Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Vali Toprak'tan tarihi mekanlarda inceleme

Vali Toprak'tan tarihi mekanlarda inceleme

İZMİR Valisi Mustafa Toprak, Mithatpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Şehzade Paşa Av Köşkü, Mithatpaşa Caddesi üzerindeki tarihi yıkık konak, Carfi Evi ve Tarihi 57'nci Alay Merkezi olarak kullanılan bina başta olmak üzere bazı tescilli binaları yerinde inceledi.

  • Ege Postası
  • 15.01.2016 - 14:53
Tarihi mekânlarda yapılan incelemeler sırasında Vali Mustafa Toprak'a, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığından Sorumlu Vali Yardımcısı Cemil Özgür Öneği, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, YİKOP Doğal Kaynaklar Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdür Vekili Orhan Demirağlar ve ilgililer eşlik etti. Vali Toprak, ilk olarak restorasyona ihtiyaç duyulan, tarihi 1867 yılına kadar uzanan Konak Mithatpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi hakkında bilgi aldı. Okulda 18 derslik, 1150 öğrenci bulunduğu, elektrik elektronik teknolojisi, bilişim teknolojisi, makine (tesfiye), mobilya teknolojileri bölümlerinde eğitim aldıkları belirtildi. Dersliklerin durumunun, fiziki şartlarınun uygun olmadığı, yer döşemelerinde sıkıntılar bulunduğu, tuvaletlerde daha çok sorun olduğu aktarıldı. Vali Toprak, okul ziyareti sırasında öğrencilerle sohbeti edip, bazı tavsiyelerde de bulundu. Vali Toprak, "Okulun dışında da hayat var ama sizi kurtaracak okuldur, eğitimdir, sonra iş bulmak lazım. Sizleri tebrik ediyor başarılar diliyorum" dedi.



Vali Toprak okulun öğretmenler odasında da öğretmenlerle sohbet ederek, "Başarılar kolaylıklar diliyoruz tüm emekleriniz için. Zaman değişiyor, ülke değişiyor, ülkeler küreselleşiyor. Öğretmen olarak üstümüze önemli görevler düşüyor. Öğrencilerimizin bilgili, ahlaklı, kendine güvenen, aydın bireyler olarak ve günümüzün tüm hastalıklarından uzak olarak geleceğe hazırlanması için sizlere de büyük görevler düşüyor. Size bu noktadaki özverili eğitim çalışmalarınızdan dolayı teşekkür ediyoruz, tebrik ediyoruz, başarılar diliyoruz, sağlık sıhhat afiyet diliyoruz" diye konuştu. 

Vali Toprak, tarihi binanın restorasyonunu gerçekleştireceklerini ifade ederek, aciliyet arz eden bölümlerde çalışmaların ivedilikle yapılması için talimatı Valilik YİKOB Başkanlığına verdi.



Buradan da İzmir Deniz Er Eğitim Taburu'nun içinde bulunan "Şehzade Paşa Av Köşkü"ne geçen Vali Toprak, incelemelerde bulundu ve restorasyonunun başlatılması talimatını verdi. Vali Toprak'a tescilli köşkün tarihi konusunda da bilgiler verildi. Köşkün, tahta çıkışının 25. yıl dönümü nedeniyle yaptırılan Konak Saat Kulesi'nin açılışı için gelecek olan II. Abdülhamit'in İzmir'de istirahat edebilmesi için 1901 yılında Sadrazam Küçük Sait Paşa tarafından yaptırıldığı, ancak padişahın gelemediği belirtildi. Sadrazam Küçük Sait Paşa tarafından av köşkü olarak kullanılan tarihi yapının, Birinci Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı seyyar sıhhiye alayı binalarından birisi olarak kullanıldığı, 1962 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na devredildiği kaydedildi.

Vali Toprak daha sonra, Mithatpaşa Caddesi üzerinde bulunan Köşk, Carfi Konağı kalıntıları ile Bornova ilçesinde bulunan tarihi 57. Alay Merkezi olarak hizmet etmiş tarihi bina ve karşısında bulunan ve Atatürk'ün İzmir'e geldiğinde dinlendiği şimdi müze ve konuk evi olarak kullanılan tarihi binalarda incelemelerde bulundu ve askeri yetkililerden bilgiler aldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.