Dolar 34,6437
%0.25
Euro 36,4787
%0.49
Altın 2.924,130
%0.21
Bist-100 9.663,00
%0.03

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Taş ocağını önlemek için kahveyi kapatıp, toplantıyı boykot ettiler

Taş ocağını önlemek için kahveyi kapatıp, toplantıyı boykot ettiler

Urla'da köylerine kurulan taş ocağına karşı açtıkları tüm davaları kazanan Yağcılar Köyü sakinleri, tesisin yeniden açılması için yapılan halkı bilgilendirme toplantısında ilginç bir eylem yaptı. Önce toplantının yapılacağı köy kahvesini açmayan köylüler, daha sonra toplantıyı boykot etti.

  • Ege Postası
  • 18.09.2012 - 13:15
 İZMİR-İçmeler Mevkii'nde 2002 yılından bu yana taş ocağı ve kırma tesisine karşı mücadele eden, aynı tesise karşı açtıkları 8 davayı kazanan Urla'ya bağlı Yağcılar Köyü sakinleri, başka bir unvan altında yeniden açılmaya çalışılması üzerine ilginç bir eylem yaptı. Mahkeme kararlarıyla ruhsatı iptal edilen ve kapatılan tesisin yerine 'Çevre İyileştirme ve Teknoloji Yenileme Projesi' adı altında yeniden taşocağı yapılacağını iddia eden köylüler, yapılacak yeni tesis için düzenlenen ÇED süreci halkı bilgilendirme toplantısında, önce toplantının yapılacağı köy kahvesini açmadılar. Köyün imamının kahveyi açmasının ardından ise "Biz bu toplantılarla yeteri kadar bilgilendik" diyerek toplantıyı boykot etti. Köyün bakkalının önünde toplanan köylüler, toplantıya katılmadıklarına ilişkin tutanak tuttu.
 
"BİR TÜRLÜ KAPATTIRAMADIK"
 
Köylüler adına 8 dava açan ve kazanan avukat Şehrazat Mercan, bütün yargı kararlarına karşın tesisin adını değiştirip yeni bir süreç başlatılmak istendiğini ileri sürdü. Mercan, "Önce ÇED Gerekli Değil ve sonra ÇED Olumlu kararları verildi. Bunların iptali için 8 dava açtık, bütün kararları iptal ettirdik. Ardından İzmir Valiliği, bakanlık görüşü alınarak bir başka sahadaki eski tesisi bahane ederek ÇED Kapsamdışı kararı verdi. Bunun üzerine tesis 2012 Mart ayında tekrar açıldı. İl Özel İdaresi tarafından da işyeri açma ve çalışma ruhsatı verildi. Bunlar için de dava açmak zorunda kaldık. Her defasında idare mahkeme kararlarını uygulamamak için yeni kararlar alıyorlar. ÇED Kapsamdışı kararı ile de yetinmediler, Bakanlığa, 'Çevre İyileştirme ve Teknoloji Yenileme Projesi' adı altında yeni bir ÇED proje dosyası ile başvurmuşlar" dedi.
 
Taşocağı ve kırma- eleme tesisi için bugüne kadar onlarca eylem yapan köylülerin yeni bir eylem yapma kararı aldığını ifade eden Mercan, "Köylüler şirketin bu yeni girişimi üzerine yeniden eylem yapma kararı aldı ve toplantıya katılmadı. Kahvehaneyi mecburen köyün imamı açtı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilci göndermemişti. Şirket yetkilileri ve İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri toplantıyı kendi başlarına yapmak zorunda kaldı. Biz de dışarıda toplantıya katılmadığımıza ilişkin tutanak tuttuk" diye konuştu. Mercan, tesisin İzmir- Çeşme Otoyolu'na 230 metre uzaklıkta olduğunu, otoyolun altındaki menfezin kamyonlar tarafından kullanıldığı için tehlike yarattığını, tesisin İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün (İYTE) alanı içerisinde kaldığını, İYTE'nin bu konuda muvaffakatı olmadığını da sözlerine ekledi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.