Dolar 34,2648
%0.07
Euro 37,6081
%-0.06
Altın 2.915,530
%-0.21
Bist-100 9.109,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Uzmanından kıyafet uyarısı: Kullanılan kimyasallar çocuğun sağlığını etkiliyor

Uzmanından kıyafet uyarısı: Kullanılan kimyasallar çocuğun sağlığını etkiliyor

Uzmanlar, çocuklara yaz kıyafeti alımında kanserojen maddelere karşı dikkatli olunması gerektiğini işaret ederek, anne ve babaları kıyafet seçiminde uyardı.Yaz aylarında ve yeni eğitim öğretim dönemi için okul kıyafeti almak isteyen velileri...

  • Ege Postası
  • 26.04.2013 - 13:13
Uzmanlar, çocuklara yaz kıyafeti alımında kanserojen maddelere karşı dikkatli olunması gerektiğini işaret ederek, anne ve babaları kıyafet seçiminde uyardı.Yaz aylarında ve yeni eğitim öğretim dönemi için okul kıyafeti almak isteyen velileri kumaş seçimi konusunda uyaran uzmanlar, iç piyasada satılan tekstil ürünlerinin üretiminde kullanılan boya ve kimyasalların çocukların sağlığını etkilediğini belirtti.

Uzman Dr. Fatih Kolbay ilk ve ortaöğretim çağındaki öğrencilerin giyiminin önem kazandığını belirtti. Tek tip standart öğrenci üniformasının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından değiştirilerek veli ve öğrenci tercihine bırakıldığını kaydeden Kolbay, “Bu durum, sağlıklı öğrenci giyimi konusunda halkımızın ne derece bilinçli ve bilgili olduğunu ortaya çıkaracak bir turnusol kağıdıdır. Çünkü, ülkemizdeki iklim koşulları coğrafya farklılığına göre büyük oranda değişiklik arz ediyor.” dedi. Kolbay, yaz mevsiminde ince pamuklu penyelerin tercih edilmesinin sağlık açısından önemli olduğunu kaydederek, “Sentetik naylon karışımlı giysiler sıcak geçen günlerde terlemeye neden olur. Bu nedenle öğrencilerimizde, terlemeye bağlı kaşıntılı cilt rahatsızlıkları ve alerjik döküntüler bu mevsimlerde çok görülmektedir. Sıcak geçen havalara, hijyenik olmayan bilinçsiz giyim tercihleri eklendiğinde, rahatsızlıklar daha da artmaktadır. Fazla güneş alan bölgelerde renk tercihleri de fazlasıyla önemlidir. Aşırı ışığı yansıtan açık pastel renkli elbiselerin giyilmesi çocuklarımızın sağlığı açısından her zaman daha faydalıdır. Renk ve kumaş beğenilerinin moda düşüncesiyle öğrenci sağlığını ikinci plana itmesine izin verilmemelidir.” uyarısında bulundu.

Kıyafetlerde kimyasal polyesterin yüzde 15'i geçmemesi gerektiğini kaydeden Kolbay, “Bu oran üzerinde çocuklarımızın cilt sağlığı ve hijyeni bozulmaktadır. Ayrıca hem uzun süre oturan, hem de hareketli olan okul çağı çocuklarımızın giyiminde esnek likra katkısı, yüksek maliyeti nedeniyle terkedilmekte veya oldukça düşük tutulmaktadır. Oysa likra katkılı okul giysilerinde bu oran mutlaka yüzde 15 veya üzerinde olmalıdır. İdeal olarak, okul giyimi için kullanılacak kumaşlarda pamuk içeriği en az yüzde 75 ve üzeri, esnek likra katkısı yüzde 20 civarı ve sentetik polyester yüzde 5 veya daha altında olmalıdır.” dedi.

Feta Tekstil okul kıyafetleri şirket yöneticisi Cemal Bulut çocukların hastalıklardan korunması için teri çeken yün ve pamuk ağırlıklı giysilerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Polyester, naylon, akrilik gibi ipliklerle dokunmuş kumaşların, teri iyi çekmediği için gribal enfeksiyonlara zemin hazırlayacağını kaydeden Bulut, kıyafet seçiminde öğrencileri, yaz aylarında terlediklerinde terlerini çekebilecek nitelikteki kumaşlardan üretilmiş olanların tercih edilmesi gerektiğini kaydetti. Bulut, şu bilgileri paylaştı:

“Türkiye genelinde toplam 2 bin 510 veli ve 504 öğretmenin serbest kıyafet uygulaması hakkında yapılan araştırmada veliler ve öğretmenlerin büyük çoğunluğunun serbest kıyafete karşı olduğunu ortaya koydu. Uygulamaya karşı olma nedenleri arasında evde her gün 'Yarın ne giyeceğim'' tartışmalarından güvenlik sorunlarına kadar birçok sebep bulunuyor.
Yapılan anket sonuçlarında velilerin yüzde 81’i, öğretmenlerin de yüzde 83’ü serbest kıyafet uygulamasına karşı çıkıyor. Ankete katılanlar serbest kıyafet uygulamasına eğitimin her kademesinde karşı. İlkokul ve ortaokul için serbest kıyafet uygulamasını destekleyenlerin oranı yüzde 18’lerde kalırken lise için bu oran sadece yüzde 2 artarak yüzde 20 civarına geliyor.”


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.