Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'de 'Fişleme' krizi

Büyükşehir'de 'Fişleme' krizi

Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmet binalarında uygulamaya konulması planlanan parmak izi uygulaması personelin büyük tepkisine neden oldu. Önümüzdeki günlerden itibaren işe gelen çalışanların turnike geçiş sistemine dahil edilmesi planlanırken, sendikalar ise eylem için hazırlıklara başladı.   Parmak izi uygulaması ortalığı karıştırdı!

  • Ege Postası
  • 10.10.2016 - 12:38

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- 15 Temmuz'un ardından yaşanan gergin süreç ve kamuda peşi sıra gelen soruşturmalar neticesinde adeta diken üstünde günler geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi personeli yeni bir şokla daha karşılaştı.

BELEDİYE PERSONELİ PARMAK İZİ VERECEK

Bünyesinde çalışan memur ve işçi personeli için kısa süre önce "sıkı yönetim" şeklinde tepki gören hazırlıklara başlayan Büyükşehir Belediyesi'nde yeni bir dönem başlıyor. Parmak izi ve şifreli personel takip sistemi satın alan belediye yönetimi, hizmet binalarında çalışan personelin takibi için kapılara yeni turnikeler yerleştirecek.

"SIKIYÖNETİM" TEPKİSİ

Önceki yıl belediye bünyesinde kullanılan bilgisayarlar için yeni dijital filtre sistemine geçen ve engellemeler nedeniyle çeşitli tartışmaların yaşandığı belediyede uygulamaya konulması planlanan yeni sistem de ortalığı karıştırdı.

SİSTEM AÇILMADAN KRİZ BAŞLADI, SENDİKALAR EYLEM HAZIRLIĞINDA

Daha önceden çeşitli kamu kurumlarında uygulamaya konulmak istenen ancak, yetkili sendikalar tarafından her seferinde yargıya taşınan söz konusu uygulama hayata geçmeden belediyede kriz başladı. Parmak iziyle mesai takibine karşı çıkan personel, özel hayatın gizliliği ihlal edildiği gerekçesiyle belediyeden şikayetçi olmaya hazırlanıyor. Büyükşehir çalışanlarının hak ihlali şikayetlerini ve ilgili yargı süreçleri ile emsal kararları incelemeye alan belediyede örgütlü bulunan memur ve işçi sendikaları konuyu takibe aldı. Belediyeye itiraz hazırlığı yapan sendikaların, karardan geri dönülmediği takdirde eyleme hazırlandığı öğrenildi.

KANUN NE DİYOR'

Benzer uygulamanın hayata geçirilmek istendiği Devlet Su İşleri, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. gibi devlet kurumlarında çalışan personelin sendikalar aracılığıyla açtıkları davalarda "parmak iziyle takip" için durdurma kararı gelmişti. Söz konusu uygulamayı anayasanın ilgili hükümlerine, AİHM kararlarına aykırı bulan Danıştay, 2015/10546, 2013/9526 numaralı iki ayrı davada kişinin rızası alınmadığı, yürürlükteki mevzuatta ilgili maddeler bulunmadığı gibi gerekçelerle sistemin iptal edilmesi yönünde karar almıştı. Gelişmelerle birlikte, İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan personel ya da sendikalar kurulmak istenen söz konusu sistemi yargıya taşıdığı ve iptal kararı çıktığı takdirde, belediye tarafından satın alınan sistemin rafa kaldırılması ve dijital turnikelerin de kullanılmadan atıl durumda kalması gündeme geldi.   

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.