Dolar 32,2002
%-0.01
Euro 35,0137
%0.02
Altın 2.518,200
%0.7
Bist-100 10.708,00
%0.6

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kordon'a yeni yönetmelik, yeni soluk

Kordon'a yeni yönetmelik, yeni soluk

İzmir'in en prestijli yerlerinin başında gelen, eğlence, ticaret ve hizmet sektörünün nabzının attığı Kordon ve Pasaport sahilinde günün değişen ihtiyaçları ve şikayetler üzerine yeni yönetmelik yapıldı. İşletmelerin kullanım alanlarına yapacakları tente ve donanımlarıyla ilgili modeller belirlendi. "İzmir'in vitrini" için yeni dönem:

  • Ege Postası
  • 20.03.2016 - 11:46

İzmir'in en tanınmış bölgelerden biri olan Kordon ve Pasaport'daki işletmeleri kapsayan yönetmelikler güncel ihtiyaçlar, kent estetiğini geliştirecek düzenlemeler ve şikayetler çerçevesinde revize edildi. Büyükşehir Belediye Meclisi'nden oybirliğiyle geçen Kordon ve Pasaport yönetmeliği ile yayalar, apartman sakinlerine daha rahat bir ortam sağlanması, kent estetiğinin öne çıkarılması için standartlar belirlendi. Kordon ve Pasaport'ta belirli bir karakter yaratılması hedeflendi. Kordon yönetmeliği ilk kez 2000 yılında hazırlandı, 2008 yılında revize edildi. Pasaport Bölgesi Yönetmeliği ise 2014 yılında onaylanmıştı. Bu süreçte değişen konfor koşulları ve kullanıcıların ihtiyaçlarını gözeten bir anlayış ile yenilenen yönetmelikler, Kordon'un estetik görünümünü geliştirici ve bu bölgede yaşayanların rahatsız oldukları konularda iyileştirmeler getiren kullanım özellikleri içerdi.

KORDON'DA SORUN VE ŞİKAYETLER

Bugüne kadar Kordon'da yönetmeliğe aykırı bazı uygulamalar dikkat çekti. Süreç içinde tente ile bina arasında ve tenteler arasında eklentiler, yaya geçişini engelleyen ve görüntü kirliliği yaratan depolamalar, bina girişlerinin kapatılması ve bu nedenle apartman sakinlerinin sıkıntı duyması, zemin kattaki kullanım nedeniyle üst katların zaman içinde el değiştirmesi, açıkta tv, doğalgaz, kablo geçişleri, birbirinden farklı ve uyumsuz separötör kullanımları, masa ve sandalye işgalleri, araç parkları, üst örtüye eklenen ve açıldığında kötü görünen storlar, ilan ve reklam yönetmeliine aykırı tanıtım unsurları gibi sorunlar ortaya çıktı.

Öte yandan bölgede yaşayan sakinler de canlı müzik yapılan işletmelerin gürültü kirliliği, klima gürültüsü, ailelerin giderek Kordon'da yaşamak istememesi, alanda gece 23.00'dan sonra dışarı çıkmaktan korktukları, işletmelerin çeşitli malzemelerle bina girişini kapattıkları, masa,sandalyelerle yaya geçişini kapatmaları, kaldırımların daralması, tentelerin birinci kat hizasını kapatması, tente üzerinde biriken pisliğin 1. kat sahibince temizlenmesi, denetimsizlik olduğu, şikayet halinde işletmeler tarafında tehdit edildikleri, yeme-içme mekanlarının koku yapması gibi şikayetlerde bulundu.

YENİ YÖNETMELİKLE BİRLİKTE DEĞİŞENLER

Yeni Kordon Yönetmeliğinde ticari kullanım alanlarının sınırları Kordon Düzenleme Projesi'nde belirlendiği haliyle kaldı. Yayalara ve apartman girişlerine yönelik sınırlar korundu. Yapılardan deniz yönünde 2.70 metre yaya kullanımına, daha sonraki 7.70 metre işletmelere, ardından yola kadar olan 2,05 metre kaldırım da yayalara ayrıldı.Yeni Kordon Yönetmeliği ile kullanıcı ihtiyaçlarını gözeten işletme donanımı, Kordon'un estetik görünümünü geliştiren, kentin cazibe bölgesine karakter veren, bütünlük sağlayan uygulamalar, bu bölgede yaşayanların şikayet ettikleri konularda iyiliştirmeler, yayaların kullanımına olanak ve öncelik tanıyan unsurlar, sürekli denetim getirildi.

YENİ YÖNETMELİKLE GETİRİLEN OLANAKLAR

Yeni Kordon yönetmeliğiyle eski yönetmelikte olmayan açılır kapanır gölgelik, zeminde ahşap platform, çiçeklik, cam seperatörler(ayırıcı), tente üzerinde stor, elektrikli donanımlar-aydınlatma, doğalgaz ile ısıtmanın kullanılmasına olanak sağlandı. Yönetmelikte işletmelerin en çok tercih ettiği gölgelik modeli seçildi. Günün koşullarına uygun olarak açılır kapanır nitelikte tariflendi. İşletme ön cephesinde camlı fiberbeton ve camlı ahşap saksı kullanabilecek. İşletmelerin sadece servis için kullanldığı 7.70 metrelik alanda, için alınan özel günler ve geçici etkinlikler dışında saat 23.00'dan sonra elektronik cihazla müzik dahil hiçbir ses yayını yapılamayacak. 

İŞLETMELERİN İSTEKLERİ DİKKATE ALINDI

Gölgelikler genişliği 7.30 metreyi geçmeyen tavanı açılıp kapanabilir, dört tarafı açık ve yönetmelikteki gölgelik modelinden yapılabilecek. İşletmeler binaya bakan kısımları hariç kullanım alanını sınırlayan üç taraf için cam ve saksılardan oluşan ayırıcı kullanabilecek. Cam ayırıcıların yerden yüksekliği 1 metre olabilecek. Saksılar sadece yola bakan cephede kullanılabilecek. Gölgelik üzerine fermuarlı stor perde yapılabilecek. İşletmeler mevcut zemine zarar vermemek koşuluyla sökülür takılır nitelikte en fazla 10 cm yüksekliğinde ahşap platform kullanabilecek.

PASAPORT YÖNETMELİĞİ GÜNCELLENDİ

Pasaport Yönetmeliği'nin yenilenmesine de bazı aykırı uygulamalar neden oldu. Yönetmeliğe aykırı storlar ve işletme donanımları kullanılmaya başlanması, yaya geçişlerinin işgallerle engellenmesi, belediyenin projelendirdiği gölgeleme elemanlarına ilaveler yapılarak, bina girişleri kapatılması, gölgeliklerin üzerine ısıtma ve aydınlatma elemanları eklenmesi, reklam ve tanıtım tabelaları yönetmelikte belirlenen stadartların dışında uygulanması üzerine revize yapıldı. Eski yönetmelikte olmayan cam seperatör, tente üzerinde stor, elektrik donanımı, doğalgaz ile ısıtma olanakları yeni yönetmelikte yeraldı.

KORDON EKİPLER AMİRLİĞİ KURULACAK

Yeni Kordon ve Pasaport yönetmeliklerinin yürürlüğe girmesinin ardından, alanın sürekli denetim gerektirmesi nedeniyle, İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı bünyesinde Kordon Ekipler Amirliği kurulacak. Böylece zemin kat işletmelerin geçici alan kullanımları kontrol altına alınmasını hedefleyen Büyükşehir Belediyesi aykırı kullanımlara anında müdehale edebilecek. Alan denetimi ve işletimi konularında Büyükşehir ve Konak Belediyesi işbirliği içinde çalışacak. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.