Dolar 34,1990
%0.05
Euro 37,9258
%-0.44
Altın 2.913,640
%0.61
Bist-100 9.618,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tarihi davada bilirkişi çıkmazı

Tarihi davada bilirkişi çıkmazı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde toplam 129 sanığın yargılandığı ve Başkan Aziz Kocaoğlu’nun da 397 yıl hapis istemiyle hakim karşısında çıktığı tarihi “Büyükşehir Davası”nda perde yeniden aralanıyor. 28 Kasım tarihinde 7’inci celsesi görülecek olan davada herhangi bir karar çıkması beklenmezken, dava gündeminde yer alan İZBAN tanıtım filmine dair bilirkişi raporlarının henüz çıkmamış olması sebebiyle Eylül’deki duruşmada olduğu gibi erteleme gelmesi bekleniyor.

  • Ege Postası
  • 14.11.2013 - 10:42
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun çete lideri suçlaması ve 397 yıl hapis istemi ile tutuksuz yargılandığı, toplam 129 sanıkla başlayan Büyükşehir Davası 18 Kasım 2013 tarihinde kaldığı yerden devam edecek. Eylül’de görülen davanın ardından verilen ara süresince süreci etkileyecek herhangi bir gelişme yaşanmazken, İZBAN tanıtım filmi için istenen bilirkişi raporlarına dair çıkmaz da devam ediyor. Mahkeme heyeti tarafından yeni bir kurula gönderilen bilirkişi raporlarından bu sefer de sonuç çıkmazken, herhangi bir beraat kararı çıkması beklenmeyen davada savunma makamı geçen oturumdaki taleplerini yineleyecek.

BİLİRKİŞİ HEYETİ KURULAMADI


İzmir Büyükşehir Belediyesi, EXPO’dan sonra yine zorlu bir sınava hazırlanıyor. 26-28 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek olan EXPO oylamasının ardından, 28 Kasım 2013 tarihinde Büyükşehir Davası’nın 7’inci duruşması gerçekleşecek. Davanın esas gündem maddesinin ise yeniden bilirkişi raporu olması bekleniyor. Daha önceden Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ‘ne gönderilen fakat “Bizim uzmanlık alanımız değil” gerekçesi ile reddedilen İZBAN tanıtım filmi dosyası, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden üç, İstanbul Reklamcılar Derneği’nden de 2 kişiden oluşan toplam 5 kişilik heyetçe incelenerek bilirkişi raporu hazırlanması istemi ile mahkeme heyetince yeniden İstanbul’a gönderilmişti. Ancak merakla beklenen bilirkişi raporları, Marmara Üniversitesi’nde rapor verebilecek profesör olmadığı gerekçesi ile ortada kaldı ve bilirkişi kurulu oluşturulamadığı için de herhangi bir inceleme yapılamadı. Tüm bu gelişmeler sonrasında görülecek olan duruşmada, savunma makamı sektörde uzman kişilerce yeni bir heyet oluşturularak bilirkişi raporu hazırlanmasını isteyecek.

SAVUNMA TALPELERİNİ YİNELEYECEK

Yaşanan bilirkişi kurulu çıkmazı sebebi ile mahkeme heyeti tarafından yeni bir erteleme kararı verilmesi beklenirken, Büyükşehir Davası’nın bir sonraki duruşmasının ise Ocak ya da Şubat ayında görülmesi bekleniyor. Diğer yandan, savunma makamı geçtiğimiz duruşmada reddedilen taleplerini yeniden dile getirecek. 28 Kasım’daki duruşmada, tüm iddianamenin Sayıştay denetçilerinden oluşturulacak bir heyet tarafından incelenmesi ve kamu zararı olup olmadığının belirlenmesi yönündeki talep tekrardan mahkeme heyetine iletilecek.

İZBAN DOSYASI BAŞKA ÜNİVERSİTEYE GİDECEK


Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu temsil eden İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Ercan Demir, iki hafta sonra devam edecek dava hakkında yaptığı değerlendirmede, “Ortada henüz bilirkişi raporu yok. Daha bilirkişi kurulu bile oluşturulamadı. Bu sebepten ötürü herhangi bir karar çıkmasını beklemiyoruz. Tıpkı geçen seferki gibi bu da bir ara duruşma olacak. Savunma makamı olarak taleplerimizi yineleyeceğiz. Yine geçen duruşmada mahkeme heyetince reddedilen taleplerimiz vardı. İZBAN tanıtım filmi ile ilgili bilirkişi raporu hazırlanabilmesi için yeni bir heyet kurulması yönünde isteğimizi ileteceğiz. Duruşmada asıl olarak, bilirkişi raporunun yeni bir üniversiteye ya da kuruma gidip gitmemesi tartışılacak. Diğer yandan, kamuoyunun merak ettiği asıl konu ise davanın yerel seçim sürecini etkileyip etkilemeyeceği. Davanın seçimden önce bitmesi mümkün değil. Davanın seçimden sonra sonuçlanmasını ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da beraat etmesini bekliyoruz” dedi.

BAŞKAN KOCAOĞLU KATILACAK MI'

Geçtiğimiz yıllarda katıldığı EXPO programlarından da yine dava nedeniyle benzer şekilde İzmir’e dönmek zorunda kalan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ise programı netleşmediğinden ötürü oturuma katılıp katılmayacağı henüz netlik kazanmadı. 26-28 Kasım tarihleri arasında Fransa’nın Paris kentine gidecek olan Başkan Kocaoğlu, İzmir’in EXPO 2020 adaylığı için yapılacak olan oylamada EXPO heyeti ile birlikte yurt dışında yer alacağından, BIE Genel Merkezi’nden dönerek davaya yetişip yetişemeyeceği ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.



GEÇEN DAVALARDA NELER OLMUŞTU'

7’inci oturumu gerçekleştirilecek olan Büyükşehir Davası’nda, önceki celselerde 129 sanık hakkında tutukluluk halleri kaldırılmış, aralarında belediye bürokratlarının da olduğu sanıklar için getirilen yurt dışı çıkış yasağı, ev hapsi gibi adli tedbirlerin kaldırılmasına karar verilmişti. Yine geçtiğimiz oturum sırasında davanın kilit isimleri arasında yer alan müşteki Cem Cevahir Kiraz, mahkeme heyetine sunduğu dilekçede mahkemede baskı altında olduğunu ve tekrardan ifade vermek istediğini beyan ederek, gizli tanıklık talebinde bulunmuş, bu talebi reddedilmişti. Savunma makamı tarafından iletilen iddianamenin tamamında yer alan dosyaların bilirkişi incelemesinden geçmesi talebi de mahkeme heyeti tarafından reddedilmişti. Geçtiğimiz oturum sonrasında davaya dair yorum yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, “Hiçbir şey beklemiyorduk. 90 saniyelik tanıtım filminin henüz bilirkişi raporu gelmediği için davanın erteleneceğini biliyorduk. Mahkeme 28 Kasım tarihine ertelendi. Beraat istiyoruz” demişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.