Dolar 34,1815
%0.06
Euro 38,2802
%0.3
Altın 2.916,060
%-0.14
Bist-100 9.697,00
%-0.82

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Vali EXPO 2020 için umutlu konuştu

Vali EXPO 2020 için umutlu konuştu

EXPO Yürütme ve Yönlendirme Kurulu Başkanı İzmir Valisi Cahit Kıraç İzmir’in dünyanın en büyük sosyal, kültürel, bilimsel buluşması ve kentsel değişim projesi olarak kabul edilen EXPO 2020 yürüyüşündeki sürecini değerlendirdi.Vali Kıraç, EXPO 2020 sürecinin, 2015’i kaybettikleri anda başladığını ifade ederken çok daha hazırlıklı olduklarını söyledi. Kıraç 2015’i kazanan Milano’nun belediye başkanı ile yaptıkları konuşmayı anlatırken İzmir’in kaybetme nedenini de adeta gözler önüne serdi. Kıraç yapılması gerekenler ekseninde “Yapılacak iş yerelde moral ve motivasyonu yüksek tutmak. Süreci fiilen yöneteceklere moral vermek. Fiilen yönlendirmek. Hep beraber ortak hareket etmek” dedi.

  • Ege Postası
  • 10.12.2012 - 11:46

SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - İzmir’in dünyanın en büyük sosyal, kültürel, bilimsel buluşması ve kentsel değişim projesi olarak kabul edilen EXPO 2020 yürüyüşündeki sürecini Yürütme ve Yönlendirme Kurulu Başkanı İzmir Valisi Cahit Kıraç değerlendirdi. Vali Kıraç,  Ege TV’de katıldığı programda EXPO konusunda yerelde moral ve motivasyonu yüksek tutmaları gerektiğinin altını çizerken hükümetten tam destek aldıklarını belirtti. Vali Kıraç 2015 sürecinde yaptıkları hataları bu kez yapmadıklarını ifade etti.

Geçtiğimiz günlerde Paris’te EXPO 2020'deki  üçüncü sunumunu başarı ile gerçekleştiren İzmir’in EXPO sürecini Yürütme ve Yönlendirme Kurulu Başkanı İzmir Valisi Cahit Kıraç değerlendirdi.

“EXPO’YU FUAR VE TİCARİ BİR ÇALIŞMA GÖRMEMEK LAZIM”

EXPO’yu İzmir’in gelişmişlik sürecini takip olarak gördüklerini ifade eden Vali Kıraç, “ İzmir kendisine çıta koyuyor.  İzmir dünya şehri. Vizyonu olan bir şehir.Önemli bir tarihi var. Yetişmiş insan kaynakları olarak ta önemli… EXPO’yu bir fuar bir ticari çalışma organizasyonu olarak görmemek lazım. İzmir 2020’li yıllara hazırlanıyor. Önümüzdeki 40-50 yılda yapılacak işleri İzmir 6-7 yıllık periyotta yapsın amacındayız” dedi.

 “HÜKÜMET İZMİR’İ DESTEKLİYOR VE İZMİR’E GÜVENİYOR”

İzmir’in bütün aktörlerinin EXPO için aynı safta buluşması gerektiğinin altını çizen Vali Kıraç, hükümetten tam destek aldıklarını belirtirken şunları söyledi; “EXPO Türkiye projesidir …32 kişilik yönlendirme kurulumuzda 18 STK yöneticisi var. 14’üde kamu görevlisi… Bu işin içinde bakanlıklar var. Bire bir ilgileniyorlar.  2020 EXPO’suna adaylığı İzmir’den başka Ankara’da çok istiyordu.  Aday belirleme yetkisi hükümetindir.  Başbakanımız  İzmir ‘i tekrar aday gösterdi. İzmir’in adaylık mektubunu veren Başbakanımız...  Bu hükümetin İzmir’e olan güveni ve desteğinin göstergesidir.  Cumhurbaşkanımız son noktasına kadar destek veriyor. Sürekli iletişim halindeyiz. Süreci çok iyi biliyor. İzmir’i iyi biliyor. Her türlü desteği veriyor. Bizde Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımızı sürekli bilgilendiriyoruz. Hem Başbakanımız hem Cumhurbaşkanımız gittikleri ülkelerde İzmir’in adaylığını dile getiriyorlar” dedi.

“PAVEY’İ BEN ÖNERDİM”

Paris’teki son sunum için oluşturulan heyete başkanlık eden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a İzmir’in sunumunu yapan BM Bağımsız Denetmeni ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey’i kendisinin önerdiğini belirten Vali Kıraç, “ Şuna kadar 3 sunum gerçekleştirdik.Hep en başarılı  görsel ve efektif  sunum oldu. Tüm sunumlarda  hükümetin arkamızda olduğunu gösterdik. Her sunuma bir bakanımız katıldı. Yerel yöneticilerimizden bir tanesi yerelde yaptıklarımızı anlatan sunum yaptı. Türkiye’nin Dünya’da bilinen yüzlerini konuşmacı olarak götürdük. Son olarak BM Bağımsız Denetmeni Şafak Pavey sunum yaptı. İzmir’i Ege’yi tanıtan güzel bir konuşma yaptı.  Amerikan’ın Elon Üniversitesi öğrencileri Hindistan’da çektikleri ve dünyanın sağlık sorunlarını anlatan bir belgesel hazırlamışlar. ‘Herkes için sağlık’ adında bu filmi görünce yeni bir film çekmeyelim dedik. Film vizyonda değildi. Sunumumuzda gösterildi bu film. Bizde jest yapmak istedik. Hindistan’da 2013’ün sonuna doğru  tamamlayacağımız İzmir adında bir sağlık ocağı kuracağız” diye konuştu.

“2020 SÜRECİ 2015’İ KAYBEDİNCE BAŞLADI”

 EXPO 2020 sürecinin, 2015’i kaybettikleri anda başladığını ifade eden Kıraç,”EXPO 2015’ten döndükten sonra bir değerlendirme yaptık. Vekiller, STK temsilcileri , Büyükşehir Belediye Başkanı katıldı. Ne yaptık ne yapmamız gerekirdi bundan sonra ne yapacağız  bunları konuştuk. Çıkardığımız sonuç 2015 sürecinde  İzmir’in tanınırlığını arttırması oldu. 2020 süreci başlatıldığında aday olmayı,  tecrübemizi 2020 ‘de kullanmamız gerektiğini düşündük. Kararımızı aldık. Hükümetimize ilettik. Başbakanımız kabul edince o tarihten itibaren çalışmalarımız sürüyor. Baştan itibaren Büyükşehir ile STK’lar ile beraber çalışıyoruz. Bir ayrımız gayrımız yok. İzmir’in bütünlüğünde bir sorun yok.Yönetimimizi oluşturduk.  Bazıları istifa etti. Yapacak bir şey yok.Ancak yönlendirme kurulu üyelikleri devam ediyor. Lobicilik faaliyetleri sürüyor” dedi.

“ÇOK DAHA HAZIRLIKLIYIZ”

 2015 sürecinde Büyükşehir’e düzenlenen operasyonları ‘şansızlık’ olarak nitelendiren Vali Kıraç, 2020 sürecinde çok daha hazırlıklı olduklarını dile getirdiği konuşmasında şunları söyledi “Başından beri beraber hareket ediyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı onun temsilcisi hep bizimle beraber. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız, Kültür ve Turizm Bakanımız her zaman bizimle beraber.  2015’te son 12 günde kanunun çıkartabildik. Şimdi 2 kanun çıkardık. Bir alan düzenlemesi yapıldı. Bütçesi olan bir kuruluşuz. Tüzel kişiliği olan bir kuruluşuz. 3 önemli danışmanlık firması ile çalışıyoruz. Geçen sefer bunların hiçbiri yoktu. Ne yaptığımız biliyoruz.  Bütçemiz var. İhtiyaç halinde takviye konusunda sıkıntımız yok.2013’te Haziran ve Kasım sunumları var. İnceleme heyeti gelecek İzmir’e…Bir de sempozyum olacak ve BIE delegeleri katılacak” dedi.

MİLANO ÖRNEĞİ VE ÖZELEŞTİRİ

İhtiyaçları olanın 161 ülkenin delegesine kendilerini en iyi şekilde anlatmak olduğunu belirten Vali Kıraç, 2020 sürecinde gittikleri ülkeleri ve yaptıkları çalışmaları ‘Davul zurna çalarak’ anlatmadıklarının altını çizerken bu eksende çarpıcı bir örnek verdi. 2015’i kazanan İtalya’nın Milano şehrine gittiklerini ve belediye başkanı ile görüştüklerini belirten Vali Kıraç, “Belediye başkanı bize,  ‘Sizin hangi ülkeye gittiğinizi kimlerden oy istediğinizi hep basından takip ettik Bizde oralara iki defa tur yaptık. O süreçte basında yer almadık. Birazda kavgalı görünüyorduk. Ama kazandık’ dedi. Bizde artık şu bize oy verecek. Şuraya gittik demek istemiyoruz” diye konuştu.

YERELDE MORAL VE MOTİVASYON YÜKSEK TUTULMALI

2020 sürecinde yapılması gereken ve yapılacak olan çalışmalara da değinen Vali Kıraç, “ Kimsenin endişesi olmasın. Yapılacak iş yerelde moral ve motivasyonu yüksek tutmak. Süreci fiilen  yöneteceklere moral vermek. Fiilen yönlendirmek. Hep beraber ortak hareket etmek. Yerelde 25 iş adamımızı gönüllü elçi yaptık. Kendilerinin birebir iş yaptığı ülkeler ve çevre ülkeler ile lobi faaliyetlerini yapıyor. Dış İşleri Bakanlığımız. Büyükelçiliklerimiz önemli çalışmalar yapıyorlar.  Dış işleri Bakanlığı İzmir’de  bir temsilcilik açtı. Başbakanımız Cumhurbaşkanımız ve 13 bakanlığımız yurt dışı ziyaretlerinde İzmir EXPO 2020’ye değiniyorlar. Deklarasyon yayınladı. Ege Bölgesi’ne çağrı yaptık. Milyonlarca insan gelecek EXPO için… Ege Bölgesi’de etkilenecek. Bölge projesi olduğu için Ege’nin de desteğini alacağız. Ayrıca son 6 ayda 26 uluslararası etkinliğe katıldık katılmaya da devam edeceğiz. ” ifadelerini kullandı.

“TEMANIN GÜÇLÜLÜĞÜ ÖNEMLİ”

EXPO 2020'de “Daha iyi bir dünya için yeni yollar / Herkes için sağlık” teması ile yola çıkan İzmir’in bu eksende önemli bir artısı olduğunu belirten Vali Kıraç, “ Temanın güçlülüğü bizim için önemli. Birleşmiş Milletler bin yıllık  kalkınma ana konusu ‘herkes için sağlık’ biz bunu kendimize tema yapmışız. Evrensel Bildiri’nin ana teması da sağlık. Sağlık bu coğrafya’dan çıkmış. İlk çalışmalar Bodrum’da yapılmış. Agamemnon sağlık kaplıcaları bu bölgede. İlk eczacılık yine Ege’de yapılmış. Sağlık alt yapımızı güçlü bir şekilde hissettireceğiz” dedi

 

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.