Uyuşturucuyla mücadelede çare spor
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğrenci Konseyi, 'Sporda Uyuşturucuyla Mücadele ve Türk Karatesinin Günümüzdeki Durumu' konulu bir konferans düzenledi. ASÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak Dünya...
- Ege Postası
- 21.05.2013 - 16:39
ASÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak Dünya Uyuşturucuyla Mücadele Eden Sporcular Federasyonu (DUMESF) Başkanı Gazeteci–Yazar Kaya Muzaffer Ilıcak ile Avrupa ve Dünya Karate Şampiyonu Milli Karateci Okay Arpa katıldı. DUMESF’in tüm insanlara ve özellikle de çocuklara hangi spor olursa olsun bedenini eğitme ihtiyacı olduğunu anlattığını söyleyen Kaya Muzaffer Ilıcak, "Tüm insanlar bilerek yahut bilmeden uyuşturucu kullanımına bağlı olarak kendinde yarattığı zararlardan korunma ve tedavi edilme hakkına sahiptir. Federasyonumuz bunun için çalışmaktadır. DUMESF çok yönlü şekilde uyuşturucuyla savaşan bir topluluktur. Federasyonumuz dünya çapındaki istikrarlı sporcuları, spor topluluklarını ve aileleri bir araya getirerek uyuşturucuyla savaşta tek çarenin spor olduğunu dünyaya duyurur." dedi.
"UYUŞTURUCU KULLANMA YAŞI GİDEREK DÜŞÜYOR"
Ülkelerin yıllardır uyuşturucuyla savaşı sürdürdüğünü, ancak dünyada her dakikada bir insanın uyuşturucu bağımlısı olduğunu söyleyen Federasyon Başkanı Kaya Muzaffer Ilıcak, hem dünyada, hem de Türkiye’de uyuşturucu kullanma yaşının giderek düştüğünü söyledi. 2003 yılında bir araştırma yaptığından söz eden Ilıcak, “Uyuşturucu kullanma yaşı 2003 yılında ülkemizde 13’lere kadar inmişti. Günümüzde ise bu yaş sınırının 6 – 7’lere kadar düştüğü çeşitli raporlarda yer alıyor” diye konuştu. Ilıcak, açıklamasının devamında Federasyonun düzenlediği konferanslar, uyuşturucuyla mücadele çalışmaları ve sportif organizasyonlardan bahsetti. Konferansın ilerleyen kısımlarındaysa madde bağımlılığı, narkotik maddeler, maddelerin türevleri, uyuşturucuya başlamada önemli faktörler, uyuşturucu maddelerin sınıflandırılması ve bağımlılığın insan hayatına etkileri gibi konurla dair detaylı açıklamalar yapıldı.
"KARATEYLE İLGİLENENLERİN SAYISI YÜZDE 300 ARTTI"
Avrupa ve Dünya Karate Şampiyonu Milli Karateci Okay Arpa ise Türkiye'de karatenin geldiği noktayı anlattı. Yıllarca Türk sporuna belirgin ve aynı isimlerin başarı getirdiğini söyleyen Okay Arpa, "Türk sporu çok başarılı olarak addediliyor ama aslınca çok başarılı değil. Bunu bir sporcu olarak söylüyorum” dedi. 2003-2004’ten önce Türk sporuna başarı sağlayan insanların genelde aynı isimler olduğunu ileten Milli Karateci, Karatede de durumun aynı olduğunu ancak ciddi bir revizyona gidilerek başarının önünün açıldığını söyledi. Bu revizyonda gençlerin büyüklere adapte edildiğini ve birbirini izleyen katarlar şeklinde alt yapı oluşturulduğunu kaydeden Okay Arpa, “Zamanla büyükler çekilerek yeni isimler başarı elde etmeye başladı. Karate yapan sporcu sayısı 2008 yılında 20-30 bin civarlarındaydı. 2013 başı itibariyle ise sporcu sayısı yaklaşık 120 bine ulaştı. Bunların üçte biri aktif, yani yarışmalara katılan sporculardır. Rakam giderek büyüyor. Sadece sporcu değil hakem ve antrenör sayıları da artıyor. Sporcu, antrenör ve hakem sayıları son 3-4 yılda yüzde 300 arttı." dedi.
Konferansın ardından Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Müdürü Prof. Dr. Özen Özboy Özbaş ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Mustafa Atasoy, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür plaketi ve katılım belgesi verdi.
Yorum Yazın