Dolar 34,6621
%0.05
Euro 36,4132
%0.09
Altın 2.949,930
%0.63
Bist-100 9.698,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yeşilırmak, Amasya'yı cazibe merkezi haline getirecek

Yeşilırmak, Amasya'yı cazibe merkezi haline getirecek

Anadolu tarihinin önemli duraklarından olan şehzadeler şehri Amasya, şimdilerde kültür turizminde lider olmasını sağlayacak bir projeye hazırlanıyor. Yeşilırmak Şişirme Projesi ile ırmak önüne set çekilerek su seviyesinin hep aynı kalması...

  • Ege Postası
  • 04.05.2013 - 10:27
Anadolu tarihinin önemli duraklarından olan şehzadeler şehri Amasya, şimdilerde kültür turizminde lider olmasını sağlayacak bir projeye hazırlanıyor. Yeşilırmak Şişirme Projesi ile ırmak önüne set çekilerek su seviyesinin hep aynı kalması sağlanacak. Böylece ırmakta yaz ve kış su oyunları, sandal sefası, jet ski turları yapılabilecek.

Orta Karadeniz bölümünün iç kesiminde yer alan, bulunduğu konum itibariyle geçiş iklimine sahip olan ve bitki örtüsü çeşitliliği ile dikkat çeken Amasya’nın kimliğini şekillendiren ana unsurlardan birini de şehrin tam ortasından geçen Yeşilırmak oluşturuyor. Amasya Belediyesi, kentin vazgeçilmez güzelliğini tamamlayan Yeşilırmak için 2014 yılı başlarında yürürlüğe koymak için önemli projeler geliştirdi. Amasya’yı turizmde liderlik konumuna taşıyacak projeler içerisinde Yeşilırmak’ın şişirilerek üzerinde yaz ve kış aylarında su oyunları, sandal sefası, jet ski turları ve kenarlarında insanların dinlenirken çaylarını yudumlayabilecekleri mekanlar inşa edilecek. Hatta bu proje içerisinde elektrik enerjisi üreten üniteler olacak.

Yeşilırmak Şişirme Projesi ile şehrin hem tarihi yönünün ön plana çıkacağını, hem de modern yapısını pekiştireceğini belirten Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Amasya’nın Türkiye’nin en şanslı illerinden bir tanesi olduğunu, çünkü ortasından Yeşilırmak geçtiğini belirtti. Türkiye’de su ile barışık yaşayan başka bir il olmadığını söyleyen Özdemir, “Anadolu’da İstanbul’dan sonra yalı kültürü ile yaşayan tek şehir Amasya’dır. Su kenarına ev yapan, hatta konsollar ile suyun üzerine uzanan tek şehir de Amasya’dır. İçinden saniyede 500 metreküp su geçen eşine ender rastlanan bir ilimiz var. Yeşilırmak’ın üzerinde bu kadar kültürel mirası bu zamana kadar korunmuş. Neredeyse 500 yıllık sivil mimarinin güzel örneklerinin su üzerinde gerdanlık gibi durduğu çok az ilimiz var.
Ortasından su geçen belki birçok kentimiz var, ama hepsi de su ile arasında mesafe bırakmıştır. Bizler düşündük ve ilimiz için büyük bir nimet olan Yeşilırmak’ı verimli bir şekilde kullanmaya karar verdik. Yeşilırmak’ın su seviyesinin mevsimsel yağışlara paralel olarak sürekli değişken olmasını nasıl avantaja dönüştürürüz diye araştırmalar yaptık. Su seviyesinin azaldığı dönemlerde su miktarını aynı metreküp geçebilecek şekilde önüne set yaparak doğal şelale oluşturmak üzere projemiz tamamlandı. Toplam 10 milyon liraya mal olacak projeyi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın da (OKA) desteği ile gerçekleştirmek istiyoruz.” diye konuştu.

Yeşilırmak Şişirme Projesi ile ilgili 3 yıldır fizibilite çalışması yaptıklarını ifade eden Özdemir, “Yeşilırmak’ın bu işe uygun olup olmadığını araştırmamız gerekiyordu. Çevresel etkilerin değerlendirilmesi, kültür varlıklarına zarar verebileceğimiz gibi birçok parametreleri analiz etmemiz gerekiyordu. Çalışmalara 2014 yılı başlarında başlayacağız ve 2015’in ortalarında bitireceğiz. Proje tamamlandıktan sonra zaten turizmde iddialı olan şehrimizin çıtasının bir adım daha ileri yükseleceğine inanıyorum. Amasya turizmine çok büyük bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. İlimiz kültür turizminde çok iddialı bir ildir. Bakanlığımızın istatistik rakamlarına baktığımızda çevre iller ile kıyaslanmayacak şekilde bir yükselişimiz var. Bu proje ile çok daha fazla ses getireceğimizi, hatta bu sesin ülke dışına çıkacağına inanıyorum. Özellikle yaz aylarında suyun seviyesinin düşmesi ile beraber çevresel kirlilik meydana gelmekte. Bunlar da bu vesile ile bertaraf olacak. Ayrıca Yeşilırmak’ı su oyunlarında kullanma fırsatı bulacağız. Jet ski, sandallar gondollar, dinlenme yerlerimiz, çay bahçelerimiz ve hatta enerji üretebileceğimiz bir ünitesi olacak. Yani bu çalışma kendi kendini çevirebilecek bir proje olacak.” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.