Dolar 34,2616
%0.06
Euro 37,6024
%-0.08
Altın 2.926,670
%0.17
Bist-100 9.159,00
%0.55

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
YÜKSEL'den 3 Mart mesajı

YÜKSEL'den 3 Mart mesajı

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun kabulü ve hilafetin kaldırılmasının yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, iktidarın, eğitim sistemini sert şekilde eleştirdi.

  • Ege Postası
  • 03.03.2014 - 13:39
İZMİR - Uygar ve güçlü bir ülke olmak laik, çağdaş ve güçlü bir eğitim sistemiyle olanaklıdır. Cumhuriyet devrimleri içerisinde en önemlilerinden birisi olan "Tevhid-i Tedrisat Kanunu” (Öğretim Birliği Kanunu)  ile öğretim ve eğitim birliği sağlanarak laik, çağdaş ve eşitlikçi bir eğitim sistemine adım atılmıştır.

AKP despotizmi, akılcılıktan, özgürlüklerden, demokrasiden ve laiklikten uzak ayrıştırıcı ve cinsiyetçi, bilimsel anlayıştan uzak bir eğitim ve öğretim modelini dayatmaktadır. Seçmeli derslerin belirlenmesi konusunda öğretmen ve müfredat eksikliklerinin gerekçe gösterilerek, öğrencilerin okullarda daha çok dini içerikli derslere yönlendirilmesi, diğer seçmeli ders tercihlerinde öğrencilerin isteklerin dikkate alınmaması gibi pek çok çağdışı yaklaşıma sahiptir. Sadece bu alanda değil yükseköğretimde kız ve erkek yurtlarını farklı bölgelere taşıyan da, kaymakamlıklar aracılığıyla hurafelerle dolu kitap dağıtılmasını sağlayan da aynı zihniyettir. Bu zihniyet 3 Mart 1924 devrimlerinin ruhuna tamamen aykırıdır. Cumhuriyet devrimleri, eğitim ve öğretimde din, dil, mezhep, etnik köken, cinsiyet, kültürel farkların saygıyla gözetildiği bir yaklaşımı benimsemiştir.  

3 Mart 1924 tarihi aynı zamanda Halifelik Kurumu ile Şer'iye ve Evkaf Vekâleti’inin de  kaldırıldığı gündür. Egemenliğin kaynağının ulusa ait olduğunu ilan edilmiş ve ulusumuzun çağdaş uygarlık düzeyine çıkarılmasının temelleri atılmıştır. 

3 Mart 1924, Türkiye’nin tarihi dönüşümünün simgeleridir. Halifeliğin kaldırılışı Cumhuriyet rejiminin dini nitelikli olmadığının, laik temellere dayandığının bir göstergesidir. Osmanlı döneminden gelen medrese ve mahalle mekteplerindeki ağırlıklı olarak din eğitimi veren sistemin kaldırılarak, eleştirel, akla dayanan, çağdaş eğitim sisteminin temellerinin atıldığı gündür.

Cumhuriyetin kazanımlarının ve Atatürk devrimlerinin ışığında yürümeye devam edeceğiz. Mustafa Kemal Atatürk ve tüm devrimcilerimizi saygı ve şükranla anıyoruz. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.