Tokyo sefirinin eşi, mutfağını Japonlara açtı (Özel)
Türkiye'nin Japonya Büyükelçisi Serdar Kılıç'ın eşi Sinem Kılıç, Türk lezzetlerini Japon okurlara tanıttı. Sinem Kılıç'ın belirlediği 23 tariften oluşan ve çekimlerinin 4 gün sürdüğü yemek kitabı bir yıllık aradan sonra Japonya'da...
- Ege Postası
- 26.05.2013 - 10:16
Japonya'da Türk yemeklerine olan ilgi devam ediyor. Son olarak, "Türk Büyükelçisinin Masası" projesi çerçevesinde 23 Türk yemeği Japonlarla buluştu. Kitap, 50 bin adet basılarak kitapçılarda yerini aldı. İki bölüm halinde hazırlanan kitabın ilk bölümünde tarifler yer alırken, ikinci kısımda da İstanbul, Ankara, İzmir gibi Türkiye'nin güzide kentlerin tanıtımı yer alıyor.
"SAĞLIKLI YEMEKLER YAPTIK"
Japonya'da karnıyarık, mantı, döner gibi Türk lezzetleri bilindiği için bunların yer almadığı bir liste oluşturmaya özen gösterdiğine dikkat çeken Sinem Kılıç, "Bunun dışına çıkmak istedim biraz. Mesela mantı yerine sosyete mantısı yaptık. Ayrıca yemeklerin pratik olmasına ve malzemelerin Japonya’da da kolayca bulunabiliyor olmasına da özen gösterdik. En uzun süren yemek en fazla 1 saat." diye konuştu. Yemeklerin ayrıca "sağlıklı" olmasına da önem verdiğini hatırlatarak, tarifte kullanılan malzemelerin sağlığa olan katkısının da kitapta yer aldığını vurguladı. Türkiye’nin her bölgesinden bir yemeğin kitapta sunulduğunu söyleyen Kılıç, "Bu şekilde Türk mutfağının bölgesel lezzetleri ve kültürünü de vurgulayarak tanıtmak istedim. Örneğin Karadeniz yöresine uygun kıyafetler giyip o şekilde yemeğimi hazırlamayı planlamıştım ama kitabın getirdiği konsept yüzünden bu şekilde olmadı. Ben Türkiye'deki masaları da canlandırmak isterdim ama proje büyükelçilerin masası olduğu için bu da mümkün olmadı." diye konuştu.
"TÜRK YEMEKLERİNE TADINI VEREN SEVGİMİZ"
Tokyo Büyükelçisi'nin eşi Sinem Kılıç, çekimlerin dört günü sürdüğünü söyledi. Dergideki tariflerden 5-6 tanesini bizzat kendisinin yaptığını söyleyen Sinem Kılıç, "Diğer yemeklerin bazılarını Büyükelçilik çalışanları bazılarını da birlikte yaptık." şeklinde konuştu. Kılıç, en zorlandığı konunun ise "gramlar" olduğunu kaydetti. "Üç bardağın kaç gram olduğunu net olarak bilmiyordum." diyen Kılıç, ölçerek tarif verdiklerini kaydetti. Fotoğraf çekimi yapıldığı için yemekleri de yavaş bir şekilde yapmak zorunda kaldığını kaydeden Kılıç, "Çok kısık ateşte yemek yaptık. Japonlar kadar sabırlı değiliz. Türkler hızlıca yapar biter. Japonlara göre hızlı çalışıyoruz. Ama bize göre titiz çalışıyorlar. Bizim yemeklerin tadını veren bu pratikliğimiz ve sevgimiz sanırım." dedi. Proje çerçevesinde daha önce de İzlanda Büyükelçisi'nin eşinin hazırladığı bir kitap, Japon okurlarla buluşmuştu.
Yorum Yazın