Dolar 34,6346
%0.23
Euro 36,4661
%0.45
Altın 2.928,330
%0.36
Bist-100 9.662,00
%0.02

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tescilli kilisede kaçak restoraston

Tescilli kilisede kaçak restoraston

Kent merkezinde yer alan ve tarihi öneme sahip Santa Maria Katolik Kilisesi içerisinde devam eden kaçak restorasyon çalışması yeni bir tarihi ayıbı da gözler önüne serdi. Tarihe saygı unsurunu sorgulatacak cinsten manzaraların yaşandığı dini yapı içerisinde izinsiz olarak yürütülen restorasyon çalışması tüm uyarılara ve tepkilere rağmen son hızı ile devam ederken, yaşanan bu durum tarihi değere sahip kiliseyi de tehlikeye atmaya devam ediyor.

  • Ege Postası
  • 27.06.2014 - 12:47
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Halit Ziya Bulvarı üzerinde yer alan Santa Maria Katolik Kilisesi’ne geçtiğimiz haftalar içerisinde Konak Belediyesi'nden basit onarım izni verildi. Kilise yetkilileri tarafından anlaşmaya varılan müteahhit firma çalışmalara izin doğrultusunda çalışmalarına başlarken, gelen ihbarlar üzerine içerideki onarım faaliyetlerinin tamamının durdurulduğu duyurulmuştu.  Ancak, tüm bu gelişmelere rağmen tarihi yapı içerisindeki kapsamlı tadilat çalışmaları tüm hızıyla sürerken, yeni bir tarihi ayıp da gün yüzüne çıktı.
 
 
KAPALI KAPILAR ARDINDA GİZLİ RESTORASYON
Geçtiğimiz hafta içerisinde Konak Belediyesi tarafından basit onarım izni verilen Çankaya’daki Santa Maria Katolik Kilisesi’nde yaşanan durum görenleri hayrete düşürmeye devam ediyor. Tarihi tescilli yapıda yapılacak çalışmalar için bir inşaat firması ile anlaşan Kilise yönetimi, verilen izne aykırı biçimde kapsamlı bir tadilat çalışması başlattı. Dini tesis içerisinde kurulan çok katlı inşaat iskelesi ile çalışmalar yürütülürken, yapının kubbe kısmı ve duvarlarında yer alan tarihi figürler dahil olmak üzere tepeden tırnağa restorasyon yapılmaya başlandı. Kilise içerisindeki eserlerin korunması amacı ile zemin ve etrafı naylon örtülerle kapatılırken, basit onarımı aşan çalışmalar kapsamlı bir restorasyon çalışmasına dönüştü. Diğer yandan içeride devam eden inşaat çalışmaları sessiz sedasız ve gizli biçimde yürütülürken, müzeye ziyaretçi alınmadı ve bahçede harç çalışmaları da yapılmaya başlandı.
 
TESCİLLİ YAPIDA BASİT ONARIM İZNİ İLE RESTORASYON
Kilisede yaşananlardan şüphelen bazı vatandaşlar durumu Konak  Belediyesi’ne ihbar ederek çalışmaların durdurulmasını isterken, basit onarım izni veren makam olan Konak Belediyesi de çalışmaların tamamen durdurulduğunu ve Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) tarafından yapının incelemeye alındığını duyurdu. Ancak, tadilat çalışmasını yürüten yüklenici firma tüm uyarılara rağmen bu gelişmelerin ardından tadilat çalışmalarına yeniden başladı.
 
FİRMA BELEDİYEYİ KANDIRDI
Yapımı 1600’lü yıllara dayanan tescilli yapıda duvarlarda asılı tablolar, heykeller, figürler de tadilat işlemlerinden nasibini aldı. Basit onarım izni kapsamında orijinal malzemeye sadık kalınarak yapılması gereken ufak çaplı onarım yerine, sanat eserleri ile dolu kilisede Anıtlar Kurulu onayı gerektiren rölöve ve restorasyon projesi olmaksızın, orijinal kubbeler dahi yapı içerisinden söküldü. Orijinal kubbe yerine alçı malzemeden bir kubbe inşa edildiği gözlenirken, duvarlarda yer alan kök ve toz boya ile oluşturulan kabartmalar da söküldü. Plastik boya ile badana işlemi uygulanan kilisede ayrıca, elektrik tesisatı döşenebilmesi için duvarlar delindi, elektrik panosu için de bir duvar yıkıldı.
 
ŞİKAYETLER YAĞDI
Yaşanan bu gelişmeler üzerine harekete geçen sanatseverler, kent gözlemcileri, Hıristiyan cemaati, tarihçiler ve konuya duyarlı vatandaşlar hem Konak Belediyesi’ne, hem de Anıtlar Kurulu ve Kültür Turizm Müdürlüğü’ne şikayetler yağdırdı. Restorasyonu yapan müteahhit firmanın tadilat işlemini hızlı bir şekilde bitirebilmek amacı ile Anıtlar Kurulu’na başvuruda bulunmadığını ve belediyeden basit onarım izni aldığını öğrenen vatandaşlar, yaşananlar üzerine çalışmaların acilen durdurulması için Anıtlar Kurulu’na yazılı müracatta bulundu. 15 gün boyunca herhangi bir sonuç alınamazken, çalışmaların aynen devam etmesine tepki gösteren vatandaşlar, izin verme yetkisine sahip olan KUDEB ve Konak Belediyesi’nden çalışmaların durdurulmasını istedi.
 
1689 YILINDA AÇILMIŞTI
Halit Ziya Bulvarı’ndaki kilise İtalyan Katolik Kilisesi olup Franciscan rahipler görev yapmaktadır. Pasaport bölgesinde yer alan kilise, Meryem Ana’ya ithaf edilmiş olup 1689 yılında ibadete açılmıştır. 1889 yılında harap olan yapı, 1890 yılında yeniden inşa edilmiştir. Yapının dış cepheleri oldukça yalın olmasına karşın, doğudaki ana giriş cephesi özenli bir işçiliğe sahiptir. Kilisenin iç mekânında İsa ve Meryem tasvirlerine yer veren panolar dışında, yoğun bir şekilde bezeme kullanılmıştır.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.