Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yarıım kalan tünele 192 milyon daha

Yarıım kalan tünele 192 milyon daha

Yüklenici firmanın iflası nedeniyle yarım kalan Sabuncubeli Tüneli’nin inşaatına 192 milyon lira daha para harcanacak. Batan şirketin dış finansman kredi borçları, ek keşif artış bedelleri ve son ihale bedeliyle birlikte tünelin maliyeti de katlanarak artmış oldu. 2014 yılında tamamlanarak hizmete açılacağı duyurulan 4 kilometrelik tünellerin açılışı bir kez daha ertelenirken, milyonlarca liralık kamu kaynağı da hatalar zinciri nedeniyle toprağa gömülüp gitti. Yarıım kalan tünele 192 milyon daha

  • Ege Postası
  • 11.07.2015 - 15:07
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Sabuncubeli’nde geçtiğimiz Kasım ayında tünel yapım işini üstlenen yüklenici firmanın Koçoğlu Şirketler Grubu’nun iflası sonrasında ortada kalan projeyi Kalyon İnşaat sürdürecek. Davet usulüyle yeniden ihaleye çıkan Karayolları Bölge Müdürlüğü, katılan 6 firma arasında tünel ve bağlantı yolları yapım işini en uygun teklifi sunan Kalyon İnşaat’a verdi. 17-25 Aralık’taki operasyonlar sürecinde medyaya sızan ses kayıtlarında adı sıkça geçen ve “Havuz” iddiaları ile gündeme gelen, diğer yandan Taksim Gezi Parkı’ndaki Topçu Kışlası projesini de üstlenen firmaya proje kapsamında devlet kasasından 192,9 milyon lira ödenecek.  

 
 YARIM KALAN TÜNELE 192 MİLYON LİRA DAHA
Hükümetin geçtiğimiz genel seçimler öncesinde açıkladığı 35 proje arasında yer alan ve yapımı yılan hikayesine dönen Sabuncubeli Tünelleri’nde inşaat faaliyetleri yaklaşık 8 ay sonra yeniden start alıyor. Ulaştırma Bakanlığı’nın çılgın proje olarak duyurduğu ve temeli 2011 yılında dönemin bakanı Binali Yıldırım tarafından atılan yaklaşık 4 kilometrelik tünelin kalan kısmını Kalyon İnşaat firması yapacak. Yarım kalan tünelin yüzde 70’lik kısmının tamamlanması için yaklaşık 200 milyon lira daha para harcanacak. Toplam 6 firmanın davet edildiği ikinci ihalede 192 milyon 977 bin 266 lirayla en uygun teklifi sunan şirket ile geçtiğimiz günlerde resmen sözleşme imzalanırken, projenin ise 25 Haziran 2018’te tamamlanacağı duyuruldu. İzmir ve Manisa arasındaki mesafeyi 15 dakikaya indirecek proje kapsamında 4 bin 80 ve 4 bin 74 metrelik iki tünelin açılması ve toplamda 6,5 kilometre bağlantı yolu yapılacak.
 
DEVLETİN ZARARI KATLANARAK ARTIYOR
Daha önceden Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından devletin öz hazine kaynakları ile tamamlanacağı duyurulan ulaşım projesi kapsamında harcanan  milyonlarca lira da son gelişmelerle birlikte tünele gömülüp gitmiş oldu. Yüzde 30’u tamamlanan ve 2,5 kilometrelik kısmında henüz herhangi bir çalışma yürütülmeyen tünellerde yeni yüklenici firma bulunmadığı için tekrardan ihaleye çıkılan projeyle ilgili olarak oluşan zarar da kamuya kaldı. Anlaşmalar gereği, iflasını isteyen Koçoğlu Şirketler Grubu'nun kullandığı dış finansman kredisini Karayolları Genel Müdürlüğü üstlenmek zorunda kalırken, 35 milyon lira civarındaki ödeme hazine kasasından, yani halkın ödediği vergilerden karşılanacak.


 
4 KİLOMETRELİK TÜNEL 7 YILDA BİTECEK
Üst üste yaşanan krizler ve inşaat sürecinde karşılaşılan zorluklar nedeniyle açılışı defalarca ertelenen projenin hizmete girmesi de Mart 2014’ten Haziran 2018’e sarkmış oldu. Aksaklıklar nedeniyle başlangıç bedeli 110 milyon lira olarak belirlenen yatırımın maliyeti de gün geçtikçe katlanarak artarken, uzunluğu 4 kilometreyi bulan tünel toplam 7 yılda tamamlanmış olacak. Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmede, güzergah ve zemin etütleri olmaksızın start verildiği belirtilen tünel yatırımında yüzde 85’lik keşif artışı ile birlikte toplam maliyetin 200 milyon liraya ulaştığı açıklanmıştı.
 
MALİYETİ 110 MİLYONDAN 225 MİLYON LİRAYA ÇIKTI
Öte yandan, körfezin iki yakasını bağlayacak 3,5 milyar liralık tüp geçit ve köprü projesi için kolları sıvayan Karayolları Genel Müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığı, Konak Tünelleri’nin ardından Sabuncubeli’nde de hüsrana uğrarken, yap-işlet-devret modeli ile yola çıkılan projedeki hatalar zinciri nedeniyle milyonlarca liralık kamu kaynağını boşa harcanmış oldu. Yer yer çökmelerin yaşandığı tünel inşaatında devletin milyonlarca lirası toprağa gömülürken, Karayolları Bölge Müdürlüğü tünelde yaşanan heyelan riskine karşı önlem almak amacıyla geçtiğimiz günlerde ayrıca çalışma başlatarak yeni bir proje ihalesine daha çıkmıştı.
 
FİRMANIN İZMİR’DEKİ İLK YATIRIMI OLACAK
Ticari sicil kayıtlarına göre kuruluşu 1997 yılına dayanan Kalyon İnşaat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1997’deki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde 1997’de İSKİ’den aldıkları büyük isale hattı projesi ile ilk kez gündeme gelmişti. Sonraki yıllarda aldıkları büyük kamu ihaleleri ile haberlere konu olan Kalyon İnşaat, 2005 yılında İstanbul’da şube açarken, 2010 yılında ise tamamen İstanbul’a taşındı. Firma ayrıca, Terkos-İkitelli İçme Suyu İsale Hattı, Metrobüs hattı, Tavukçu Deresi ıslahı, Bakırköy Adalet Sarayı, Taksim Meydanı projesi, Gaziantep Hükümet Konağı gibi belli başlı kamu ihaleleri yanı sıra birçok konut inşaatı da yaptı. İstanbul’daki yeni havalimanı projesinin ortakları arasına girmesi, Sabah ve ATV grubunu satın alması Kalyon İnşaat’ın ününe ün kattı. Firma Sabuncubeli Tünelleri projesi ile ilk kez İzmir’de bir projeye start vermiş oldu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.