Turizmci ve çevrecilerin İztuzu endişesi
MUĞLA'nın Ortaca İlçesi Dalyan Mahallesi'nde dünyaca ünlü İztuzu Plajı'nın işletmesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'ne devredilmesinin ardından tartışmalar sürüyor. Turizm sezonunun açılmasına rağmen İztuzu plajında hazırlıkların tamamlanmadığını söyleyen tur operatörleri, otel işletmecileri ve çevreciler, turist sayısında düşüş olmasından endişe duyduklarını dile getirdi.
- Ege Postası
- 18.05.2015 - 12:42
"Turistlerimiz gerekli hizmeti alamıyor. Turist ziyaret ettiği bölgelerde, plajla ilgili gerekli hizmeti en iyi şekilde almayı hedefler. Bugün mayıs ayının ortasına geçmemize rağmen İztuzu'nda şezlonglar, şemsiyeler, kafe, duş ve tuvalet hizmetleri eksik. Bu eksiklerin bir an evvel giderilmesi gerekiyor. Şu anda gelen misafirlerimizin çoğu sahilde şemsiye ve şezlong olmamasından şikayetçi. Bu yıl için ilk verilere göre kaybımız yüzde 30. Plajda iyi hizmet olmayışı da ilerleyen günlerde daha fazla kayba yol açacaktır. Biz başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden bu sorunların bir an evvel bir çözüme kavuşturmalarını istiyoruz."
3 LİRALIK GİRİŞ ÜCRETİ ELEŞTİRİSİ
Kardak Turzim sahibi Özay Akdoğan da, bölgeye özellikle zellikle cuma ve hafta sonları yerli ve yabancı büyük akın olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Ama son bir hafta on günden beri, özellikle Türk grupların okul tatilleri ile birlikte İztuzu plajına yoğun bir ilgisi var. Ama maalesef insanlardan 3 lira giriş ücreti alınıyor. Ve insanlar plaja gittiğinde şaşkın halde. Ne şezlong ne şemsiye ne de minder; hiçbir şey yok. İztuzu plajı, insanların tuvalet ihtiyacını giderebilecek, duşunu alabilecek bir ortama uygun değil. Yetkililerden bir an önce bu işe çözüm bulmalarını istiyoruz. Özellikle önümüzdeki günlerde büyük bir artış bekliyoruz. Dalyan'ın acil bir eylem planına ihtiyacı var. Yetkilileri çözüme davet ediyoruz."
OTEL İŞLETMECİLERİ DE DERTLİ
Otel İşletmecisi Emrah Özdemir ise, "Otel müşterilerimiz sahile indikleri ve geri döndüklerinde bize şikayette bulundular. 'Sahile indiğimizde askerle karşılaşıyoruz. Bir ikincisi niye şemsiye ve şezlong yok' diyorlar. Bundan dolayı turistler bir daha sahile inmiyorlar. Mayısın ortasına geldik artık iztuzu sahilinde bir çözüm bulunması gerekiyor" dedi.
Bir diğer otel işletmecisi Serdar Puşur da, "Sahilde bekleyen asker ile başta şemsiye ve şezlongların olmamasıyla birlikte yeme- içme yerlerinin sağlıklı çalışmamasından dolayı şikayet alıyoruz. Yetkililerin bu problemleri çözmesi gerektiğini düşünüyoruz. İlerleyen günlerde bu şikayet zamanla büyüyecek, daha fazla sıkıntı yaşayacağız" diye konuştu.
'UMARIM ÜNİVERSİTE DE SAPLANMAZ'
İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP) Sözcüsü Murat Demirci, her türlü yanlış ve siyasi karara rağmen Dalyanlı'ların doğayı ve kendilerini korumaya çalıştığını vurgulayarak şunları söyledi:
"Parası olan iskelenin tamiratını üstleniyor. Fikri olan üniversiteye önerilerde bulunuyor. Yerel yönetim her şeyi bedelsiz bir yıllığına üniversiteye veriyor. Sivil toplum kuruluşları olası sorunları anlatıyor, çözüm de öneriyor. Peki üniversite ne yapıyo? Özerk olmasını beklediğiniz bir üniversite yönetimi, siyasi bağlantılarını kesemiyor ve bakanın bu kararına 'hayır' diyemiyor. Plaj yönetimi, bildiğini okuyarak yerel halk ve mevcut personel yerine, kendisine yakın ve kendisine adres gösterilen kişilerle plajı yönetmeye çalışıyor. Peki yönetebiliyorlar m? Plaja gelenlere nereye havlu serilmeyeceğini bile söyleyemeyen, koruma ipini plaja sermeyen, dahası bunda bir sorun da görmeyen Muğla Üniversitesi'ne İztuzu'nun korunması konusunda nasıl güveneceği? İztuzu'nda, hukuksuzluk, siyasi emel ve rant her seferinde kuma saplandı. Umarım üniversite de saplanmaz."
BELEDİYE YARDIMA HAZIR
Ortaca Belediyesi'ne bağlı Dalyan Günübirlik Turizm Hizmet İşletmeleri ve Tesisleri Ticaret A.Ş. (DALBEL) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Barış Sünger, İztuzu plajının üniversiteye devrinden sonra, geçiş sürecinde aksamalar yaşanmaması ve turizmin olumsuz etkilenmemesi için plajda kullandıkları tüm malzemeleri üniversiteye ücretsiz olarak tahsis ettiklerini söyledi. Teknik anlamda üniversitenin yaşabileceği sorunları ve bu sorunların nasıl çözülebileceği konusunda önerilerde bulunduklarını belirten Sünger, "Senelerdir çeşitli ödüller almış plajımızın korunması ve gelen misafirlerimizin buradan mutlu ayrılması en büyük arzumuz. Bu sebeple üniversiteye gücümüz yettiğince yardımcı olmaya devam edeceğiz" dedi.
BAKANLIK ÖNCE İHALEYE ÇIKARDI
Dünyaca ünlü İztuzu Plajı'nın işletmesini geçen yıla kadar belediye şirketi yaparken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı burasının işletmesini ihaleye çıkardı. Yöredeki turizmciler ve çevreciler rant amaçlı kiralamanın hem turizme, hem çevreye zarar vereceği gerekçesiyle eylemler yapıp tepki gösterince Bakanlık son anda ihaleyi iptal etti ve burasının işletmesini Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'ne verdi. Üniversite, iktisadi işletmesi aracılığıyla çalıştırılacağı plajda henüz faliyete başlamadı. (DHA)
Yorum Yazın