Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Meteorolojiden tropik fırtına uyarısı: Çok kuvvetli ve şiddetli...

Meteorolojiden tropik fırtına uyarısı: Çok kuvvetli ve şiddetli...

Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü sağanak, sel, su baskını, yıldırım, hortum ve ulaşımda aksaklıklar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmasını istedi. Öte yandan Tropik fırtına alarma geçirdi. Pazar günü İzmir, Muğla, Aydın ve Çanakkale çevrelerinde rüzgarın şiddeti 100 km'nin üzerine çıkacak. Habertürk Meteoroloji Mühendisi Hüseyin Öztel uyarıyor: Günlük hayat olumsuz etkilenecek. Elektrik ve doğalgaz kesintileri yaşanabilir. Meteoroloji'den yeni uyarı geldi:

  • Ege Postası
  • 28.09.2018 - 11:19

Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü, Orta Akdeniz'de oluşan tropik fırtınanın pazar günü ülkenin batı kesimlerini etkilemesinin tahmin edildiğini duyurarak, vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması uyarısında bulundu.

Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, tropik fırtınanın 30 Eylül Pazar günü Türkiye'nin batı kesimlerinde etkisini göstermesinin beklendiği belirtildi. 

Duyuruda, şu ifadelere yer verildi:

"Ege'nin batısında İzmir, Muğla, Aydın ve Manisa, Marmara'nın batısında Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne'nin güneyi ile batı kesimleri başta olmak üzere İstanbul'da yerel olarak çok kuvvetli ve şiddetli (50-100 kg/m2) , Çanakkale ve Muğla ile İzmir ve Balıkesir'in batı kesimlerinde yer yer aşırı (100 kg/m2 üzeri) sağanak ve gök gürültülü sağanak beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, hortum, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır."

Tropik fırtınanın yönü, şiddeti ve etkileyeceği alan konusundaki olası değişikliklerin Meteoroloji Genel Müdürlüğünün güncel tahmin ve uyarılarından takip edebileceği kaydedildi. 

METEOROLOJİ YAŞANABİLECEK TEHLİKELERİ SIRALADI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Twitter hesabından pazar günü etkili olması beklenen fırtınanın olası olumsuzlukları hakkında uyarılarda bulundu.

Meteoroloji'den yapılan uyarılarda şu ifadelere yer verildi:

- İnsanlar ve hayvanlar savrulan veya düşen parçalardan zarar görebilir.
- Bina ve evlerin kiremitleri, çatı kaplamaları veya iyi inşa edilmemiş çatıları uçabilir. Çatılardaki bacalar yıkılabilir, televizyon / uydu antenleri ve güneş enerjili su ısıtma sistemleri düşebilir
- Yere sabitlenmemiş karavanlar ve temelsiz prefabrşk yapılar yerlerinden oynayabilir veya devrilebilir
- Minareler ve direkler devrilebilir. Tabelalar, trafik işaretleri ve trafik lambaları kopabilir, ağaç dalları kırılabilir ve kökü sağlam olmayan ağaçlar yerinden sökülebilir.
- Seralarda çerçevelerin kırılması ve bükülmesi, camların kırılması veya plastik örtülerin yırtılması şeklinde hasarlar görülebilir.
- Elektrik telleri zarar görebilir.
- Balık çiftliklerinde kuvvetli rüzgar, dalga veya deniz kabarması sebebiyle balıkların bulundukları kafesler zarar görebilir.
- Deniz dalgası veya kabarması sebebiyle plaj ve sahil şeritlerinde hasar ve su baskınları oluşabilir.

KRİZ MASASI GÖREVDE

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün "Türkiye’ye doğru gelen fırtınanın Ege Bölgesi’ni etkilemesi durumunda, 30 Eylül Pazar günü rüzgar hızının saatte 100-120 kilometreye ulaşacağı ve yağışların metrekarede 75 kilogram ve üzerinde beklendiği" yönündeki açıklaması üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi de tüm birimleriyle teyakkuza geçti. Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, İZSU, İZBETON, İtfaiye Daire Başkanlığı, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ve Yerel Hizmet birimleriyle Kriz Masası oluşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, fırtınanın ilerleyişini yakından takip ederken son hazırlıkları da gözden geçiriyor.

İZMİR İÇİN 5 GÜNLÜK HAVA TAHMİN RAPORU 

DEV DALGALAR OLUŞABİLİR

Ege ve Akdeniz kıyıları 'tropik fırtına' uyarısıyla alarma geçti. Habertürk Meteoroloji Mühendisi Hüseyin Öztel, pazar günü rüzgarın 100 km hızla eseceğini, önümüzdeki 5 gün boyunca Çanakkale'den İzmir'e kadar metrekareye 100 kilogramdan fazla yağışın düşmesinin beklendiğini açıkladı. 

Bu kentlerde su baskınları yaşanabilir. Fırtınanın en şiddetli hissedileceği yerler İzmir ve çevresi... Dev dalgalar oluşabilir. Kıyıdaki teknelerin alabora olma ihtimali var. 

ELEKTRİK, DOĞALGAZ KESİLEBİLİR 

Ayrıca pazar günü fırtınanın şiddetiyle elektrik ve doğalgaz kesintileri yaşanabilir. İnternet hatlarında da arızalar meydana gelebilir. Köylerde ise heyelan ve toprak kaymasına karşı dikkatli olunması istendi. Ayrıca vatandaşlar mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları, günü kapalı yerlerde geçirmeleri konusunda uyarılıyor. 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.