Dolar 34,1644
%0.08
Euro 38,1847
%-0.16
Altın 2.909,120
%-0.83
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Urla Villaları'nda flaş gelişme: Bakanlık onayı

Urla Villaları'nda flaş gelişme: Bakanlık onayı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaz tatillerini geçirdiği Urla’ya bağlı Zeytineli Köyü yakınındaki Hacılar Koyu’nda işadamı Latif Topbaş tarafından inşaatı yaptırılan lüks villalarla ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Geçmişte yargıya taşınan ve yıkım kararı alınan, 17-25 Aralık operasyonları sürecinde “Kaçak villalar” olarak da eleştirilen bölgeyle ilgili karar alan Bakanlık, yaptığı imar planı değişikliği ile koyun tamamını yasal kıldı. BAKANLIK ONAYI

  • Ege Postası
  • 12.02.2015 - 10:39
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Urla ilçesinde büyük bir kriz yaratan ve 17 Aralık operasyonu sürecinde soruşturmaya konu olan “Urla villaları” yasal statüye kavuştu. Geçtiğimiz ay hazırlanan yüz  binlik çevre düzeni planlarında Hacılar Koyu için ilk adımı atan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, SİT alanı olan bölgede yapılaşmanın önü açan ve villaları yasallaştıran imar planlarını hazırlayarak askıya çıkardı.

BAKANLIK’TAN “GİZLİ CENNETE” ÖZEL PLAN DEĞİŞİKLİĞİ
17-25 Aralık sürecinde internete düşen ses kayıtlarına göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da sahibi olduğu iki adet villanın yer aldığı iddia edilen Urla Zeytineli’ndeki Hacılar Koyu için özel imar planları hazırlandı. 1’inci derece SİT alanı olan ve yapılaşmaya kapalı bölgede inşa edilen yazlık konutlara yıkım kararı verilmesine rağmen mahkeme kararlarının uygulanmadığı gerekçesiyle, “kaçak villalar” olarak da adlandırılan alanla ilgili süreçte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan kritik bir hamle geldi.

 
URLA’DAKİ VİLLALARIN ÖNÜNDE ENGEL KALMADI
Hazırlanan yeni imar planlarının gerekçesini geçtiğimiz ay onaylanan ancak mahkemelik olan “İzmir-Manisa 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planları”na dayandıran Bakanlık, hazırladığı plan notları ile bölgedeki konutlara yasal statü katarak, yapılaşmanın da önünü açtı. Buna göre, toplam 122 bin 470 metrekarelik alanı “Tarım ve Doğal SİT Alanı” vasfından çıkartan Bakanlık, yaptığı binlik ve beş binlik nazım imar planları ile koruma amaçlı imar planlarında yapılaşmaya izin verdi.
 
DEFALARCA YIKIM KARARI ALINDI
Eylül 2010’da İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Eylül 2012’de İzmir İl Genel Meclisi, Aralık 2012’de ise İzmir 4’üncü İdare Mahkemesi’nin kaçak olduğu gerekçesi ile yıkım kararı aldığı, Aralık 2013’te ise Bakanlık tarafından alınan raporlarla 1’inci dereceden SİT statüsü kaldırılan villalar ile ilgili herhangi bir işlem uygulanamadı.

17 ARALIK SÜRECİNDE YENİDEN GÜNDEME GELMİŞTİ
17 Aralık süreci sonrasında internete düşen ses kayıtlarında, işadamı Latif Toptaş’ın İzmir Eski Valisi Cahit Kıraç’ın villalarla ilgili alınan yıkım kararını uygulayacağı gerekçesi kendisini ile dönemin Başbakan’ı Tayyip Erdoğan’a şikayet ettiği ve söz konusu durum nedeni ile Vali Kıraç’ın görevden alınarak Diyarbakır’a atandığı iddia edilmişti.
 
SİT RAPORLARI TARTIŞMALARA YOL AÇMIŞTI  

Kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan ve sivil ve toplum örgütlerinin de yargıya taşıdığı villaların olduğu koyun SİT statüsünü değiştiren heyet raporları ise o dönemde “Şaibeli” ve “Sahte” tepkisi görmüştü. Sadece Urla’yı ve İzmir’i değil, Türkiye’yi karıştıran kriz sonrasında kentteki meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının yargıya taşıdığı itirazlar ise yargı tarafından reddedilmişti. Haziran ayında hazırlanan ve geçtiğimiz aylar yapılan değişiklikler sonrasında bir kez daha askıya çıkan yüz binlik Çevre Düzeni Planları ise mahkemeye taşınırken, söz konusu planların içeriğinde Urla Zeytineli’nde villaların olduğu alanın SİT statüsü düşürülerek yapılaşma ise bir kez daha yasal kılınmıştı.  
 
HANGİ KURUMLAR ONAY VERDİ'
40 bin metrekaresi konut alanı olarak belirlenen yeni planlara göre, villaların önünde yasal anlamda bir engel kalmazken, geçmişte alınan yıkım kararları ise geçersiz kılındı. Planlama sürecinde Defterdarlık Milli Emlak Dairesi, Orman Genel Müdürlüğü, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Devlet Su İşleri 2’inci Bölge Müdürlüğü, Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü gibi kurumların tamamı değişikliğe olumu görüş sunarken, yerel yönetimlerden ise görüş alınmadı.


YEREL İDARE DEVRE DIŞI BIRAKILDI
Belediyelerin by-pass edildiği süreçle ilgili olarak geçmişte birçok eylem ve protesto düzenleyen, itirazlarını yargıya taşıyan meslek odalarının ise önümüzdeki günlerde konuyla ilgili bir açıklama yaparak yeni bir eylem sürecine başlayabileceği belirtildi. Öte yandan, değişiklik sonrasında yerel idarenin de planlara itiraz etmeye hazırlandığı öğrenildi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.