Dolar 34,5868
%0.13
Euro 36,2721
%0.74
Altın 2.990,110
%-0.51
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
“Türkiye, Rönesansı 1923-1938 arası yaşadı”

“Türkiye, Rönesansı 1923-1938 arası yaşadı”

Ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, Bornova Belediyesi’nin davetlisi olarak katıldığı söyleşide Atatürklü yılları anlattı. Çığ, Türkiye’nin Avrupa’nın yaşadığı rönesansı 1923-1938 yılları arasında yaşadığını söyledi.Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki Söyleşi öncesinde açılışı yapılan ‘Bilinmeyen Atatürk Fotoğrafları -Sarışın Bir Kurt” isimli sergi de büyük ilgi gördü

  • Ege Postası
  • 21.10.2012 - 11:17
İZMİR- Bornova Belediyesi’nin Ekim ayı etkinlikleri kapsamında Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki söyleşiye katılan 98 yaşındaki ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü anlattı. Türkiye’nin Avrupa’nın yaşadığı Rönesansı 1923-1938 yılları arasıda yaşadığını hatırlatan Çığ, “Yetenekli çocuklar müzik ve çeşitli sanat dallarında tahsil için Avrupa’ya gönderildi. Pek çok ileri adım atıldı” dedi.

Halkın Atatürk’ü kabul ettiğini söyleyen Çığ, “Çünkü halk aydınlanmak istiyordu. Harf Devrimi’nin yapılmasının hemen ardından, daha okullar açılmadan herkes yeni harfleri öğrenmeye başlamıştı. Halk köylerde bile şapka giymeye başlamıştı. Bu şapka devriminin zorla olmadığını göstermektedir. 20-30 yılda çok şey yaşadık, çok başarılı sanatçılar, bilim adamları yetiştirdik. Halk kabul ettiği için yapılan devrimler bu zamana kadar geldi. Umarım yaşadığımız tehlikeleri de atlatırız” diye konuştu.

Fahri Özdemir’in Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılan “Bilinmeyen Atatürk Fotoğrafları -Sarışın Bir Kurt” isimli sergisinde de Mustafa Kemal Atatürk’ün çeşitli dönemlerde çekilmiş kamuoyuna pek yansımamış fotoğrafları yer aldı. Bornovalılar sergiye büyük ilgi gösterdi.

Muazzez İlmiye Çığ’ın bilgisi ve birikimini vatandaşlara aktarmasından büyük mutluluk duyduklarını belirten Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Düzenlediğimiz kültür etkinliklerinde, kültür ve sanat dünyasının önemli isimlerini halkımızla buluşturmaya çalışıyoruz. Değerlerimizin farkına varmamız, onları yaşatmamız gerekiyor. Bu tür söyleşiler de onları eserleriyle yaşatmak için bir kıvılcım oluyor” dedi.
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.