Yüksel ve Moroğlu'ndan 'kaldırım' atağı
CHP İzmir Milletvekilleri Moroğlu ve Yüksel, verdikleri kanun teklifiyle, belediyeler ile vatandaşı karşı karşıya getiren “kaldırım payı” olarak da bilinen “Yol Harcamalarına Katılma Payı” sorununda yeni bir yol önerdi.
- Ege Postası
- 04.03.2013 - 11:07
İZMİR- Moroğlu ve Yüksel; “Tarh edilmemiş, tarh edildiği halde tahakkuk edilmemiş veya tahakkuk etmiş ise de tahsil edilmemiş katılma paylarının belediye meclis kararı ile alınamayabileceği” şeklinde değiştirilmesini öneriliyor.
Teklif kanunlaşırsa, Bütünşehir Yasası yürürlüğe girmeden önce İçişleri Bakanlığı tarafından belediyelere gönderilen “katkı paylarını bir an önce tahsil edin” talimatıyla ortaya çıkan ikilem, eşitsizlik ve uygulamada yaşanan sorunlar tarih olacak.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekilleri Mustafa Moroğlu ve Alaattin Yüksel, “Bütünşehir Yasası” olarak da nitelendirilen “6360 Sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair Kanun Tekliflerini, TBMM Başkanlığı’na sundu.
Moroğlu ve Yüksel, teklif gerekçelerinde hem belediyeleri hem de vatandaşları zor durumda bırakan mevcut durumla ilgili “eşitsizliğe” dikkat çektiler. Anayasa’nın “Kanun önünde eşitlik” üst başlığıyla düzenlenen 10. Maddesi’ne atıfta bulunan Moroğlu ve Yüksel yazılı kanun teklifi gerekçesinde şu ifadelere yer verdiler:
“2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 86’ncı maddesine göre Yol harcamalarına katılma payının alınması zorunluluğu; 06.12.2012 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe giren 6360 sayılı kanunun 28.maddesiyle zorunluluktan çıkarıldı. Yol harcamalarına katılma payının vatandaşlardan tahsil edilip edilmeyeceğine belediye meclislerince karar verilmesi düzenlendi. Belediyeler bir yandan daha önceden tahakkuk ettirilen kaldırım katkı paylarının ödenmesi isterken bir yandan da belediye meclisleri kaldırım katkı paylarının vatandaştan tahsil edilmemesine dair kararlar aldı. (Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır) şeklindeki Anayasanın 10.maddesinin son fıkrasından açıkça anlaşılacağı gibi; herkes herhangi bir ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Bu ilke devlet organları ve idari makamlar için de elbette geçerlidir. Değişikliği teklif edilen madde mevcut hali ile Anayasa’nın 10.maddesine aykırılık teşkil etmektedir. Anayasa’ya aykırılığın ortadan kaldırılması, uygulamalarla ortaya çıkan eşitsizliğin giderilmesi ve belediyelerin içinde bulunduğu bu sıkıntının çözülmesi için 6360 sayılı yasa ile getirilen düzenlemenin, tarh edilmemiş, tarh edildiği halde tahakkuk edilmemiş veya tahakkuk etmiş ise de tahsil edilmemiş katılma paylarının belediye meclis kararı ile alınamayabileceği şeklinde değiştirilmesi gerekmektedir.”
Yorum Yazın