Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tramvay için 165 milyon euroluk sözleşme

Tramvay için 165 milyon euroluk sözleşme

Konak ve Karşıyaka Tramvay projeleri için Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC), Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ve ING Bank ile gerçekleştirilecek 165 milyon euro tutarındaki kredi anlaşmasının altına imza atan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Atatürk’ün gösterdiği hedef doğrultusunda, İzmir’i demir ağlarla örmeye devam ettiklerini belirterek, “Önümüzdeki beş yılda hedefimiz raylı sistem ve Körfez ulaşımını geliştirerek problemleri azaltmak. Raylı sistem ağını yeni projelerimizle birlikte toplam 302 kilometreye çıkaracağız” dedi.

  • Ege Postası
  • 10.03.2014 - 13:27
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen törene, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra, IFC Türkiye Direktörü Carlsson Mueller, AFD Türkiye Direktörü Bertrand Willocquet ve ING Bank Türkiye Direktörü Görkem Ataç, CHP İzmir Milletvekilleri, CHP PM üyeleri, belediye ve il genel meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının temsilcileri, belediye bürokratları, ilçe belediye başkan adayları ve partililer katıldı.



“ÖDEYEBİLECEĞİMİZ KADAR BORÇLANACAĞIZ”

Sözlerinin başında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çevre yatırımları ve diğer yatırımlarını kendi öz kaynakları ve güçlü mali yapısı ile gerçekleştirebilecek güçte olduğunun altını çizen Kocaoğlu,”Tüm çevre yatırımlarımızı gerçekleştirebiliyoruz. Ama ulaşım dediğimizde, gerçekten büyük çapta bir finans desteğine ihtiyacımız var. İzmir’in finans gücü ile mali yapısı ile diğer projelerimizi yapıyoruz. IFC ile 4’üncü kredi sözleşmesinin altına imza atıyoruz. Bugüne dek toplamda 320 milyon Euro civarında kredi sözleşmesinin altına imza attık. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kredibilitesi bu rakamın 4 katı civarında. Tabii ki ödeyebileceğimiz kadar borçlanabileceğiz. Aldığımız kredinin hem ana parasını, hem de faizini karşılayabilecek durumdayız. Biz yatırımlarımızı belediye bütçesinden, yani kendi kaynaklarımızdan karşılıyoruz. Bu da finans yapımızın güçlü bir şekilde devam etmesini sağlıyor” ifadelerini kullandı.

“İZMİR’E NASIL BAKTIĞIMIZIN GÖSTERGESİ”

IFC  temsilcilerinin projelerini takdir etmesinden ötürü mutluluk duyduklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu,”Yüzülebilir körfez ve körfez tasarım projesi İzmir’e nasıl baktığımızı ve İzmir’in geleceğini nasıl gördüğümüzü simgeliyor. İzmir’i Akdeniz’de güçlendirmek, tarihten gelen gücünü arttırmak ve dünyaya açılmak konusundaki stratejilerimizi IFC kurumunun temsilcileri de gördüler ve takdir ettiler” dedi.

BUCA VE BORNOVA İÇİN TRAMVAY PROJESİ

26 Şubat tarihinde gerçekleştirilen tramvay hatları yapım projesi ve vagon alımı ihalesinde incelemelerin devam ettiğine değinen Kocaoğlu, “İhale sürecinin ardından kredimiz de hazır olacak ve umarız hemen çalışmaya başlarız. Önümüzde daha çok ulaşım projemiz var. Raylı sistemi ve deniz ulaşımını arttırdığımız takdirde birçok problemi de çözmüş olacağız. Yeni metro projelerimiz ve Bergama’dan Selçuk’a kadar uzanacak banliyo hattımız, Konak ve Karşıyaka tramvayımızın yanı sıra, Buca’da, Bornova’da yine tramvay çalışması yapacağız. Kordon’da da yine tek hatlı nostaljik tramvay düşüncemiz var. Bunları adım adım gerçekleştireceğiz. 11 kilometre aldığımız raylı sistemi bugün 96 kilometre çalıştırıyoruz. 30 Haziran’da da Torbalı hattı da devreye girecek ve 130 kilometre olacak. 5 yıl sonra bu rakamı 302 kilometre yapmayı düşünüyoruz. Ulu Önder’imizin sloganı doğrultusunda İzmir’i demir ağlarla örüyoruz” dedi.


“YÜZÜLEBİLİR KÖRFEZ PROJESİNDE ÇED SÜRECİ TAMAMLANMAK ÜZERE”

Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çevre yatırımlarına verdiği öneme de değinerek, “Gelecek dönemde birçok yeni proje ile karşınıza geleceğiz. Bugün kentlerin olmazsa olmazı, nitelikli çevre yatırımları ile ölçülmektedir. 10 yıldır ana hedefimiz çevre yatırımlarımızı tamamlamaktır. Arıtmalar, çamur çürütme ve kurutma tesislerini tamamlayarak hizmete açtık. Katı atık bertaraf tesisini yerden dolayı tamamlayamadık. Önümüzde İzmir’i eski günlerine döndürebilmek için yüzülebilir körfez projemiz var. Bunun her şeyi bitti ÇED süreci devam ediyor. Umarım seçimden sonra engel çıkmazsa ona da başlayacağız” diye konuştu.

“DİKENLİ YOLLARDAN GEÇEREK…”

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu görev süresi boyunca ayakları yere basan projeler üreterek kenti kalkındırmak içni yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti ve şunları söyledi; “10 yıldır dikenli yollardan geçerek, çalışmaya, üretmeye ve kente gerekli yatırımları yapmaya yoğun çaba gösterdik ve bunu da başardık. Önümüzdeki 5 yılda birikimiz, güçlü finans yapımız, bunların hepsinden de önemlisi 4 milyonluk İzmirli hemşerilerimizle aramızda kurduğumuz güven ve sevgi bağı bizim hedefe doğru yürümemizde bizi en çok motive eden faktörlerin başında geliyor. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak “İzmirliyiz yaparız” diyoruz. Ve her şeye rağmen, bu sloganın hakkını verdiğimizi yaptığımız projelerimizle kanıtlıyoruz. Önümüzde kenti kalkındırmak, yerelde kalkınmayı sağlamak için daha birçok projemiz var.”


“BENİM İÇİN ONURLARIN EN YÜCESİ”

Kocaoğlu son olarak kentin gelişimi içi,n doğru adımlar attıklarını hatırlatarak, “Aklı ve bilimi kullanarak uzun dönemli stratejik planlar yaparak, yol haritamızı belirleyerek, doğru öncelik sıralaması yaparak, kaynakları dirhem dirhem ve sağlıklı kullanarak yolumuza devam etmeye çalışıyoruz. İzmir kendi gücü ile, kendi insanının gücü ile kalkınacak ayağa kalkacak, ilerleyecek, büyüyecek, Türkiye’nin tek kentidir. Böyle bir kentte belediye başkanlığı yapmak, muhalefet partisinin belediye başkanı olmak, benim için onurların en yücesidir” dedi.

İHALE SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Konak ve Karşıyaka Tramvayları’nın ihalesi 26 Şubat 2014’te yapılmıştı. İhale, 12.6 kilometre uzunluğunda 19 duraklı Konak Tramvayı ile yaklaşık 9.70 kilometre uzunluğundaki 16 duraklı Karşıyaka Tramvay hattının yapımı ile bu iki hatta çalışacak toplam 38 araç ve yedek parçalarının teminini kapsıyor. Aralarında Çinli, İspanyol, Güney Koreli, Polonyalı, Fransız ve Türklerin bulunduğu 15 firmanın teklif verdiği ihalede, yerli firma Gülermak İnşaat en düşük teklifi vermişti. Kıyasıya rekabetin yaşandığı ihalede değerlendirme sürecine girilirken, ihale komisyonu tarafından seçilecek en uygun teklif sahibi yatırımcı firma ile önümüzdeki günlerde sözleşme imzalanması ve sonrasında yer teslimi yapılarak inşaat sürecine girilmesi bekleniyor.

KONAK TRAMVAYI

Konak Tramvayı; F.Altay Meydanı- Konak- Halkapınar arasında yaklaşık 13 kilometre uzunluğunda olacak ve 19 durak, 21 araçla hizmet verecek. Pik saatlerde 3’er dakika, diğer saatlerde ise 4-5 dakika aralıklarla çalışması planlanıyor. Fahrettin Altay Meydanı’ndaki pazaryeri yanından başlayacak Konak Tramvayı hattı, vergi dairesinin bulunduğu Şehit Binbaşı Ali Resmi Tufan Caddesi’ni takiben sahile çıkacak. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nın konutların bulunduğu taraftan ve yola hiçbir müdahale olmadan ilerleyecek hat, 3 gidiş ve 3 geliş çalışan karayolu trafiğinin yanında ilerleyecek. Göztepe yaya üst geçidinin altından geçecek hat, sahil boyunca devam ederek Konak’ta İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve Konak Pier’in önündeki yaya köprüsünün altından geçecek. Gazi Bulvarı’na kadar yolun kenarından ilerleyecek tramvay hattı, Şehit Fethi Bey Caddesi’ne girecek, buradan itibaren güzergahı karayolu trafiğiyle ortak kullanacak. Cumhuriyet Meydanı’nı takip eden hat, Şehit Nevres Bulvarı ve oradan Şair Eşref Bulvarı’na ilerleyecek. Şair Eşref Bulvarı orta refüjdeki dut ağaçlarının korunması amacıyla proje değiştirildi. Tramvay hattı burada gidiş ve geliş olmak üzere ikiye ayrılacak. Vahap Özaltay Meydanı’na kadar bu şekilde devam edecek olan hat, Alsancak Garı yakınında tekrar birleşecek. Gar’ı takiben Şehitler Caddesi’ne ilerleyen tramvay hattı, İzmir Metrosu’nun Halkapınar Depo Alanı’nda son bulacak.

KARŞIYAKA TRAMVAYI

Alaybey-Karşıyaka-Mavişehir arasındaki 9.7 kilometrelik güzergah üzerinde 16 durak ve 17 araçlı olarak planlanan tramvay hattı gidiş-geliş olmak üzere çift hat olacak. Karşıyaka tramvayı, Alaybey’den başlayıp sahil tarafından Bostanlı İskelesi’ne, oradan da İsmail Sivri Sokak, Şehit Cengiz Topel Caddesi, Selçuk Yaşar Sokak ve Cahar Dudayev Bulvarı’nı takip ederek İzban Çiğli Depo tesisleri yanında Mavişehir Banliyö İstasyonu’na gelecek. Proje kapsamında Karşıyaka iskelesi ile çarşıyı birbirine bağlayacak bir üst veya alt geçit planlanıyor. Tramvay hattı, İZBAN, vapur ve otobüslere aktarma sağlayacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.