerek “Buradaki şiddet bitene kadar açıklama yapmayacağız. Elimizde sadece karanfil var. Çıplağız, sadece bir sayfalık açıklamamızdan korkuyorlar" dedi.

Levent Tüzel müdahaleyi eleştirerek “22 yaşındaki Ahmet’in bir kez daha polis fişeği ile öldürülmesini lanetliyoruz. Polis şiddetini protesto etmek isteyenlere daha çok polis şiddet uyguluyor. Bu şiddet giderek artacak. Burada açıklama yapılmasına izin verilmiyor. Vali bey ile görüştük Taksim Meydanı’nın gösterilere açık olmadığını söyledi. İstanbul’un hiçbir meydanı düşünce açıklamaya yasaklanmamalı" diye konuştu. CHP’li milletvekili Müslim Sarı ise Vali Hüseyin Avni Mutlu’nun meydanda açıklama yapmak için sadece vekillere izin verdiğini söyleyerek “Biz halkımızla beraber açıklama yapmak istiyoruz. Bu teklifi kabul etmiyoruz. Bu nedenle açıklamayı da yapmıyoruz ve burada oturmaya eylemi yapacağız" şeklinde konuştu.
Açıklamaların ardından vekiller ile birlikte bekleyen kalabalık ellerindeki karanfilleri İstiklal Caddesi’nin girişine bırakarak oturma eylemi düzenledi. 15 dakikalık eylemin ardından kalabalık alkışlarla Mimarlar Odası’na gittiler.

KADIKÖY'DEN GELEN GRUBA POLİS MÜDAHALE ETTİ
Kadıköy’den vapurlarla Karaköy İskelesi’ne gelen kalabalığa, çevik kuvvet polisleri Şişhane Refik Saydam Caddesi üzerinde müdahalede bulundu. Kadıköy’den 2 adet vapurla yola yaklaşık bin kişilik grup, Karaköy vapur iskelesinden Taksim’e doğru yürüyüşe geçti. Sloganlar atarak ilerleyen eylemcilerin önünü Taksim'e çıkan Refik Saydam Caddesi girişinde çevik kuvvet ekipleri kesti. Eylemciler polisin üzerine havai fişek fırlattı. Çevik kuvvet ekipleri de göstericilere gaz bombası atarak müdahalede bulundu. Kalabalık İstiklal Caddesi’ne doğru yürümeye devam ediyor.


ESKİŞEHİR'DE GÖSTERİCİLER TREN YOLUNU KAPATTI
Eskişehir'de Hatay'da hayatını kaybeden Ahmet Atakan'ın ölümünü protesto eden yaklaşık bin kişilik grup, yürüyüş yaptı. Göstericiler, Üniversite Caddesi Haller Gençlik Merkezi karşısında bulunan tren hemzemin geçidine yürüyerek oturma eylemi yaptı. Grup, yolu araç ve demiryolunu trafiğe kapattı. Gruptakilerden bazıları raylara yattı. Gelen bir yük treni, grubu görünce durdu. Grubun eylem devam ediyor.

 Gerginlik başladı
Hatay'daki gösterilerde hayatını kaybeden Ahmet Atakan’ı anmak için Taksim Meydanı'nda eylem yapmak isteyen gruba polis izin vermedi. Göstericiler polise havai fişek ve taşlarla saldırdı. Polis gruba biber gazı, tazyikli su ve plastik mermi ile müdahale etti.
Taksim Dayanışması’nın Taksim’de eylem yapacağının açıklamasının ardından sosyal medyada anlaşan göstericiler Taksim’e yürümek istedi. Polis, olaylar öncesinde ise güvenlik önlemi aldı. Kalkanlarıyla bekleyen polise, göstericiler havai fişek ve taşlarla saldırdı. Polis de göstericilere biber gazı, Toplumsal Müdahale Aracı (TOMA) ve tazyikli su ile müdahale etti. Olaylar sırasında çok sayıda vatandaş biber gazından etkilendi. Vatandaşlar iş yerlerine kaçarak, gazdan etkilenmemeye çalıştı. Bu arada atılan taşlardan etkilenmemeye çalışan esnafların kepenk kapattığı görüldü

ZONGULDAK
Ahmet Atakan'ın yaşamını yitirmesinin ardından Zonguldak'ta bir araya gelen yaklaşık 70 kişilik grup protestoda bulundu. Madenci Anıtı önünde toplanan, aralarında TGB, İşçi Partisi, CHP Gençlik Kolları, TKP ve Bülent Ecevit Üniversitesi Öğrenci Kollektifi üyelerinin yer aldığı grup, Hatay'da yaşamını yitiren Ahmet Atakan için saygı duruşunda bulundu. Kalabalık, basın açıklamasının ardından yanlarında getirdikleri 3 ampulu yere atarak kırdı. Grup daha sonra Gazipaşa Caddesi'ni takiben Valilik önüne kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında cadde araç trafiğine kapanırken, caddenin bir şeridini ulaşıma açık tutmaya çalışan polis ile eylemciler arasında tartışmalar yaşandı. Kalabalık, Valilik önünde bir süre daha slogan atarak dağıldı.

MERSİN
Merkez Yenişehir ilçesi Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde akşam saatlerinde toplanan yaklaşık 300 kişilik grup, Barış Meydanı'na doğru ellerinden pankartlarla sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Barış Meydanı'na gelen grup, 'Katil polis', 'Bunun hesabı sorulacak' ve 'Hükümet istifa' sloganları atmaya devam etti. Grup, buradan tekrar yürüyüşe geçmek isteyince yürüyüşe izin vermeyen polis ile eylemciler arasında kısa süreli arbede yaşandı. Bu arada grup tekrar yürüyüşe geçmek istediği sırada çevik kuvvet polisleri cop kullanarak grubu dağıttı. Olaylar sırasında 8 kişi polis tarafından göz altına alındı.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.