Katalonya'nın bağımsızlık ilanına İspanya'dan jet hamle
İspanya'nın Katalonya özerk yönetimi parlamentosu, tek taraflı bağımsızlık ilan etti. 135 kişilik parlamentoda 70 evet, 10 hayır oyu çıktı. İspanyol yönetiminden jet yanıt geldi... İspanya Senatosu, Katalonya hükümetini fesheden tasarıyı kabul etti. İspanya'nın Katalonya özerk yönetimi parlamentosunun bugün tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi Katalanları sokaklara döktü.
- Ege Postası
- 27.10.2017 - 16:23
İspanya'da Katanların bağımsızlık için yaptığı referandumun ardından tansiyon düşmüyor. Katalan parlamentosu bağımsızlık ilanı için oylama gerçekleştirdi.
İspanya'nın Katalonya özerk yönetimi parlamentosu, tek taraflı bağımsızlık ilan etti.
Katalonya'da azınlık hükümeti olarak iktidarda bulunan "Junts pel Si" (Evet için Birlik) ittifakı ve ona dışarıdan destek veren aşırı sol görüşlü "Halk Birliği Adaylığı" (CUP) partilerinin sunduğu "cumhuriyet yönetimi şeklinde bağımsız Katalonya devleti ilan edilmesi ve bununla bağlantılı yapıcı sürecin başlatılması" başlıklarındaki karar önerileri parlamentodaki oylamada kabul edildi.
70 EVET, 10 HAYIR OYU ÇIKTI...
"Junts pel Si" ve CUP'un verdiği öneriyle gizli olarak yapılan oylamadan 70 "evet", 10 "hayır" ve 2 "boş" sonucu çıktı. "Catalunya si que espot" partisi dışında muhalefetteki tüm siyasi partiler oylamaya katılmayarak, protesto etmek için genel kurul salonunu terk etti.
Halk Partisinden (PP) milletvekilleri salonu terk ederken genel kurul koltuklarına İspanya ve Katalonya bayrakları bıraktı.
Katalonya'nın İspanya'dan ayrılmasına karşı çıkan Halk Parti'si, Sosyalist Parti ve Ciudadanos'dan (Yurttaşlar) vekiller ise oylamayı protesto ederek binadan ayrıldı. Oylamaya bağımsızlık yanlısı 'Junts pel Si', CUP ve Podemos bağlantılı 'Catalunya Si Que Es Pot' partileri katıldı.
Barcelona sokaklarına çıkan bağımsızlık yanlısı belediye başkanları, Carles Puigdemont'un parlamentoya gidişi sırasında ellerinde kralın asalarıyla oylamaya destek verdi.
İSPANYA ÖZERKLİĞİ ASKIYA ALDI
İspanya Senatosu, Katalonya özerk yönetimi hükümetinin feshedilmesi ve 6 ay içinde erken yerel seçime gidilmesini öngören anayasanın 155. maddesini uygulaması için merkezi hükümete yetki verdi.
İspanya'da Bakanlar Kurulu'nun 21 Ekim tarihinde aldığı, Katalonya özerk yönetimi için anayasanın 155. maddesinin uygulanması talebi Senato'da
oylandı. Oylamada 214 "evet" ve 47 "hayır" sonucu çıktı. Resmi Gazete'de yarın yayınlanıp hemen yürürlüğe girmesi öngörülen 155. madde, merkezi hükümete Katalonya yerel hükümetini feshetme yetkisi veriyor.
155. madde, yerel hükümetin fesh edilmesine olanak sağlasa da, özerkliğin alınmasını içermiyor. Ancak gözlemciler, Katalonya hükümetinin son bağımsızlık ilanı sonrası, yerel hükümetin yetkilerinin de Katalonya yönetiminden alınabileceği yorumunu yapıyor.
İspanya hükümeti yarından itibaren Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigemont, diğer hükümet üyeleri, Katalonya parlamentosunun memurları veya Katalonya yerel polisi müdürlerini görevlerinden alabilecek.
155. MADDE NELER İÇERİYOR
İspanyol Anayasası'nın 155'inci maddesi, Franco diktatörlüğü dönemi ve 1978 Anayasasının yürürlüğe girmesi sonrasında ilk kez uygulanmış olacak. 1939-1975 yılları arasındaki Franco diktatörlüğü döneminde Katalan hükümeti feshedilerek Katalan dili yasaklanmış, katalonya merkezi yönetime bağlanmıştı.
155'inci madde, ayrılıkçı eylemlerde bulunan bölgelerin özerkliklerinin iptal edilmesine olanak tanıyor. Madde uyarınca Madrid yönetimi Katalan polisi, yönetimi ve kamu yayıncılık kuruluşlarının kontrolünü de devralma yetkisine sahip.
İspanya Adalet Bakanı Rafael Catalá, "Biz İspanyolları bölmek için burada değiliz. Ancak birileri İspanya toprağı adına bir bağımsızlık ilan edecek olursa, bunu yetkilerini aştığı için yapamazlar" diye konuşmuştu.
Carles Puigdemont İspanya Senatosu'na bir mektup göndermişti. Puigdemont mektupta, "Özerkliğin kalıdırılması krizi derinleştirir" uyarısında bulunmuştu.
Katalonya'da 1 Ekim'de yapılan bağımsızlık referandumu İspanya tarafından "yasa dışı" ilan edilmişti.
Katılım oranı yüzde 43 olan referandumda halkın yüzde 90'ı bağımsızlığa "Evet" demişti.
2015'te yapılan seçimlerde Katalonya bölgesindeki oyların yüzde 40'ını alan birlikçi partiler ve bağımsızlığa karşı çıkan birçok seçmen ise referandumu boykot etmişti.
İspanya şokta!... Başbakan'dan ilk açıklama geldi...
Katalonya Parlamentosu'nun bağımsızlık ilanı sonrasi İspanya şokta... Madrid sokaklarında büyük bir sessizlik ve şaşkınlık hakim... İspanya Başbakanı Rajoy'dan itidal çağrısı geldi. Rajoy Twitter'dan yaptığı açıklamada "Katalonya'da hukukun üstünlüğü yeniden tesis edilecektir" dedi.
Dünya televizyonları yayınlarını kesip Katalonya Parlamentosu'nun aldığı tek taraflı bağımsızlık kararını birinci haber olarak duyurmaya başladılar. Barcelona sokaklarında yaşanan coşkulu kutlamalar bütün dünyada canlı olarak izleniyor.
Şimdi herkesin kafasında aynı soru var: Bundan sonra ne olacak'
Emekli Büyükelçi Uluç Özülker'in bundan sonraki gelişmelerle ilgili yorumu şöyle:
"İspanya değil Avrupa kaosa sürükleniyor. Madrid ağırlıklı olarak krallık hepsi üstünde egemen çıkmıştır.
Üç sorun ortaya çıkacaktır. Katalonlar kendilerinin ekonomik açıdan güçlü olduklarını, hak ettikleri destekleri alamadıklarını ve sonuç itibariyle ispanya'yı ayakta tutan taraf olarak görüyorlar. İspanya bu hale AB'ye girdikten sonra geldi. Bugün Katalonya bağımsızlık sonucuyla karşı karşıya kalırsa, mutlaka AB başta olmak üzere çok ciddi sıkıntıya düşer. Ve buralardan çıkmak mecburiyetinde kalır.
İkinci husus her hâlükârda Katalonya ikiye bölünmüş vaziyette. Bağımsızlık için evet diyenler, yüzde 46'lık katılımla bunun yüzde 92'sini almış durumdadırlar. Katalonya kendi içinde de karışır. Üçüncüsü, Başbakan gayet net bir biçimde ispanyol parlamentosunun desteğini de arkasına alarak hangi adımların atılacağını, bunun ne şekilde bastırılacağına dair açıklamalar yaptı. Büyük bir sabırla bunu erteleyerek geldi.
Bu bir bilek güreşi. Bağımsızlık yanlısı liderle, bütün ispanya çapındaki partiler ve vatandaşların karşı karşıya gelmesine neden olabilecek bir olaydır.
Hem polis, hem askeri hem de adli olarak müdahaleye kadar gider bu iş. Tutuklamalarla tatsız olayların yaşanacağı noktaya gelinir."
Bağımsızlık ilanının ardından Katalanlar sokaklara döküldü
İspanya'da Katalan Özerk Yönetimi'nin bağımsızlık için yaptığı referandumun ardından Katalonya parlamentosu tek taraflı bağımsızlık kararı aldı. Heyecan içerisinde kararı bekleyen halk parlamentonun önünde büyük coşku yaşadı.
Bekleyen kalabalık sıklıkla Katalanların bağımsızlık marşı Els Segadors'u söylediler.
Yorum Yazın