Dolar 34,1671
%-0.09
Euro 37,7822
%-0.12
Altın 2.915,080
%-0.29
Bist-100 8.898,00
%-1.27

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkiye'de 11 tane kalan 'telli turna'dan birini avcılar vurdu

Türkiye'de 11 tane kalan 'telli turna'dan birini avcılar vurdu

Van'da bilinçsiz avcılar, Türkiye'de 11 tane kaldığı bilenen ve bu nedenle koruma altına alınan telli turnayı iki kanadından yaraladı. Yaralı telli turna, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayatı Koruma Merkezi'nde tedavi edildi....

  • Ege Postası
  • 29.04.2013 - 16:19
Van'da bilinçsiz avcılar, Türkiye'de 11 tane kaldığı bilenen ve bu nedenle koruma altına alınan telli turnayı iki kanadından yaraladı. Yaralı telli turna, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayatı Koruma Merkezi'nde tedavi edildi. Bazı inançlarda kutsal sayılan ve adına türkülerin yazılan telli turna rehabilitasyonunun ardından doğaya tekrar salınacak.

Van'ın Çatak ilçesinde yaralı halde bulunan ve Türkiye'de 11 tane kaldığı bilinen telli turna, bazı duyarlı vatandaşlar tarafından bulunarak Çatak Emniyet Amirliği'ne, oradan da YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Merkezi'ne getirildi. Burada Yaban Hayatı Koruma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Loğman Aslan, nesli koruma altında olan telli turnanın tedavisini yaptıklarını ve rehabilitasyonun sağlanmasının ardından doğaya salacaklarını söyledi.

Yaralı telli turnanın her iki kanadında saçma darbesine bağlı yaralanma tespit ettiklerini belirten Aslan, gerekli müdahaleleri yaptıklarını, yeterli beslenmesini sağlayarak doğaya salınacak duruma getirdiklerini aktardı.

Van'ın iki göç yolu üzerinde bulunduğunu ve bir çok yabani hayvana ev sahipliği yaptığını dile getiren Aslan, konuşmasına şöyle devam etti: "Göç eden hayvanların, coğrafi koşullar ve bilinçsiz avlanmadan dolayı yaralanıyorlar. Telli turnayı Çatak'ta bularak merkezimize getiren duyarlı vatandaşlara teşekkür ediyorum. Japonya' ve Çin'de bu kuşlar adına yapılan duaların kabul edileceğine inanılır. Bazı inançlarda kutsal sayılır. Bizim kültürümüzde de bir çok türküye konu edinmiş, sevgi, haber, hoşgörü ve barış anlamına geliyor. Ülkemizde bu kuşların sayısının 11'e kadar düştüğünü biliyoruz. Vatandaşlardan yaralı halde buldukları yaban hayvanlarını merkezimize bildirmeleri çağrısında bulunuyoruz."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.