Tire'de incirin tadı yok!
TÜRKİYE’nin ve dünyanın en iyi incirlerini üreten bölgelerden biri olan Küçük Menderes Ovası’nda yer alan ve dağ köylerinde yetişen birinci sınıf incirleri ile bilinen İzmir’in Tire İlçesi’nde, incir üreticisi son yılların en zor günlerini yaşıyor. Fiyatı 8-10 yıl önce 4- 5 lira civarında olan kuru incirin şimdilerde 2,5-3 liraya kadar gerilemesi, buna rağmen veresiye alışveriş yapan tüccarlarla pazarlık yapılmak zorunda kalınması, incir üreticisini bitme noktasına getirdi.
- Ege Postası
- 20.10.2012 - 11:11
ÜRETİCİ SABRETSİN
Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, tıpkı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kuru incir üreticisinin beklediği fiyatları bulamadığını söyledi. İlçede ortalama 12- 15 bin ton aralığında kuru incir üretildiğini ifade eden İbişoğlu, ihracatın yıl boyu devam ettiğini, üreticinin elindeki inciri paniğe kapılıp, yok pahasına satmamasını istedi. İbişoğlu, kuru incirde yaşanan fiyat istikrarsızlığının kısa sürede son bulacağını ve fiyatların belirli bir dengeye oturacağına inandığını belirtti. İbişoğlu, "Eylül ayının sonunda ilk ihracat gemimiz toplam 4 bin 700 ton kuru incirle İzmir Limanı’ndan yola çıktı. Rekoltenin 55 bin ton civarında olduğu varsayılırsa, halen yüklü bir miktarda kuru incir üreticinin elinde. 20 gün önce ortalama fiyatlar kilogram bazında 3.5 ile 4.3 lirayken, bugün fiyatlar 2.5 ile 3.5 lira aralığına geriledi. Üretici sabrederse, kuru incirini ilerleyen günlerde değerine satabilir" dedi.
İÇ VE DIŞ TANITIM YETERSİZ
Tire’de, kalite açısından birinci sınıf kuru incir üretimi yapıldığına dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı İbişoğlu, "Buna rağmen ilçede inciri işleyecek tek bir tesisimiz yok. Bölgede üretilen incirler Aydın’da işlendikten sonra kaliteli ’Aydın inciri’ adı altında iç ve dış pazarda piyasaya sürülüyor. İlçemizde marka olabilecek bir değere sahip çıkamıyoruz. Başta, Hindistan ve Çin gibi büyük nüfus yoğunluğu olan ülkeler hedef alınarak, tanıtıma daha fazla önem verilmeli. Kuru incirin, bol miktarda vitamin ve mineral barındırdığı ve aynı zamanda güçlü bir kolesterol düşmanı olduğu düşünüldüğünde, iç tüketimin de son derece az ve yetersiz olduğu ortaya çıkıyor. Türkiye’de kişi başına yılda ortalama 1 kg kuru incir tüketilse, inanıyorum ki ürettiğimiz incir bize yetmez. Örneğin, ramazan ayında orucumuzu hurma yerine incirle açabiliriz. Misafirlerimize şeker yerine kuru incir ikram edebiliriz. Okula giden çocuklarımızın beslenme çantalarına günde en az 1 adet incir koyabiliriz. Böylelikle üretici ürününü değerinde satabilir ve mağduriyet yaşamaz. Bugünkü koşullarda ise incir üreticisinin devlet tarafından primle desteklenmesi gerekiyor" diye konuştu.
EL BİRLİĞİ YAPILMALI
CHP Tire İlçe Başkanı Mustafa Güngör de incir üreticilerinin sıkıntılarını takip ettiklerini, milletvekilleri aracılığıyla meclise taşımaya kararlı olduklarını belirtti. Güngör, "İncir üreticilerimizin yoğun olarak bulundukları köylerimizin muhtarları ve üreticilerimizle geçtiğimiz günlerde Başköy’de ve ilçe teşkilatı merkezimizde birer toplantı yaptık. İncir üreticimize destek primi verilmesini, Tarım Kredi’ye ve bankalara olan kredi borçlarını ertelenmesini istiyoruz. Bu konuda iktidar ve muhalefet partilerinin el birliği yapıp, siyasi bir kaygıya girmeden çözüm bulmaları lazım" dedi.(DHA)
Yorum Yazın