Dolar 34,2499
%0.03
Euro 37,6470
%0.04
Altın 2.928,780
%0.25
Bist-100 9.138,00
%0.32

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Güven'den Meclis'e çarpıcı önerge

Güven'den Meclis'e çarpıcı önerge

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, çok tartışılan kürtaj yasağını Meclis’e taşıdı.

  • Ege Postası
  • 02.03.2014 - 10:46
İZMİR - Güven birbirinden çarpıcı sorularının Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından cevaplanmasını istedi. Güven, “Kürtajın yasaklanması, istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için annelerin çocuk düşürmek amacıyla “kocakarı” ilaçları kullanmalarına, sonuç olarak da annenin ya da bebeğinin ölümüne yol açmayacak mıdır'” diye sordu.

KANUNLAŞMADAN “ALGI” YARATILIYOR
Güven, Recep Tayyip Erdoğan’ın basın açıklamaları ile sanki kürtaj yasakmış gibi algı yarattığını oysa kamuoyundan gelen tepkiler üzerine kürtajı sınırlayan düzenlemelerin askıda kaldığını açıkladı. Güven şunları söyledi: “Hem İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi’ne gelen şikâyetler hem de bir gazetenin yaptığı araştırma sonucuna göre temasa geçilen hastanelerden ‘kürtaj yasaklandı’ veya ‘bekâr anne adayları dâhil tüm kadınlar için eş rızası istiyoruz’ şeklinde cevaplar alındığı belirtiliyor. Oysa kürtajı yasaklayan düzenleme, ülkemizde henüz kanunlaşmamıştır.”
 
 
BEBEKLER ÖLÜME TERKEDİLİYOR
Kürtajın yasak olarak sunulmasının ya da birçok hastanede yaratılan korku ve baskının doktorları hastalarına kürtaj seçeneğini sunmaktan uzaklaştırdığını savunan Güven, “Sözlü telkinle kürtaj yasağı halini alan uygulamalar nedeniyle tecavüz sonucu ya da istemedikleri halde resmi nikâhsız iken doğan bebekleri, annelerin ölüme terk ettiklerini görüyoruz. Parası olan yurtdışına gidecek, parası olmayan merdiven altı uygulamalarla mı gebeliklerini sonlandırmaya  yada kürtaj yaptırmaya çalışacak. İktidar, kimsesiz ve muhtaç çocukları çocuk yuvalarında bile bakamadığı ve koruyamadığı halde, kadınları tecavüz nedeniyle de hamile kalsa doğurmaya zorlamaktadır” dedi.

TECAVÜZ MAĞDURUNA KÜRTAJ YAPILMADI
Güven,konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde basına da yansıyan şu çarpıcı örneği de verdi:“Bilindiği gibi geçtiğimiz ay yolda yürürken madde bağımlısı bir kişinin cinsel saldırısına uğrayan genç bir kızın olaydan 4 ay geçtikten sonra rahatsızlanıp doktora gittiğinde hamile olduğunu öğrenmesi ve ailesinin kürtaj yaptırmak için mahkemeye başvurusunun mahkemece, ‘anne yönünden sorun yaratmadığı ve başka bir zorunluluk hali olmadığı sürece gebeliği sonlandırmak ceninin yaşam hakkının ihlali sayılır’ gerekçesiyle reddedilmesi, basına yansımıştı. Bunun gibi örneklerden de anlaşıldığı gibi kürtaj hakkının sınırlandırılarak bekâr kadınların doğuma zorlanması sonucunda psikolojik ve sosyal sorunlara yol açması AKP iktidarını ilgilendirmemektedir.”

Güven şu sorularının yanıtını istedi: Ülkemizde, on haftayı geçmeyen gebeliklerde de kürtaj yasaklanmış mıdı? Yasaklanmışsa hangi gerekçeyle yasaklanmıştı? On haftayı geçmeyen gebeliği bulunan reşit ya da reşit olmayan ve bekâr kadınlara kamu hastanelerine başvurduklarında kürtaj hizmeti verilmesinin reddedilmesi Tüzüğün açık ihlali değil midi? Kürtaj hizmeti verilmesini reddeden hastaneler hangileridi? Bu hastaneler hangi illerimizde bulunmaktadırla? Bunlardan kaçı kamu hastanesidi? 2013 ve 2014 yılında kamu hastanelerine başvuran kaç kadına kürtaj hizmeti verilmesi reddedilmişti? Reddedilme gerekçeleri nelerdir'  Kürtaj kayıt bölümü Medula sisteminden silinmiş midi? Silinmişse silinme gerekçesi nedi? 20/2/2014 tarihinden itibaren 81 ilde kamu hastanelerine kaç kürtaj başvurusu yapılmıştı? Verilen yanıtlar nelerdi? İstenmeyen gebeliklerin önlenmesi için Sağlık Bakanlığı olarak önlem alınmakta mıdı? Ne gibi önlemler alınmaktadır'

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.