Dolar 34,1996
%0.05
Euro 37,9551
%-0.37
Altın 2.915,940
%0.69
Bist-100 9.565,00
%-1.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yerel meclisler eyleme çıkacak

Yerel meclisler eyleme çıkacak

Türkiye genelindeki 29 Büyükşehirin ‘Bütünşehir’e dönüştürülmesine yönelik olan ve Cuma günü TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşülmesi beklenen yasaya karşı CHP’li İl Genel Meclisi başkanları eylem hazırlığına girişti.

  • Ege Postası
  • 11.10.2012 - 09:53
İZMİR- Kamuoyunda “Bütünşehir Yasası” olarak bilinen ve 148 yıllık il özel idarelerinin kapatılmasına sebep olan yasaya karşı temenni kararı alarak ilk tepkiyi veren İzmir İl Genel Meclisi’nin CHP’li Başkanı Serdar Değirmenci, CHP’li meclis başkanları olarak eylem yapacaklarını söyledi. Hükümetin bir yandan yerel yönetimleri güçlendirirken bir yandan da özel idareleri kapatmasını çelişki olarak nitelendiren Değirmenci, “Bütünşehir Yasası denilen bir yasa ile il özel idarelerin kapatılması, 148 yıllık birikimin hiçe sayılması gündemde. Bütün il özel idareleri kapatılıyor kimsenin gıkı çıkmıyor. Kimse karşı çıkmazsa özel idarelerin ve il genel meclislerinin ruhuna El-Fatiha diyeceğiz. ” dedi.


İki başlı yönetim
Bütünşehir Yasası’nın geçmesi durumunda sadece 29 ilde uygulanacağını, diğer illerin yapısının aynı kalacağına dikkati çeken Değirmenci, “29 ilin dışındaki illerde özel idareler eskisi gibi kalacak. Bütünşehir Yasası denen yasa eyalet sistemine geçişin bir aşaması. Bu yasa geçerse Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter yapısı ortadan kalkacak. Türkiye bölünmeye gidiyor” diye konuştu. Yasayla ilgili kimsenin bir bilgisi olmadığını anlatan Değirmenci, dile getirmeseler bile kaymakamların, valilerin bu yasaya karşı olduklarını, vali ve kaymakamların etkinliklerinin ortadan kalkacağını dile getirdi.

Özel idareler kaldırılıyor

Tasarıya göre en önemli sonuçlardan biri de 29 büyükşehirde özel idarelerin kaldırılacak olması. Özel idarelerin kaldırılması konusunda mutabakata varıldığı, bu yetkinin Büyükşehir’e devredilmesinin düşünüldüğü belirtiliyor. Yasayla il sınırı olarak tespit edilen Büyükşehir sınırlarında köyler dahil tüm seçmenler Büyükşehir’e oy kullanabiliyor.
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.