Turizmde dijital dönüşüm zamanı
12. Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı ve Kongresi, dijital dönüşümün nabzını tutuyor. “ttitech” Seyahat Teknolojileri Özel Bölümü kapsamında gerçekleşen Hotel Runner Theather etkinliğinde yolu turizmle kesişen teknoloji devleri, zamanı ve değişimi yakalamak için dijitalleşmenin önemini vurguladı.
- Ege Postası
- 07.12.2018 - 11:44
6 Aralık’ta kapılarını 12.kez açan Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı ve Kongresi tüm dünyadan sektör temsilcilerini bir araya getirmeye devam ediyor. İZFAŞ ve TÜRSAB ortaklığıyla bu yıl ilk kez kurulan “ttitech” Seyahat Teknolojileri Özel Bölümü kapsamında fuarın ilk günü gerçekleşen Hotel Runner Theather etkinliğinde, turizm sektörünün oyun kurucuları ile teknoloji devleri bir araya geldi. Dijital dönüşüme en çok ihtiyaç duyan sektörler arasında turizmin ilk sıralarda yer aldığı görüşünde birleşen temsilciler, yerli üretim ve iş gücünü kullanıp katma değeri yükseltmenin teknolojiyi kullanmaktan geçtiği görüşünde birleşti.
Teknoloji ve turizm artık el ele
Teknolojinin hızla ilerlemesi, internetin yaygın bir şekilde kullanılması turizm sektöründe de online seyahat pazarının önünü açtı. Bu kapsamda dijital satış ve pazarlama da, turizm sektörünün tüm paydaşlarının buluşma noktası Travel Turkey İzmir Fuarı ve Kongresi’nin gündemine oturdu. Dijital platformun öncü kuruluşlarından biri olan Hotel Runner kapsamında düzenlenen etkinliğin ilk gününde, “turizmde dijital dönüşüm”, “online dağıtım ve yeni pazarlara açılma stratejileri”, “oteller için global ödeme platformları”, “büyüyen platformlarda online platformların gücü”, “şehir otellerinde pratik otel yönetimi”, “havayollarında dijitalleşme ve yeni trendler”, “veriyi gelire dönüştürme teknikleri” gibi konular ele alındı. 2020 yılında 817 milyar dolara ulaşması beklenen online seyahat pazarının Türkiye turizmindeki payı henüz yüzde 15 olsa da, ülkedeki turizm algısı artık dijital dönüşüme doğru evriliyor.
“Dijitalleşmeyi gözümüzde büyütmeye hiç gerek yok”
Dijitalleşmenin turizm sektöründeki önemini anlatan Hotel Runner Kurucu Ortağı Ali Beklen, “7 yıldır pek çok sektörde dönüşümü konuşuyoruz. Dönüşümü istiyoruz çünkü ticaret yapıyoruz ve pazar kaybetmeden gelirimizi artırmak istiyoruz. Artık her sektörün müşterisi dijital ortamlarda var oluyor. Pek çok sektörde olduğu gibi turizm sektörü oyuncuları da artık bir teknoloji şirketi olduğunu kabul etti. Turizmin dijitalleşebilmesi için tüm katmanlar basitleşti. Artık çözümün ne kadar kaliteli değil ucuza yapıldığı ve basitleştirildiği önemli. Bu durum turizm için büyük bir fırsat. Dönüşümden korkmaya ya da dijitalleşmeyi gözümüzde büyütmeye hiç gerek yok” dedi.
“Elimizdekini dijitalleştirip katma değeri artırmalıyız”
Dijitalde var olmayan hiçbir şeyin yapılmaması gerektiğini vurgulayan Ali Beklen, “Bu tip fuarların, şu anda büyük olmasının çok temel bir sebebi var: dönüşümün tam ortasında olmaları. Bu turizm sektörü için güzel çünkü dönüşüme ne kadar geniş çapta ve hızlı başlarsanız o kadar iyi. Ama unutmayın ki zaman hızla ilerliyor. O nedenle bir an önce ülkemizin dijitalleşmesi için ne yapması gerektiğini tartışmalıyız. Türkiye’nin envanteri dijitalleşirse değerimiz yüzde 500 artar. O yüzden tesisler kurup faizi yükseltmektense elimizdekini dijitalleştirip katma değerini artırmalıyız. Bu tek başımıza çözebileceğimiz bir durum değil. Zaman algımızı bile değiştirmemiz gerekiyor. Farklı disiplinlerin katma değer yarattığı bu dönemde ekosistemin tüm paydaşlarının dönüşümü hedeflemesi gerekiyor” dedi.
“Dijitalleşmeyle kendi değerimizi yaratabiliriz”
Dijital dönüşümün aynı zamanda katma değeri artıran büyük bir etken olduğunu belirten Hotel Runner Kurucu Ortaklarından Arden Agopyan ise, “Türkiye dijital dönüşümün başında olmasına rağmen turizm sektöründe bu farkı son dönemde hızla kapatmaya başladık. Hizmet ve insan ilişkisine dayalı bir sektörü dijitalleştirmek başlarda kolay olmadı ancak turizm bugün güzel bir yere geldi ve biz artık otelcilerle dijitalleşmeyi konuşabilir hale geldik. Buraya gelmemizin sebebi de bu. Her şeyin eğitimle başlayacağına inanıyoruz. Bir teknoloji şirketi olarak amacımız ürün değil vizyon satmak. Yerli üretim ve iş gücünün değerlerini kullanarak daha çok satış yapıp karlılığı yüksek bir operasyon elde edebiliriz. Bu sayede lokal turizmde yurt dışı tur operatörlerinin dayattığı fiyatlar yerine kendi fiyatlarımızı belirleyerek kendi değerimizi yaratabiliriz. Bunun için var olan potansiyelimize basit bir dijitalleşme dokunuşu yapmamız yeterli” dedi.
Etkinliğin ikinci gününde (bug ün) teknoloji devleri ile turizm sektörü temsilcilerinin ele alacağı konular şöyle:
“Google’dan direkt rezervasyon kabul edin: Google Hotel Ads. Programı”
“Butik otellerde karlılığa götüren gelir yönetim teknikleri”
“Yapay zeka ile takipçilerinizi müşteriye dönüştürün”
“İçeriğin rezervasyonlara etkisi ve meta arama”
“Türkiye’de sağlık turizmi ve geleceği”
“Akıllı şehirler”
“Online acentecilikte yeni trendler”
“2019 satış pazarlama trendleri ve turizmin geleceği”
“Turizm sektöründe güvenli online tahsilatın önemi”
“Turizmde 3D ve hologram teknolojileri”
Yorum Yazın