Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yaşama küsmedi, azmiyle örnek oldu

Yaşama küsmedi, azmiyle örnek oldu

İZMİR'de, 29 yaşındayken yakalandığı parkinson hastalığı ile mücadele eden ve doktorunun başarılı müdahalesiyle bağımlı olduğu yataktan kurtulup ayağa kalkmayı başaran Mehmet Kelçe, azmiyle diğer hastalara örnek oldu. Kelçe'yi yaşam savaşında yalnız bırakmayan eşi Gülnur Kelçe de, parkinsonla ortak mücadele için internetteki sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta kurduğu grupla Türkiye'deki hastaları bir araya getirmeyi başardı.

  • Ege Postası
  • 14.04.2013 - 12:19
İZMİR-  Tekstille uğraşan, şu an 46 yaşında olan Mehmet Kelçe, 17 yıl önce, sağ kolunu kullanamamaya başladı. Bakışları değişen, vücut dengesi bozulan Kelçe'nin muayenesinde parkinsona yakalandığı saptandı. İlk yıllar ilaçla yaşamını devam ettirmeye çalışan Kelçe, bir süre sonra rahatsızlığı ilerleyince yatağa bağımlı hale geldi. 1 yıl boyunca yakınlarının yardımına muhtaç hale gelen Kelçe, 2008 yılında Prof.Dr. Sertaç İşlekel'in, beynine pil takmasıyla kendine geldi. Pil yardımıyla vücut hareketleri normalleşen, titremesi en alt düzeye indirilen Kelçe, ayağa kalkmayı başarınca yeniden hayat buldu.

Zor günlerin ardından çok özlediği sokaklara çıkmaya başlayan, saatlerce yürüyen, düğmelerini yardım almadan iliklemeyi başaran Kelçe, azmiyle diğer hastalara da umut oldu. Bu mücadelesinde onu yalnız bırakmayan hayat arkadaşı ev hanımı Gülnur Kelçe de, boş durmayıp kendileriyle aynı mağduriyeti yaşayanların ortak mücadelesi için sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta bir grup kurdu. Halen 300 üyesi bulunan grupta, parkinson hastalığıyla nasıl mücadele edileceği, sıkıntıların neler olduğu paylaşıldı, zaman zaman uzman doktorların da yorumlarıyla katıldığı sanal toplantılar yapılmaya başlandı.

"PİLLE HAYAT DAHA RAHAT"

Türkiye'de aynı hastalığı yaşayan yaklaşık 100 bin hastaya örnek olan Mehmet Kelçe, sağ kolunu daha önce kullanamadığını, sorunun sağ ayağına da sirayet ettiğini söyledi. Kalçe, "Daha sonra hiç ayağa kalkamamaya başladım. Beyin pili takıldıktan sonra normal hayatıma geri döndüm. Ameliyattan önce dışarı çıkamıyordum ama şimdi dışarı çıkıp geziyor, yemeği kendim yiyebiliyorum. En önemli tuvalete kendim gidebiliyorum. Eğer ilaçlar yeterli gelmiyorsa bir an önce parkinson hastalarına beyin pilini tavsiye ediyorum. O zaman insanın hayatı daha rahat hale geliyor" dedi.

TOPLANTI YAPACAKLAR


Parkinson hastalığıyla mücadele edenlere Facebook'ta kurduğu grupla önderlik eden Gülnur Kelçe ise, "Bizim için çok sordu. Ailemizi de çok etkiledi. Ama biz yılmadık bu hastalığa savaş açtık, sıkıntılarımızı da aştık. Bir şeyler yapılması gerektiğine inandım, bir grup kurdum. Şimdi hastalar kendilerini daha güçlü hissediyorlar. En azından motivasyonlarını yükselttik. Cumartesi günü de uzman doktorlarımızın katılımıyla Türkiye'deki bazı parkinson hastalarını biraraya getireceğiz. Dertlerimizi sıkıntılarımızı paylaşacağız" diye konuştu.

"TEDAVİ EDİLEBİLECEK BİR HASTALIK"

Ameliyatı yapan Prof.Dr. Sertaç İşlekel de, parkinson pili konusunda önemli bir aşamada olduklarını söyledi. günümüzde 100 bine yakın parkinson hastası olduğunu hatırlatan Prof.Dr. İşkesel, "Giderek de ülke olarak yaşlanıyoruz. 15-20 yıl sonra bu sayı 200 bine ulaşacak. Toplumlarda parkinsonla ilgili farkındalık arttırılmalı, hastaların daha bilinçli hale getirilmesi de sağlanmalı. Tedavi edilebilecek bir hastalık olduğu mutlaka bilinmeli" diye konuştu. (DHA)


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.