Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yüksel'den bakana Akalan mektubu

Yüksel'den bakana Akalan mektubu

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, İstanbul-İzmir Otoyolu inşaatında kullanılmak üzere Kemalpaşa Akalan Köyü’nün hemen yanı başında açılan taşocağı ile ilgili TBMM Başkanlığına 08/01/2015 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından yanıtlandırılmak üzere bir soru önergesi verdi.

  • Ege Postası
  • 06.02.2015 - 12:34
Önergesine yanıt alamayan Yüksel, Bakana konuyu açıklayıcı bir mektup gönderdi. Mektubunda, Akalan Köyü’nde açılmak istenen, taş ocağı ve kırma eleme, asfalt v.s. tesisler için verilmiş bulunan “ÇED Kapsam Dışı Kararı”nın incelenerek kaldırılması gerektiğine vurgu yapan Yüksel, taş ocağının Akalan Köyünde yaşayan insanlara, doğaya, hayvanlara ve tarıma zarar vereceğini, bu nedenle bölgede yaşayan köylülerin yaşam hakları için mücadele ettiklerini, ayrıca kararın kapsadığı sahanın heyelan bölgesinde olduğunu ifade etti. 07.Ocak.2014 tarihinde  Akalan köyüne giden Yüksel, direnişteki köylülere destek verdi. 

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANINA AÇIK MEKTUP

Sayın İdris GÜLLÜCE 
          Çevre ve Şehircilik Bakanı

KONUSU: İzmir İli, Kemalpaşa İlçesi, Akalan Köyü’nde açılmak istenen, taş ocağı ve kırma eleme, asfalt v.s. tesisler için verilmiş bulunan, “ÇED Kapsam Dışı Kararı”nın incelenerek kaldırılmasına ilişkin görüşlerimin iletilmesi.
     İzmir İli, Kemalpaşa İlçesi, Akalan Köyü’nde Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından, açılmak ve çalıştırılmak istenen, taş ocağı ve kırma eleme, asfalt v.s. tesisler için verilmiş bulunan, “ÇED Kapsam Dışı Kararı” yerinde ve doğru değildir. 
Şöyle ki; kararın kapsadığı saha, heyelan bölgesi olup, bu sebeple, saha ile köy arasında bulunan demiryolunun bu bölümünde, projede değişiklik yapılarak tünel ile geçiş sağlanabilmiştir. Aynı zamanda fay kırığı üzerinde bulunan taş ocağı yapılmak istenen saha, Akalan Köyü ve Demiryolu tüneli için ciddi tehlike oluşturmaktadır. Keza taş ocağından çıkarılacak malzemenin, tesislerde kırılıp elenmesinden sonra, otoyola ulaştırılmasında kullanılacak yol da, tünel üzerinden geçmektedir. Burada oluşacak titreşim ve hareketlenme, heyelanı tetikleyebilecektir.
Daha da önemlisi, Taş ocağı ile ocaktan çıkarılan taşların işleneceği tesis 200 öğrencinin okuduğu okula 300 metredir. Bu durumda, taş kırım tesisinden çıkacak tozdan etkilenecek çocukların sağlığı tehlikeye atılmış olacaktır. Taş ocağından çıkarılacak malzemenin kırılıp elenmesi ve işlenmesi için tesislerin kurulacağı alan, köyün merası olan parselin içinde kalmaktadır. Keza, köyün öncelikle zeytinlikleri ve önemli gelir kaynağı olan kiraz bahçeleri, Zeytinlerin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanunun 20. Maddesi kapsamında ve 100 metre mesafeden başlayan alanlardadır. Tarımdan geçinen köylünün ağır derecede zarar göreceği açıkça bellidir. Bu sebeple; Mera Kanunu ve Zeytinlerin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanunun kapsamında kaldığı ve her iki yasanın da, özel yasalar olarak öncelikle uygulanması gereken hukuk olması nedeniyle, bu alana “ÇED Gerekli Değildir” demek,  akıl dışıdır. ÇED kararı olmadan ve detaylı bir proje hazırlanmadan tesisin kurulmaya çalışılması hukuka aykırıdır ve  bu bir çevre katliamıdır. 
Ayrıca, Akalan Köylüsünün, basında da yer alan, bölgeye iş makinalarının sokulmasına karşı tepkileri ve direnmeleri de kararın tekrar gözden geçirilmesi açısından, önemli bir sosyal durumdur.
Belirttiğimiz sebeplerle, kararın gözden geçirilerek, değerlendirme yapılmasını ve bu denli riskler ve olumsuzluklar içeren sahadaki taş ocağı ve kırma eleme tesisi, asfalt şantiyesi  kurulması işleminde ısrar edilmemesini, açılan davanın sonucunun beklenmeden, “ÇED Kapsam Dışı Kararı”nın iptal edilerek  vazgeçilmesi gerekmektedir.     

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.